FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kako izkoristiti spremembe na borzah v svoj prid

Čas branja: 1 min
13.04.2016  12:56
Kako izkoristiti spremembe na borzah v svoj prid
Spremembe so edina stalnica. V življenju, poslu in naložbah. Če želimo biti uspešni, moramo to dejstvo čim prej sprejeti in se spremembam kar najhitreje prilagoditi.

Podobno kot v poslu in življenju je tudi pri naložbah pomemben prvi korak. Če sanjamo o nakupu nepremičnine, sanjskih počitnicah, višji pokojnini ali pa želimo našim otrokom omogočiti lepšo prihodnost, moramo najprej sprejeti odločitev in začeti varčevati. Toda svoje sanje bodo veliko hitreje uresničili tisti, ki bodo od svojih naložb zahtevali še nekaj več oziroma se bodo znali prilagoditi spremembam na trgu.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

»Z naložbami se je potrebno ukvarjati, jih spremljati, analizirati in razmišljati, kdaj je pravi čas za umik in ponoven vstop. Tako je tudi pri izbiri vzajemnih skladov izredno pomembno, v katerem tipu sklada je v določenem obdobju posameznikovo premoženje,« pravi Uroš Ožbolt, direktor upravljanja premoženja v družbi ALTA Invest.

Kot še dodaja, je odločitev, kam bo posameznik naložil svoje premoženje, odvisna od njegovega odnosa do tveganja, naložbenih ciljev in sposobnosti sprejemanja tveganja. »Kako bo sestavljen portfelj pa je odvisno tudi od trenutnih razmer na borzah. Enkrat je čas veliko bolj primeren za delniške sklade, spet drugič za obvezniške sklade oziroma kombinacijo delniških in obvezniških skladov. Enkrat so bolj primerni trgi v razvoju, spet drugič je bolje imeti premoženje na razvitih trgih,« še opozarja Ožbolt. Tako so v veliki prednosti prav tisti vlagatelji, ki svoje naložbe spreminjajo glede na razmere na trgu in se znajo prilagoditi. To pa je najbolj enostavno s storitvijo upravljanje med skladi.

Uros-Ozbolt-Alta-Invest.1447763049.JPG.s.960px.jpg
Uroš Ožbolt, direktor sektorja upravljanja v Alta Invest.

Svet se spreminja in to se še najbolj vidi na finančnih trgih, kjer so spremembe običajno zelo hitre, časa za odločitve pa ni veliko. Poleg tega pa je svet v zadnjih nekaj desetletjih postal izredno prepleten, odločitev ameriške centralne banke o znižanju ali zvišanju ključne obrestne mere pa ima lahko daljnosežne posledice tudi v panogah in državah, ki na prvi pogled z monetarno politiko ZDA nimajo veliko skupnega.

Ob vedno daljših delavnikih, številnih dnevnih zadolžitvah in družini le malokdo najde dovolj časa za sprotno spremljanje dogajanja na borzah in hitro prilagajanje svojega portfelja. Tako se nemalokrat zgodi, da vlagatelj bodisi zamudi priložnost bodisi je v napačnem trenutki na napačnem mestu. »Prav to je eden od ključnih razlogov, zakaj v ALTI ponujamo storitev upravljanja med skladi. S tem namreč posameznik dobi dvojno upravljanje in lahko iz svoje naložbe iztisne največ. Upravljavec sklada namreč skrbi za upravljanje posameznega podsklada, upravljavec v ALTI Invest pa za optimalno alokacira oziroma upravlja portfelj med vsemi podskladi ALTE,« dodaja Ožbolt.

Storitev upravljanja med skladi pa ima za vlagatelje še eno pomembno prednost. Po trenutni davčni zakonodaji posamezna menjava skladov znotraj krovnega sklada ni obdavčena. Dokler si posameznik sredstev ne izplača na svoj transakcijski račun, mu tako ni potrebno plačati davka na kapitalski dobiček, po 20 letih pa davčne obveznosti sploh ni več.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.