FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Petrol z visoko količinsko rastjo

Čas branja: 2 min
20.05.2016  10:39
Petrol z visoko količinsko rastjo
Sašo Stanovnik, ALTA Invest d.d.

Petrol v prvem letošnjem četrtletju zabeležil močno količinsko rast prodaje naftnih derivatov, kar je pretvoril v stabilno 5-odstotno rast čistega dobička. »Količinska prodaja proizvodov iz nafte se je v prvem četrtletju zvišala za 16 odstotkov, na 747 tisoč ton. Na domačem trgu je Petrol dosegel 10 odstotkov višjo količinsko rast proizvodov iz nafte. Pri tem velja sicer opomniti, da domača prodaja predstavlja dobro polovico celotne količinske prodaje Skupine Petrol. Na trgih jugovzhodne Evrope se je količinska prodaja naftnih derivatov zvišala za 5 odstotkov, na drugih trgih EU pa so zabeležili izredno 54-odstotno rast. Ustrezne količinske rasti je Skupina Petrol zabeležila tudi pri elektriki, utekočinjenemu naftnemu plinu in pri prodaji toplotne energije, za 3 odstotke pa je upadla le prodaja zemeljskega plina,« prodajne rezultate Petrola v prvem četrtletju letošnjega leta komentira Sašo Stanovnik, glavni ekonomist Skupine ALTA.

»Bolj pomembna komponenta kot gibanje prihodkov je kosmati poslovni izid oziroma bruto dobiček, ki je v tem obdobju znašal 85,8 milijona evrov oziroma 4 odstotke več kot v enakem obdobju lani. Tudi dobiček iz poslovanja se je zvišal za 10 odstotkov, čisti dobiček pa za 5 odstotkov na 14 milijonov evrov. V grobem so rezultati v skladu z našimi pričakovanji, pozitivno presenečenje pa je tako visoka količinska rast. Naše napovedi, ciljna cena in nakupno priporočilo posledično ostajajo nespremenjeni,« še dodaja Stanovnik.

»Zaradi nižjih cen nafte in posledično proizvodov iz nafte so se četrtletni prihodki sicer  znižali za 6 odstotkov in dosegli 827 milijonov evrov. Čisti prihodki vključujejo tudi prodajo trgovskega blaga, ki se je v prvem četrtletju zvišala za lepih 5 odstotkov, čeprav se je na drugi strani število bencinskih črpalk rahlo zmanjšalo (po novem jih ima Skupina 484),« pravi Stanovnik in dodaja, da so v Skupini Petrol v prvem letošnjem četrtletju zabeležili tudi rast prihodkov in EBITDA v energetski dejavnosti.

Kot pojasnjuje član uprave Petrola Rok Vodnik, energetski steber predstavlja že okoli eno petino njihovega EBITDA, ta delež pa se vsako leto zvišuje. »To je posledica pomembnih vlaganj v ta steber, saj smo lani kar 44 odstotkov vseh investicij namenili naši energetski dejavnosti,« komentira Vodnik. »Vsako leto beležimo trend naraščanja gospodinjstev, ki se odločajo za celovito in centralizirano energetsko oskrbo pri enem ponudniku. To je zagotovo naša konkurenčna prednost, saj lahko podjetjem in gospodinjstvom ponudimo celovito energetsko oskrbo na enem mestu in na tem gradimo tudi našo prodajno strategijo. Petrol je namreč trenutno edini celovit ponudnik energentov v Sloveniji, saj prodaja vse od naftnih derivatov, elektrike, zemeljskega plina, biomase, avtoplina, daljinskega ogrevanja ter energetskih in okoljskih rešitev,« pravi Vodnik. Kot dodaja, z energetsko oskrbo trenutno oskrbujejo okoli 500.000 gospodinjstev v Sloveniji, pri čemer elektriko in plin dobavljajo več kot 60.000 gospodinjstvom.

Analitiki ALTE redno spremljajo poslovanje največjih slovenskih borznih podjetij, med drugim Petrola, Zavarovalnice Triglav, Telekoma Slovenije, Krke, Gorenja, Save Re, Cinkarne Celje, Intereurope... Za ta podjetja četrtletno pripravljajo tudi analize s priporočili, ki so strankam ALTE Invest brezplačno na voljo v spletni aplikaciji e-Trading. Po koncu sezone objav poslovnih rezultatov pa analitiki ALTE pripravijo tudi zbirni pregled »Slovenske delnice: Kupi, drži, prodaj«.

Razkritje:

Sašo Stanovnik je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d. Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.

Avtor je lastnik delnic Petrola. ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.

Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.