FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kako na dopust s potratnim možem v hiši?

Čas branja: 3 min
01.06.2016  22:44
Dopust kar nekaj stane, z nekaj preprostimi prijemi pa lahko začne varčevati zanj tudi vsak družinski član
Kako na dopust s potratnim možem v hiši?

"Mož zapravlja denar za nepotrebne reči, takšne, ki jih po mojem ne potrebujemo. Denar mu kar polzi z bančnega računa, kot da nima nobenega nadzora nad stroški, hkrati ne zna nič privarčevati. To je včasih res težava, sploh ko pride čas dopustov in počitnic in bi radi obiskali še kaj drugega kot najbližje slovenske naravne lepote," ni tako redko slišati iz ust žena. To je lahko šele začetek večjih težav v zakonu.

Denar ima v partnerskih odnosih pomembno vlogo in je ena od tem, o kateri se zakonca najteže mirno pogovarjata. Družinske finance so pogosto na vrhu seznama najbolj običajnih vzrokov za prerekanja med zakoncema. Še več, po nezvestobi je denar drugi najpogostejši razlog za ločitev.

V krizi pridejo drugačni pogledi na finance hitro na plan. Marsikaterega prepira, nejevolje ali česa hujšega pa ne bi bilo, če bi se potratni mož držal nekaj preprostih trikov, s katerimi lahko preprosto in neboleče privarčuje nekaj denarja za dopust in si zagotovi mir v hiši.

"Za varčevanje niso potrebni veliki prihodki, bolj pomembni so zlasti dobre navade in disciplina ter jasno postavljeni cilji. Upoštevamo lahko tudi nekaj preprostih korakov, s katerimi dopust ne bo več nedosegljiv in zanj ne boste potrebovali novih posojil ali prevelikega odrekanja," meni Sašo Zajec, direktor prodaje in svetovanja v družbi Alta Skladi.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

1. Vzpostavite nadzor nad bančnimi karticami

Ni ga čez "komot", bi lahko rekli ob plačevanju z bančnimi karticami. Plačevanje nakupov z njimi je res preprosto, vendar tudi dokaj nepregledno. Nekaterim osebam poslovanje s karticami in vodenje evidence o porabi ne pomenita težav, drugače pa je s tistimi, ki tega niso vajeni. V takšnem primeru je pomembno, da čim hitreje prevzamete nadzor nad bančnim poslovanjem v svoje roke.

Shranjujte si vse bančne izpiske pri dvigih gotovine in nakupih, jih vpišite v tabelo ter začnite voditi lastno evidenco. Še lažje je, če imate izpis v elektronski obliki. Tako lahko hitro ugotovite, kateri odhodki so bili povsem nepotrebni, kje bi lahko nekaj privarčevali in za kaj ste pravzaprav sploh dvignili denar na bankomatu.

2. Znižajte stroške

Nepotrebni stroški so različni od osebe do osebe. Pri nekaterih so to cigarete, pri drugih več kav na dan, pri tretjih razni manjši predmeti. Najlaže je, če kot nepotreben strošek opredelite nekaj, kar je le nepotrebna razvada ali morda tudi škodljivo za vaše zdravje, dodatna motivacija v teh primerih pa vam bo tudi izboljšanje počutja in zdravja.

Takšno varčevanje je smiselno, če denar, ki bi ga sicer porabili za kavo in cigarete, tudi v resnici dajete na stran oziroma ga privarčujete. Pri tem pa lahko izkoristite tudi posebno ugodnost in v mesecu juniju začnete varčevati brez vstopnih stroškov v ALTA Skladih ter brezskrbno uživate na dopustu.

3. Tudi pet evrov na mesec lahko naredi spremembo

Pet evrov se na prvi pogled morda zdi majhna vsota, vendar pa lahko po drugi strani dolgoročno tako privarčujete dovolj, da si s privarčevanim denarjem pokrijete vsaj stroške goriva na dopustu.

Učinek bo seveda večji, če boste lahko na stran dajali večje vsote denarja. Ne glede na višino zneska pa je pomembno, da privarčevani denar hranite na posebnem mestu ali računu in ga pred dopustom ne porabite za kaj drugega.

4. Imejte pregled nad prihodki in izdatki

"Preden se lotite varčevanja, naredite finančni pregled družinskega proračuna, ki naj vsebuje podatke o skupnih prihodkih, fiksnih mesečnih stroških, variabilnih mesečnih stroških, rubriko drugo in podatke o varčevanju. V posamezne rubrike vpišite podatke in na koncu boste jasno videli, kam gre vaš denar," še svetuje Sašo Zajec.

Morda se sliši samoumevno, morda celo nepotrebno. A če je denar na enem, morda celo skupnem računu, je veliko večja verjetnost, da ga boste porabili za tekoče stroške, hitreje bo skopnel za impulzivne nakupe. Šele po pregledu proračuna boste nemara ugotovili, koliko denarja porabite za nepotrebne reči ali ga celo po nepotrebnem "vržete skozi okno".

5. Bodite dosledni in neomajni

Poskrbite, da za počitnice varčujete ločeno in dosledno, oblika varčevanja pa naj bo odvisna od časa in donosnosti, ki jo želite. Pri tem ne pozabite na letni regres, ki ga v celoti namenite za dopust ali počitnice, saj je temu namenjen.

Ni pomembno, ali lahko na mesec privarčujete pet, 10, 20, 50 evrov ali več - na koncu bo štel prav vsak evro. Zato je pomembno, da vztrajate in si hkrati zapišete, koliko ste privarčevali na mesec.

Prepričani smo, da nepotrebnih prepirov zaradi financ v družini ne bo več in da na vas čaka prijeten dopust - ker boste za to poskrbeli že danes.

Preverite aktualno akcijo brez vstopnih stroškov in možnosti varčevanja za dopust v Alta Skladih.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.