FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Tvegajte v poslu in športu, ne pa pri pokojnini

25.02.2016  22:38
Podjetništvo, vrhunski šport in varčevanje odlikujejo jasni cilji in vztrajnost. Zagotovitev varne prihodnosti prek varčevanja bi tako morala biti prioriteta
Tvegajte v poslu in športu, ne pa pri pokojnini

Pokojnina v Sloveniji znaša 57 odstotkov neto plače pred upokojitvijo, kar je občutno premalo za dostojno življenje, še dodatno pa so ogroženi mnogi vrhunski športniki in samozaposleni.

Podjetniki si bolj kot ne izplačujejo minimalne plače in posledično tudi v pokojninsko blagajno minimalno vplačujejo. Podobno je tudi s športniki, ki so odvisni od nagrad in sponzorskih sredstev, za pokojnino pa bolj kot ne nimajo poskrbljeno, pri čemer je njihova profesionalna kariera tudi časovno omejena.

Vrhunski športniki in samozaposleni bi tako morali prvi dodatno varčevati za dobro pokojnino, o čemer pričajo tudi primeri iz tujine in doma.

V Sloveniji javne pokojnine v prihodnosti namreč ne bodo omogočale dostojnega življenja po upokojitvi.

Še leta 1992 je povprečna javna neto pokojnina znašala 71 odstotkov povprečne neto plače.

Ob upokojitvi danes je zaposleni po 40 letih delovne dobe upravičen le še do 57,25 odstotka svoje povprečne neto plače v najugodnejših zaporednih 20 letih, ta odstotek pa se bo v prihodnje zgolj še zniževal.

Tisti, ki se bodo upokojili v prihodnjih letih ob izpolnitvi 40 let pokojninske dobe, bodo tako dobili le približno 432 evrov javne pokojnine.

plavanje.1456327406.jpg.n.960px.jpg
V praksi večina samozaposlenih in vrhunskih športnikov ne razmišlja o pokojnini.

Razlogi so različni: od preprostega nezavedanja in nepoznavanja možnosti dodatnega varčevanja za pokojnino, težav z rednimi prihodki, nagradami in sponzorskimi prispevki, ki otežujejo redne oblike varčevanja, do strahu pred nepredvidljivim poslovnim okoljem in športno kariero, s čimer se spopadajo mnogi samostojni podjetniki in športniki ter zato ne načrtujejo dolgoročno.

Število samozaposlenih se pri nas povečuje iz leta v leto, večino svojega časa in energije pa vložijo v rast svojega posla, zaradi česar spregledajo pomen rednega varčevanja za pokojnino in leta hitro minejo.

Velik delež samozaposlenih si ob tem obračunava minimalne prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje - ob upokojitvi bodo tako deležni le minimalne javne pokojnine.

Ker bodo zaradi nižjih vplačanih prispevkov javne pokojnine večine samozaposlenih nižje kot pri zaposlenih, bi morali biti samozaposleni gotovo med prvimi, ki razmišljajo o dodatnem varčevanju za pokojnino. Z dodatnim varčevanjem med delovno dobo bi si namreč ob upokojitvi zagotovili dodatno pokojnino, s katero bi dopolnili nižjo javno pokojnino.

Kaj lahko storijo samozaposleni, da na stara leta ne bi životarili?

1. Če jim prihodki seveda omogočajo, naj si ne plačujejo le minimalnih prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, saj si bodo, glede na trenutno veljavno zakonodajo, tako lahko zagotovili višjo javno pokojnino.

2. Za obdobje upokojitve naj začnejo čim prej redno namensko varčevati. Prej ko začnejo, z nižjim mesečnim zneskom lahko varčujejo, saj imajo dolgoročno veliko moč obresti in donos naložb.

Tako lahko zaposleni, ki bi začel varčevati prvi delovni dan in bi varčeval do upokojitve čez 40 let, privarčuje veliko večji znesek kot zaposleni, ki bi s še enkrat večjim zneskom začel varčevati šele 20 let pred upokojitvijo.

