FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Bodo trgi v razvoju posel desetletja?

Čas branja: 1 min
25.04.2016  22:43
Komentar Petra Jenčiča, ALTA Skladi.
Bodo trgi v razvoju posel desetletja?

Vrednotenja delnic na trgih v razvoju so že zelo nizka in v določenih primerih nakazujejo na izrazito podcenjenost. Toda pri dajanju sodb o resnični privlačnosti trgov  v razvoju potrebno vedeti, da bančne delnice predstavljajo skoraj 15 odstotkov indeksa hitrorastočih trgov. Bančne delnice že po pravilu kotirajo pri nižjih večkratnikih kot na primer delnice podjetij iz potrošnega sektorja, ki imajo v indeksih razvitih držav običajno večjo utež.

Hkrati je pri analizi bančnih delnic potrebno upoštevati, da se poslovno okolje zaradi počasnejše gospodarske rasti slabša, posledično pa se povečuje delež slabih posojil. Nekatere države so glede tega nekoliko bolj rigorozne. Indijska centralna banka od komercialnih bank zahteva, da za posojila, ki do sedaj niso bila kategorizirana kot slaba, opravijo ustrezne odpise in oblikujejo rezervacije, kar povečuje potrebe po kapitalu. Na drugi strani pa nekatere preostale centralne banke na trgih v razvoju še vedno dopuščajo pometanje pod preprogo. Tako so se tržni udeleženci v zadnjem času precej ukvarjali z deležem slabih posojil v kitajskem bančnem sektorju, saj so uradno objavljene številke glede slabih posojil za nekajkrat prenizke glede na realnost v številnih sektorjih. 

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Čeprav se vedno več znanih svetovnih vlagateljev strinja, da so trgi v razvoju podcenjeni, naložba v hitrorastoča gospodarstva pa utegne biti posel desetletja, je zelo težko napovedati, kdaj bo na teh trgih prišlo do odboja tečajev. Če bi želeli napovedati, kdaj bo prišlo do preobrata, bi morali napovedati naslednje dejavnike oziroma spremenljivke. 

1. Dolgoročna stabilizacija cen surovin in energentov

pomembno, ker predstavljajo surovine in izdelki z manjšo dodano vrednostjo velik delež njihovega izvoza in nižje cene surovin posledično vplivajo na nižjo gospodarsko rast in javne finance.

2. Monetarna politika Kitajske in ZDA

Glavni tržni strateg ameriške investicijske banke Jeffries Davida Zervos meni, da ameriško denarno politiko dejansko vodijo na Kitajskem. Zaradi vezave kitajskega renminbija na ameriški dolar gre po njegovem mnenju dejansko za eno denarno politiko dveh držav.

Kitajska si zaradi slabih posojil v lastnem bančnem sektorju in obsežnega dolga v tuji valuti ne želi bolj restriktivne denarne politike. Zato poskuša zmanjšati odvisnost od denarne politike ameriške centralne banke in postopno dopušča nižjo vrednost lastne valute. V tem valutno-denarnem klinču so nekateri investitorji videli svojo priložnost. Upravitelj sklada tveganega kapitala Hayman Capital Kyle Bass je v zadnjih tednih pogosto v medijih, saj naj bi prodal vse naložbe in sredstva sklada stavil na večje razvrednotenje kitajske valute. Bass pričakuje, da bi zaradi predimenzioniranosti kitajskega bančnega sektorja že manjše povečanje deleža slabih posojil lahko posredno vplivalo na dramatično zmanjšanje deviznih rezerv. V tem scenariju bi morala Kitajska dokapitalizirati banke in se lotiti kvantitativnega lajšanja izjemnih razsežnosti.

3. Pomiritev razmer na Kitajskem

kitajski-juan.1461612687.jpg.n.960px.jpg

Za sentiment investitorjev glede hitrorastočih trgov, je ključno, da se razmere na Kitajskem pomirijo. Nadvse pomembno pa bo, kakšno politiko deviznega tečaja bo ubrala kitajska centralna banka. Po mojem mnenju ne moremo pričakovati, da bo popustila tržnim pritiskom. S tem bi namreč priznala, da stvari nima pod nadzorom. To pa bi imelo podobne posledice na delovanje tržnih udeležencev, kot jih ima kapljica krvi v morju, polnem morskih psov. V tem kontekstu lahko pričakujemo, da Kitajska pri priznavanju slabih posojil ne bo šla po poti Indije. To je na kratek rok pozitivno, na daljši rok pa se nadaljuje s politiko »extend and pretend«, ki pa ne povečuje zaupanja investitorjev.

Toda dolgoročni trendi na trgih v razvoju se kljub zadnjim preprekam niso kaj bistveno spremenili.  raziskavah Mckinsey srednji razred v državah v razvoju obsega že dve milijardi ljudi, ki letno potrošijo 6900 milijard dolarjev, medtem ko naj bi se po pričakovanjih Ernst & Young v naslednjih dveh desetletjih srednji razred povečal za dodatne tri milijarde ljudi. Skoraj celotno rast bodo predvidoma prispevale države v razvoju, kar bo privedlo do tektonskih premikov in velikega prerazporejanja svetovne gospodarske in finančne moči. Prav te trende pa poskuša unovčiti vzajemni sklad ALTA Global Emerging, ki po zadnji spremembi naložbene politike lahko fleksibilno investira na tiste trge v razvoju, kjer je pričakovati nadpovprečno rast gospodarstev in kupne moči prebivalstva. 

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.