FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kje so naložbene priložnosti v času nogometnega prvenstva in olimpijskih iger

Čas branja: 1 min
12.05.2016  22:41
Letošnje poletje bo zagotovo športno obarvano, stotine milijonov oči pa bo uprtih na prizorišča v Parizu in Rio de Janeiru.
Kje so naložbene priložnosti v času nogometnega prvenstva in olimpijskih iger

Že naslednji mesec se bodo v Franciji pomerile najboljše evropske reprezentance, avgusta pa sledijo še olimpijske igre v Braziliji. Pred nami sta torej dva velika športna dogodka, ki jih nestrpno pričakuje tudi marsikatera svetovna korporacija.

Veliki športni dogodki, kot sta evropsko prvenstvo v nogometu in olimpijske igre, pritegnejo tudi veliko pozornost vlagateljev. To je še toliko bolj opazno v zadnjih letih, ko se je okrepila komercializacija športnih dogodkov, ki so posledično postali donosen posel. Obenem se je  v zadnjih letih okrepila tudi ozaveščenost prebivalcev za zdravo prehrano in gibanje, kar se predvsem v času velikih tekmovanj odraža v večjem zanimanju za nakup športne opreme za rekreacijo

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

V naši raziskavi naložbenih priložnosti v času olimpijskih iger in nogometnega prvenstva so prikazana vsa podjetja, ki so tako ali drugače del teh dveh dogodkov. Raziskava vključuje tudi pregled zgodovinskih donosov v času olimpijskih iger in seveda naš izbor najbolj zanimivih naložb za ta čas. Pri tem je seveda potrebno opozoriti, da gre za kratkoročne špekulativne naložbe, ki utegnejo biti v naslednjih mesecih bolj v ospredju pozornosti javnosti, s tem pa seveda tudi vlagateljev.

Pomembni športni dogodki imajo pozitiven vpliv na proizvajalce športne opreme. Svetovni trg športnih oblačil je vreden okoli 149,6 milijarde dolarjev, do začetka olimpijskih iger v Tokiu leta 2020 pa naj bi se povečal še za dodatnih 23 odstotkov.  Pozitiven vpliv športnih dogodkov pa še zdaleč ni izoliran zgolj na proizvajalce športne opreme. Tudi za medije so športni dogodki in njihovi prenosi postali eden izmed najbolj varnih načinov za pridobivanje gledanosti, poleg oglaševalskih prihodkov pa jim dodaten zaslužek prinašajo tudi plačljive vsebine.

Pomembni športni dogodki prispevajo tudi k boljši prodaji LCD televizorjev, telekomunikacijska podjetja jih izkoristijo za promocijo dodatnih »premium« paketov, večje koristi pa imajo tudi turistična podjetja v državi gostiteljici.

Če se bo z obema dogodkoma »ujelo« tudi vreme, bo to zagotovo tudi priložnost za dodaten zaslužek pivovarjev in proizvajalcev drugih pijač.

Avtorja komentarja in raziskave naložbenih priložnosti v času olimpijskih iger in evropskega nogometnega prvenstva sta analitičarka v družbi ALTA Invest Tina Orzan in glavni ekonomist Skupine ALTA Sašo Stanovnik.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.