3. Pozanimajo naj se o različnih oblikah varčevanja za pokojnino, izberejo zase najugodnejšo in začnejo postopno varčevanje, čeprav z manjšim zneskom. Če želijo samozaposleni zagotoviti varno prihodnost sebi in svoji družini, naj si ogledajo možnosti ALTA varčevanja.

Profesionalna športna kariera ne traja večno

plezalec.1456327831.jpg.s.960px.jpg

Pri vrhunskem športu ni nič drugače. Izkušnje iz bogatih športnih lig (denimo NBA, kjer povprečni letni prihodek igralca znaša štiri milijone evrov) kažejo, da morajo vsi športniki, ne glede na višino nagrad in sponzorskih zaslužkov, dodatno varčevati za upokojitev.

"Profesionalna športna kariera namreč ne more trajati večno, športniki pa morajo sebi in svoji družini zagotoviti varnost, ne glede na dogajanje na športnem področju," ob tem pravi ALTIN varčevalec in priznani slovenski smučarski skakalec Robert Kranjec.

Kako varčevanje za pokojnino deluje v NBA

Po sporazumu sklenjenem leta 2012, in po desetletju pogajanj med NBA in sindikatom igralcev, najmočnejša košarkarska liga vsako leto odstotek prihodkov, povezanih z njenim delovanjem, nameni za pokojnine igralcev. Približno 25 milijonov evrov vplačujejo v poseben sklad, iz katerega bodo lahko košarkarji ob upokojitvi prejemali pokojninsko rento.

Leta 2013 so šli še korak dlje, saj so vsi igralci avtomatsko vključeni v pokojninski varčevalni načrt, v katerega letno prispevajo od pet do deset odstotkov svoje letne plače. Tako hočeta liga in sindikat igralcev zaščititi igralce, ki so v zgodovini kljub vrtoglavim zaslužkom na koncu bankrotirali, zaradi česar niso imeli niti za normalno življenje. S programom zasebnega pokojninskega varčevanja imajo tako zagotovljene prihodke za svojo starost, tudi če se jim osebne finance sesujejo.

"V športu se nedvomno naučiš, da zelo malo stvari pride z danes na jutri. Če poskušam potegniti vzporednico z osebnimi financami, je tu nedvomno neke vrste odrekanja zaradi želenega cilja. Mislim, da mi je malce lažje, ker vem, kako dobro se človek počuti, ko doseže zastavljeno," je še dodal Kranjec, ki skupaj s svojo soprogo Špelo Kranjec pri ALTI varčuje za pokojnino in hčerko.

PRO
Članki
Članki Kako z novimi tehnologijami obogatiti svoj portfelj?

Razvoj kriptovalut omogoča precej bolj varne, manj tvegane in razumske naložbene možnosti od nakupa samih novonastalih valut.

PRO
Članki
Članki Najem kredita ali pravočasno varčevanje?

Si želite novega avta, sanjskih počitnic ali stanovanja? S kreditom je cilj res hitreje dosegljiv, vendar pa se lahko s pravočasnim...

PRO
Članki
Članki 7 nasvetov za obvladovanje financ

S pomočjo nekaj koristnih in pametnih nasvetov boste svoje finance gotovo imeli pod večjim nadzorom.

PRO
Članki
Članki Kako do uresničitve želja na pameten način

Si želite nov avtomobil, stanovanje, športno opremo ali sanjski dopust pa nimate dovolj prihrankov? Na poti do najbližje banke vseeno...

PRO
Članki
Članki Naj vas s prihranki v skladih ne ujame nevihta

Želite premoženje v skladih varneje naložiti in hkrati odmisliti dogajanje na trgih? Spoznajte storitev upravljanja med skaldi, ki vam...

PRO
Članki
Članki Mobilna aplikacija, s katero imate vedno nadzor nad financami

Preizkusili smo ALTA APP, ki nam med drugim omogoča nakup ali prodajo delnic ter upravljanje svojega portfelja delnic ali skladov kjerkoli...

PRO
Članki
Članki Ob pravem času na pravem mestu

Kolesarska dirka je kot plemenitenje premoženja. Prilagajanje ciljev in spremljanje dogajanja, da lahko čim bolje prilagodimo našo...