FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Ko vlagate, pustite čustva pred vrati

Čas branja: 2 min
17.02.2016  22:40
Kako je potrebno ravnati ob korekcijah na borznih trgih? Ohranite trezno glavo in ne pustite čustvom, da vplivajo na vas
Ko vlagate, pustite čustva pred vrati
Pri investiranju se pri vsakem investitorju prepletajo naslednja čustva: navdušenje, strah, panika, upanje in pohlep.

Nihče ne izgublja rad denarja, a kljub temu marsikateri vlagatelj v času borzne korekcije in padanja tečajev prehitro povleče napačno potezo.

Pesimizem in padanje tečajev vlagatelja namreč lahko pripeljejo do točke, ko se odzove čustveno ter odloči za prodajo dela premoženja. Neredko se pokaže, da je bil izbrani trenutek napačen, ko je trg začel okrevati pa je isti vlagatelj zamudil priložnost za ugoden vstop na trg, saj se je znova prepustil čustvom. Skakanje iz naložbe ven in noter vas tako lahko stane precej denarja.

Stara borzna modrost pravi, da vlagajte takrat, ko nihče ne kupuje, prodajajte pa takrat, ko vsi okoli vas govorijo, da je čas za nakup.

Na borzah je ob obilici kompleksnih in nepopolnih informacij namreč prisoten tudi stres, v takšnih situacijah pa se ljudje praviloma čustveno odzovemo. Čustva tako sodijo med največje pasti pri vlaganju na borzi, saj zastrejo razum ob borzni evforiji ali paniki ter vlagatelja obenem pripeljejo do tega, da povleče napačno potezo. Ob vsem tem ne gre pozabiti niti na množico preprosto dostopnih informacij, ki vlagateljem prej škodijo kot koristijo. Zelo hitro si namreč ustvarijo iluzijo znanja, trgujejo pogosteje, kot bi sicer, rezultate pa poslabšajo.

Mnoge raziskave in izkušnje so potrdile, da psihologija vlagatelja bistveno vpliva na njegove naložbene rezultate. Pri investiranju se pri vsakem investitorju prepletajo naslednja čustva: navdušenje, strah, panika, upanje in pohlep. Če k temu dodamo še kanček naivnosti in pretiranega optimizma ter pomanjkanja izkušenj, hitro dobimo vlagatelja, ki ga po morju naložb močno premetava.

Predstavljajmo si dva vlagatelja. Prvi je vešč kvantitativnih ekonomskih analiz in zna sredi noči zdrdrati prvih 50 decimalk števila pi. Z velikanskim finančnim vzvodom večkrat na dan išče svoje priložnosti na trgu in poskuša biti boljši kot preostali igralci.

Na drugi strani je preprost a razgledan možakar, ki se na poglobljene ekonomske analize ne ozira, ve pa, da je pri vlaganju pomembno redno mesečno vplačevanje v zanesljiv finančni produkt z nizkimi stroški. Požvižga se na statistiko in morebitni zaostanek za povprečjem trga. Želi le svoj donos in mirno jesen življenja.

mesecno-varcevanje-alta.1455730952.jpg.e.960px.jpg
Samo vi lahko poskrbite za to, da boste imeli v prihodnosti dovolj prihrankov. Vzemite stvari v svoje roke že danes in si olajšajte pot do uresničitve dolgoročnih ciljev.

Na strani The Motley Fool stavijo, da bo ta dolgoročno praviloma dosegal večji donos. Uspešni vlagatelji so tako tisti, ki vedo, kje so njihove meje, ohranjajo mirno kri in sledijo svoji uspešni strategiji ter ne dopustijo, da jih zavedejo čustva.

Kako se pri vlaganju uspešno upreti čustvom

- Čustvene reakcije ob spremenjenih razmerah na trgu vas bodo gotovo stale denarja, zato si pred vlaganjem pripravite načrt in se ga držite ne glede na vse.

- Poskrbite, da so vaša sredstva enakomerno razpršena med različnimi tipi naložb, kar vam bo v negotovih časih omogočilo miren spanec.

- Vlagajte redno in ne glede na trenutne razmere na finančnih trgih

Varčevalni načrt je varen in donosen, fleksibilen in likviden ter velja za preprost in transparenten način varčevanja.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.