FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Slovenske delnice: Kupi, drži, prodaj

Čas branja: 2 min
26.05.2016  22:40
Slovenske delnice: Kupi, drži, prodaj

»V tem mesecu so večja slovenska borzna podjetja objavila poslovne rezultate v prvih treh mesecih letošnjega leta. V grobem je večina rezultatov v skladu s pričakovanji, posledično pa so tudi naše ocene glede poslovanja v letošnjem letu ostale nespremenjene. Pozitivno so presenetile predvsem Luka Koper, Gorenje in Intereuropa,« pravi Sašo Stanovnik, glavni ekonomist Skupine ALTA.

»Poslovanje Skupine Gorenje je bilo v prvih treh mesecih letošnjega leta zaznamovano z uspešnim poslovanjem glavnega segmenta Dom, na katerega je pozitivno vplivala tudi krepitev prodaje premijskih gospodinjskih aparatov in inovativnih aparatov,« ob pregledu rezultatov Gorenja pravi analitičarka v družbi ALTA Invest Tina Orzan.

Intereuropa je medtem že četrto četrtletje zapored ustvarila dobiček ter prve tri mesece letošnjega leta zaključila nad pričakovanji. »Če se bodo pozitivni trendi nadaljevali tudi v prihodnje, lahko Intereuropa napovedi za letošnje leto celo preseže,« ocenjuje analitik v družbi ALTA Invest Matej Justin.

Tudi Skupina Petrol je v prvem četrtletju presenetila z visoko rastjo količinske prodaje proizvodov iz nafte, kar so pretvorili v stabilno 5-odstotno rast čistega dobička. Spodbudna pa je bila tudi visoka rast količinske prodaje Krke. Največjo, in sicer kar 33-odstotno rast prodaje, so v Krki zabeležili v regiji čezmorskih trgov, največjo absolutno rast pa v Jugovzhodni Evropi.

Skupina Zavarovalnica Triglav je v prvem četrtletju zabeležila rast na večini trgov, izjema so bila le življenjska zavarovanja v Sloveniji in neživljenjska zavarovanja v Banja Luki. Na drugi strani pa je Savi Re padec pri pozavarovalnih premijah uspelo nadomestiti z rastjo življenjskih in neživljenjskih zavarovanj.

»Po višini dividendne donosnosti sta na prvih dveh mestih Zavarovalnica Triglav in Salus. Res pa je, da kar precej večjih slovenskih borznih podjetij glede na trenutne svetovne razmere ponuja izredno ugodno oziroma visoko bruto dividendno donosnost. To je bila tudi ena izmed zgodb pomladi 2016. A žal to obenem pomeni, da bodo za rast delnic v drugi polovici letošnjega leta vlagatelji morali najti drugo zgodbo,« ocenjuje Stanovnik.

Analitiki ALTE redno spremljajo poslovanje največjih slovenskih borznih podjetij, med drugim Petrola, Zavarovalnice Triglav, Telekoma Slovenije, Krke, Gorenja, Save Re, Cinkarne Celje, Intereurope... Za ta podjetja četrtletno pripravljajo tudi analize s priporočili, ki so strankam ALTE Invest brezplačno na voljo v spletni aplikaciji e-Trading.Razkritje:

Sašo Stanovnik, Matej Justin in Tina Orzan so zaposleni v družbi ALTA Invest d.d.

Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.

Sašo Stanovnik je lastnik delnic Petrola in Krke. ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.

Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.