FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Na borze se je vrnilo nekaj optimizma. Kaj pa zdaj?

Čas branja: 1 min
07.04.2016  11:22
Na borze se je vrnilo nekaj optimizma. Kaj pa zdaj?

»V zadnjem mesecu se je na svetovne borze vrnilo nekaj optimizma, sočasno pa je okrevala tudi cena nafte. Ohlapna monetarna politika zagotavlja zelo ugodno okolje oziroma visoko likvidnost na borzah, delnice v primerjavi z obveznicami ostajajo poceni, analitiki pa v povprečju pričakujejo pozitivno gospodarsko rast in rast dobičkov podjetij. Kljub temu pa razmere na trgih žal ostajajo negotove in nehvaležne. Gospodarska rast je relativno anemična, trgi niso poceni, na obzorju pa je kar nekaj nerazrešenih politično ekonomskih tveganj.

Vse bolj se tudi zdi, da rast tečajev v zadnjem mesecu nima prave realne in posledično vzdržne osnove,« ocenjuje Sašo Stanovnik, glavni ekonomist Skupine ALTA in vodja oddelka analiz v družbi ALTA Invest.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

»Med razvitimi trgi priporočamo ZDA, na trgih v razvoju pa Kitajsko in Indijo. Panožno priporočamo nujne dobrine in podsektorja oglaševanje ter proizvodnja športne opreme. Tako podjetja iz oglaševalskega sektorja kot tudi proizvajalci športne opreme bi lahko imeli večje koristi od odmevnih športnih in drugih dogodkov v letošnjem letu. Vse bolj se naj gradi tudi pozicija v energetskem sektorju. Cene nafte se morda sicer še niso popolno stabilizirale, vendar pa pričakujemo boljšo polovico drugega leta. Med skladi priporočamo ALTA ABS, ALTA Global, ALTA Goods, ALTA USA in ALTA Bond za obvezniški del.

Za Slovenijo pa lahko rečemo, da bodo v ospredju nadpovprečni dividendni donosi. Uprave Telekoma Slovenije, Petrola in Zavarovalnice Triglav so že javno objavile predlog za izplačilo dividend, smo pa na dobri poti za 4,5-odstotno bruto dividendno donosnost indeksa SBI TOP,« še dodaja Stanovnik.

stanovnik-saso6-be.1452196447.jpg.n.960px.jpg
Sašo Stanovnik, ALTA Invest d.d.

Osnovni scenarij analitikov ALTE v aprilski investicijski strategiji je, da se bodo trgi gibali znotraj trgovalnega razpona. Za S&P500 je ta postavljen med 1.800 in 2.100 indeksnimi točkami, za DAX pa med 9.000 in 10.000 točk. Vlagatelji naj torej svojo aktivnost prilagodijo glede na to, kje v okviru tega razpona se bodo nahajali trgi.

»Po našem mnenju je za vlagatelje še vedno najbolj smiselna preudarna nevtralna pozicija, saj vidimo gibanje trgov znotraj trgovalnega razpona,« ocenjuje Stanovnik in dodaja, da smo trenutno na zgornji meji tega razpona. »Se pa v primeru 5- do 10-odstotnega padca posledično vidi priložnost za dokupovanje. V naši aprilski investicijski strategiji so predstavljeni tudi optimistični in pesimistični scenarij ter ključni dejavniki dinamike trga,« pojasnjuje Stanovnik.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.