FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Slovenske delnice - Kupi, drži ali prodaj?

Čas branja: 2 min
24.03.2016  13:08
Dobički najbolj prepoznavnih slovenskih podjetij so se v lanskem letu zvišali za skoraj desetino, delničarji pa lahko letos pričakujejo ponovitev lanskih visokih dividend.
Slovenske delnice - Kupi, drži ali prodaj?

»Leto 2015 je bilo za slovenska podjetja, vključena v osrednji indeks SBITOP, uspešno, saj so se dobički v povprečju zvišali za skoraj desetino. Podjetja so v preteklem letu izplačala tudi visoke dividende, kar bi se moralo ponoviti tudi letos. Med najbolj zanimivimi naložbami so Petrol, Luka Koper in Pozavarovalnica Sava. Po dividendni donosnosti izstopata delnici Zavarovalnice Triglav in Telekoma, z vidika nadpovprečne likvidnosti in ugodnega vrednotenja pa lahko izpostavimo še Krko,« ocenjuje Sašo Stanovnik, glavni ekonomist v Skupini ALTA in vodja oddelka analiz v družbi ALTA Invest.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Ključni poudarki v letu 2015

  • V preteklem letu se je dobiček na delnico indeksa SBITOP zvišal za 8,8 odstotka, pri čemer pa je bila rast delno tudi posledica enkratnih dogodkov v posameznih družbah.
  • Leto 2015 je zaznamovalo razočaranje vlagateljev nad razpletom privatizacije Telekoma Slovenije in Cinkarne Celje. Delnica Telekoma je tako v letu 2015 upadla za 49,6 %. Posledično je indeks SBITOP v 2015 izgubil na vrednosti.
  • Rezultati Gorenja, Intereurope in Krke so še naprej na udaru zaradi težavne situacije v Ukrajini in Rusiji.
  • Večina rezultatov je skladnih z našimi pričakovanji, še naprej pa navdušujeta zavarovalni sektor in Luka Koper. Dobički zavarovalnic so tako na rekordno visokih ravneh, medtem ko Luka Koper navdušuje tudi z močno rastjo pretovora, ki se je nadaljevala v januarju 2016.

Visoke dividende - osrednja pozitivna zgodba

»Ključen pozitiven dejavnik slovenskega delniškega trga ostaja visoka dividendna donosnost. Ker so bili doseženi dobički v 2015 dobri oziroma na splošnem višji kot v letu 2014, si lahko posledično obetamo še eno dobro leto z vidika dividend. Naša pričakovana dividenda donosnost za indeks SBITOP znaša 4,5 % bruto, pri čemer najvišjo bruto donosnost pričakujemo pri Zavarovalnici Triglav (9,7 %). Največji slovenski zavarovalnici sledijo delnice Telekoma Slovenije (5,7 %), Salusa in Cinkarne Celje (3,9 %). A tudi delnice Krke, Luke Koper, Petrola in Pozavarovalnice Sava naj bi letos prinesle lep 4-odstotni bruto oziroma 3-odstotni neto dividendni donos. Glede na trenutno finančno okolje so to zagotovo lepi donosi,« pojasnjuje Stanovnik.

Nizka vrednotenja delnic

Vrednotenje kapitalskega trga in večine delnic blue chipov se zdi nizko, saj se relativni kazalec dobička (P/E) giblje pri le okoli 10-kratniku. Vendar pa je glede na pričakovano rast dobičkov (le nizke enomestne rasti), tveganja (deželno tveganje), likvidnost delnic in odsotnost zgodbe, ki bi poganjala trg, nizek kazalec do neke mere upravičen.

ALTA Invest redno spremlja vse tako imenovane slovenske blue chipe in izdeluje investicijske raziskave vsakič po objavi rezultatov. Vrednotenje oziroma investicijska raziskava temelji na temeljni analizi in je torej namenjena predvsem dolgoročnim vlagateljem na slovenski kapitalski trg.

stanovnik-saso6-be.1452196447.jpg.n.960px.jpg
Sašo Stanovnik je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d.. Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.

Sašo Stanovnik je lastnik delnic Krke in Petrola.

ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic. Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.