FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kako se ogniti glavnim napakam pri vlaganju v sklade

Čas branja: 1 min
21.04.2016  14:45
Spoznajte prednosti upravljanja med skladi
Kako se ogniti glavnim napakam pri vlaganju v sklade

Tako kot vsaka oblika premoženja tudi nalaganje sredstev v vzajemne sklade zahteva odgovorno vlaganje posameznikov, vendar pa pri tem pogosto prihaja do napak.

Posamezniki se pri odločanju o vlaganju v posamezen sklad največkrat odločajo pod vtisom prejšnjih donosov in velikokrat vložijo svoje premoženje v sklade, ki so v zadnjem obdobju imeli največje donose. Po odločitvi o vlaganju v posamezni sklad pa se za marsikaterega vlagatelja zgodba za dalj časa konča in svoje naložbe niti ne spremlja več.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Začudenje ob veliko poznejšem vnovičnem pregledu naložbe, ki morda ne odseva pričakovanj, je zato lahko veliko, vlagatelji pa marsikdaj nato dobesedno obtičijo v posamezni naložbi oziroma skladu.

Glavna napaka, ki jo ponavljajo, pa je prevelika koncentracija naložb in izpostavljanje prevelikemu tveganju glede na naložbene cilje in sposobnosti sprejemanja tveganja.

Uros-Ozbolt-Alta-Invest.1447763049.JPG.e.960px.jpg
Nalaganje sredstev v vzajemne sklade zahteva odgovorno vlaganje posameznikov, pravi Uroš Ožbolt, direktor upravljanja premoženja v družbi Alta Invest.
To pomeni, da se je z naložbo treba ukvarjati, jo spremljati in analizirati ter razmišljati, kdaj je pravi čas za umik in vnovičen vstop.

Kam posameznik naloži svoje premoženje, je namreč odvisno predvsem od njegovega odnosa do tveganja, naložbenih ciljev in sposobnosti sprejemanja tveganja.

Na drugi strani je to odvisno tudi od trenutnih razmer na borzah. Enkrat je čas veliko bolj primeren za delniške sklade, spet drugič za obvezniške oziroma kombinacijo delniških in obvezniških. Možnosti je kar nekaj, pogosto pa vse skupaj presega znanje vlagatelja.

Storitev upravljanje med skladi pa posameznega vlagatelja razbremeni prav tega bremena. Odločanje, kdaj sredstva umakniti iz posameznega sklada, koliko in kako sestaviti posameznikov portfelj skladov, je prepuščeno upravljavcu, ki skladno s pogodbo o gospodarjenju in začrtano naložbeno politiko, s katero sledi naložbenim ciljem posameznika, prerazporeja sredstva med skladi.

Upravljavec premoženja tako portfelj skladov v portfelju posameznika prilagaja glede na tržne razmere, pri čemer vseskozi spremlja dovoljeno stopnjo tveganja in naložbene omejitve.

V času, ko so razmere na delniških trgih slabše in negotove oziroma ko se na trgu pojavljajo negativni trendi na delniških trgih, bo upravljavec v portfelju zmanjšal izpostavljenost do delniških skladov in povečal izpostavljenost v drugih vrstah skladov. S tem bo vplival na zmanjšanje nihanja vrednosti, ki bi jo sicer imela naložba v predvsem delniških skladih.

Upravljanje med skladi ima pred samostojnim vlaganjem in nakupi ter prodajo točk skladov tudi davčno prednost. Medtem ko upravljavec lahko vseskozi izbira med široko paleto različnih skladov znotraj krovnega sklada po trenutno veljavni davčni zakonodaji, posamezna menjava skladov znotraj krovnega sklada ni davčni dogodek.

Vse dokler posameznik svojih sredstev ne izplača iz krovnega sklada, tako ne nastane davčna obveznost. Po 20 letih pa davčne obveznosti sploh ni.

Poiščite dodatne informacije o storitvi Upravljanje med skladi.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.