FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kaj se obeta na borzah in kje ležijo priložnosti?

Čas branja: 1 min
03.05.2016  22:46
Priložnosti gre iskati predvsem na trgih v razvoju ter v segmentu plemenitih kovin.
Kaj se obeta na borzah in kje ležijo priložnosti?

Finančni trgi so po precej slabi drugi polovici lanskega leta, v letošnje leto vstopili z intenzivnimi padci, svetovne borze pa so večino vlagateljev kar dvakrat ujele na napačni nogi in nepripravljene.

Vlagatelje so kar naenkrat začele plašiti nevarnost recesije v ZDA, devalvacija kitajskega juana, pešanje globalne gospodarske rasti, visoki padci cene nafte in ostalih surovin, zaostritev razmer na kreditnem trgu in še bi lahko naštevali. Enostavno se je v določenem trenutku nabralo preveč negativnih novic, burna reakcija pa je bila s tem neizbežna.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Ko se je prah polegel...

Ko se je prah sredi februarja polegel, je postalo jasno, da ameriška recesija ni tik za vogalom in da centralne banke niso vrgle puške v koruzo.

Ključno spremembo je na borze prinesel predvsem padec vrednosti ameriškega dolarja, temu pa je sledila burna reakcija. Vlagatelji, ki so stavili na konec sveta, so namreč mrzlično začeli zapirati svoje kratke (short) pozicije in s tem dodatno pripomogli k hitremu obratu tečajev. Na drugi strani se je vse več investitorjev odločalo za nakup delnic, saj so se ustrašili, da bodo zamudili priložnost. Močno so porasle ciklične naložbe, surovine, trgi v razvoju ter vse kar je prej izredno močno upadlo zaradi krepitve ameriškega dolarja. 

Vrnitev optimistov

Če je bil začetek odboja posledica omenjenih dogodkov, je vmes vsekakor prišlo do nekoliko bolj optimističnega pogleda na makroekonomske razmere. Predvsem se je stabilizirala cena nafte. Poleg tega tudi Kitajska in ostali trgi v razvoju ter surovine kažejo nekoliko bolj spodbudne znake. 

Še posebej je bil zaenkrat neupravičen strah glede recesije v ZDA. Olajšanje, ki so ga trgi dobili predvsem preko slabitve ameriškega dolarja, nas je v tem trenutku pripeljalo do meje, ko se bo moralo razrešiti vprašanje, kako naprej. Ali je optimizem na trgih upravičen? Ali trgi kljub visokem vrednotenju pravilno anticipirajo bolj bleščečo makroekonomsko sliko? Razkorak med »realnostjo« in borzo je v tem trenutku ponovno precej večji, kot smo ga imeli. S tega stališča upamo, da se trgi ne motijo. Za slednje bomo skorajda zagotovo potrebovali nadaljnjo podporo centralnih bank, dodatno slabitev ameriškega dolarja ter okrevanje surovin in cikličnih sektorjev. In to ne samo preko cen delnic, ampak tudi preko prihodkov in dobičkov podjetij. V tem primeru je prostora za rast nekaterih regij in sektorjev verjetno kar precej. To sicer verjetno ne bo voda na mlin Japonski in Evropi, ki se soočata s krepitvijo svojih valut in odlivom kapitala iz delniških naložb. Kar lahko še dodatno spodbudi kratkoročno »pretiravanje« na trgu je to, da veliko investitorjev še vedno ne verjame v rast tečajev in posledično še vedno čakajo s ponovnim nakupom delnic.

Kako se je obnesla strategija ALTA ABS?

Že tako precej defenzivna alokacija, s katero smo stopili v novo leto, je zaradi hitrih in intenzivnih padcev vseeno povzročila nekaj negativnih učinkov. Vseeno padci niti približno niso dosegli panike na delniških trgih. Tekom januarja smo popolnoma izstopili iz delniških naložb in posledično močno ublažili nadaljnje padce, ki smo jih omejili na okrog -4 odstotke, kolikor je znašal tudi maksimalen padec sklada ALTA ABS v letošnjem letu. K slednjemu je deloma pripomogel tudi padec ameriškega dolarja, ki je odnesel več kot odstotno točko. Za razliko od ostalih konkurenčnih produktov, je bilo gibanja vzajemnega sklada ALTA ABS precej manj volatilno. Alokacija sredstev sklada je bila namreč precej defenzivna, velika večina sredstev sklada pa je bila v varnejših naložbah.

GRAF GIBANJA IN MAKSIMALNIH PADCEV SKLADA ALTA ABS V PRIMERJAVI Z IZBRANIMI DELNIŠKIMI INDEKSI (31.12.2014-19.4.2016)

alta-graf.1462290770.jpg.n.960px.jpg

Vir: Bloomberg

Kako naprej?

V zadnjem času so se počasi izpolnjevali pogoji za ponovni vstop na delniške trge, ki pa so kratkoročno še vedno močno prenakupljeni. Korekcija bi bila torej dobrodošla tudi v primeru razpleta pozitivnega scenarija, saj bi odprla možnost za ugoden vstop na delniške trge. Priložnosti gre iskati predvsem na trgih v razvoju ter v segmentu plemenitih kovin, kjer imamo že določeno izpostavljenost. 

Borze v ZDA ter v Evropi bodo medtem močno podvržene gibanju valut. Če bi dolar še dodatno izgubil na vrednosti, bi to zagotovo imelo pozitiven vpliv za ameriški borzni trg in njihovo gospodarstvo. Močan dolar je imel namreč negativen vpliv na ameriška podjetja, ki večji del prihodkov ustvarijo na tujih trgih, saj so bili posledično njihovi izdelki v drugih valutah avtomatično dražji in manj konkurenčni.

Izzivov v prihajajočih mesecih je torej vsekakor dovolj. Če pa bi moral izpostaviti enega od faktorjev, ki ga moramo skrbno opazovati, bi bil to vsekakor ameriški dolar.

Uros-Ozbolt-Alta-Invest.1447763049.JPG.s.960px.jpg
Avtor komentarja je Uroš Ožbolt, ALTA Invest.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.