FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

5 namigov, kako privarčevati za dopust

Čas branja: 1 min
08.05.2016  22:38
Slovensko ali hrvaško morje, hribi in gore, toplice ali morda sredozemska obala, popotovanje po Evropi, oddaljeni eksotični kraji ... Z dobrim varčevalnim načrtom o dopustu ne boste le sanjali!
5 namigov, kako privarčevati za dopust
Boste letošnji dopust preživeli v Izoli, na Krku ali med faraoni?

Na počitnicah se spočijete in napolnite baterije, predvsem pa zamenjate okolje in pretrgate rutino. Obenem lahko vidite nove kraje in spoznate nove ljudi, ki vam lahko dajo navdih, kot ga niti ne pričakujete.

V dopustniškem okolju se vam lahko tudi porodijo nove ideje in zamisli, s katerimi lahko izboljšate poslovne procese pri delu, v podjetju in vnesete svež veter tudi med svoje sodelavce, ali pa z njimi celo obogatite.

Dopust oziroma počitnice so pomembni skoraj toliko kot delo samo. Spočiti boste lažje premagovali ovire na delovnem mestu, bolj boste motivirani in produktivni, z osveženimi možgani pa boste našli rešitev za še tako trd poslovni oreh. Dopust pa ni majhen finančni zalogaj, zato je zanj dobro namensko varčevati.

"Za varčevanje niso potrebni veliki prihodki, bolj pomembne so zlasti dobre navade in disciplina ter jasno postavljeni cilji. Upoštevamo lahko tudi nekaj preprostih korakov, s katerimi sanjske počitnice ne bodo več nedosegljive in zanje ne boste potrebovali novih posojil ali prevelikega odrekanja," meni Sašo Zajec, direktor prodaje in svetovanja v družbi ALTA Skladi.

1. Varčujte samo za dopust

"Preden se lotite varčevanja, naredite finančni pregled družinskega proračuna, ki naj vsebuje podatke o skupnih prihodkih, fiksnih mesečnih stroških, variabilnih mesečnih stroških, rubriko drugo in podatke o varčevanju. V posamezne rubrike vpišite podatke in na koncu boste jasno videli, kam gre vaš denar," še svetuje Sašo Zajec.

Morda se sliši samoumevno, morda celo nepotrebno. A če je denar na enem, morda celo skupnem računu, je veliko večja verjetnost, da ga boste porabili za tekoče stroške, hitreje bo skopnel za impulzivne nakupe. Šele po pregledu proračuna boste nemara ugotovili, koliko denarja porabite za nepotrebne reči ali ga celo po nepotrebnem "vržete skozi okno".

Poskrbite, da za počitnice varčujete ločeno in dosledno, oblika varčevanja pa naj bo odvisna od časa in donosnosti, ki jo želite. Pri tem ne pozabite na letni regres, ki ga v celoti namenite za dopust ali počitnice, saj je temu namenjen.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

2. Optimizirajte svojo porabo

Prvi korak ste že storili in namensko ločili mesto varčevanja. Izračunali ste, koliko potrebujete in koliko lahko date na stran v tem trenutku. Z boljšim nadzorom nad svojimi stroški pa lahko obstoječo porabo zmanjšate in dodatno prihranite še nekaj denarja. Tako boste hitreje dosegli cilj - dopust, ki si ga želite.

belezenje-stroskov.1462366663.jpg.e.960px.jpg
Za beleženje izdatkov je na voljo kar nekaj rešitev: od papirja in svinčnika do tabel v excelu in mobilnih aplikacij.

Ne glede na to, ali lahko na mesec privarčujete pet, 10, 20, 50 ali več evrov - na koncu bo štel prav vsak evro. Zato je pomembno, da vztrajate in v tabelo zapišete, koliko ste privarčevali na mesec.

3. Razmislite, česa ne potrebujete

Ugotovite, čemu se z lahkoto odrečete - naj bo to nov lak za nohte, še ena revija ali kaj tretjega. Če ugotovite, da vam do končne vsote za dopust manjka še kar nekaj evrov, lahko z racionalizacijo stroškov naredite še zadnji korak do zasluženega dopusta.

Slovenci smo obenem tudi nagnjeni k spravljanju in kopičenju stvari, ker "čez sedem let vse prav pride". Prepričani smo, da imate doma vrsto predmetov, ki jih ne uporabljate. Morda jih sploh nikoli niste.

Portali, kot je bolha.com, so odlična rešitev, da se jih znebite in nekaj zaslužite. Nekomu boste omogočili, da za solidno ceno dobi želeno, vi pa boste še malce bližje svojemu počitniškemu cilju. Lahko pa se pridobivanja dodatnega zaslužka lotite malce bolj po ameriško in organizirate vrtno razprodajo.

4. Povabite prijatelje na kavo

kafetkanje.1462371533.jpg.c.960px.jpg

Naredite si preprost izračun. Če na teden porabite 10 evrov za kavo (in kakšno osvežilno pijačo), to pomeni 520 evrov na leto. Pa sploh nismo šteli drugih pijač in priboljškov. Nikakor ne bi želeli, da se ne družite s prijatelji in sodelavci - povabite jih na svojo teraso ali v dnevno sobo. Z veseljem se bodo odzvali, vi pa boste v dobri družbi stopili še korak bližje želenim počitnicam.

5. Povejte bližnjim za svoje načrte

Ta nasvet ni neposredno finančni, temveč je bolj psihološke narave. Pri osebnih financah so ti še kako učinkoviti. Povejte družini in prijateljem, da varčujete za dopust. Presenetili vas bodo z razumevanjem in se še z večjim veseljem odzvali povabilu na druženje kar na vaši terasi. Skrivnost velikih podvigov je v delanju majhnih korakov, tako je tudi pri varčevanju za dopust.

Prepričani smo, da na vas čakajo sanjske počitnice - ker ste o njih začeli aktivno sanjariti že danes. Preverite možnosti varčevanja za dopust v ALTA skladih.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.