FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Ne ponavljajte napak, ki jih delajo slovenski vlagatelji

Čas branja: 2 min
10.02.2016  22:40
Slovenski vlagatelji so nenaklonjeni bolj tveganim oblikam varčevanja, s čimer pa se odpovedujejo potencialnim dolgoročnim donosom
Ne ponavljajte napak, ki jih delajo slovenski vlagatelji
V primerljivih evropskih državah imajo prebivalci v vzajemnih skladih naloženih dvakrat več sredstev, v bolj razvitih državah pa še precej več.

Kako razmišlja povprečni slovenski vlagatelj, kje se moti in kako bi moral razmišljati ter se vesti, da bi bil deležen donosov, kot si jih zasluži? Koliko Slovencev sploh varčuje? Na katere produkte prisegajo in kakšno je stanje v primerjavi s sosednjo Avstrijo?

Dobra polovica Slovencev varčuje za prihodnost

Slovenci med 18. in 65. letom po podatkih Združenja družb za upravljanje v večini varčujejo za prihodnost. Med desetimi razlogi ima daleč najvišji delež varčevanje za starost (42 odstotkov), sledijo nepremičnine (34 odstotkov) ter otroci in vnuki (16 odstotkov). Drugi varčujejo za avto, nepredvidene stroške, dopust in potovanja, poplačilo dolgov, zdravje, izobraževanje in tudi poroko.

In zakaj 45 odstotkov Slovencev ne varčuje?

Pričakovano štirje od petih za to nimajo dovolj sredstev, osem odstotkov jih živi za tukaj in zdaj, šest odstotkov pa jih še ne čuti potrebe po varčevanju za prihodnost.

Večina sredstev v depozitih, v skladih še malo denarja

Povprečni slovenski vlagatelj ima večino privarčevanih sredstev v depozitih oziroma kar na transakcijskem računu na bankah, pokažejo podatki Banke Slovenije. Od privarčevanih sredstev ta pomenijo 72 odstotkov. Na drugi strani pa imajo v vzajemnih skladih okoli pet odstotkov svojega privarčevanega premoženja. Delež se v zadnjem času popravlja v prid bolj tveganim naložbam, kot so delnice in delniški vzajemni skladi. Razlog gre iskati v nizkih obrestnih merah na depozite, ki spodbujajo vlagatelje k prevzemanju večjega tveganja.

Podarjeni tisočaki v depozite in zlato

Podobno kot prerez portfelja povprečnega slovenskega vlagatelja tudi anketa ZDU-GIZ med tisoč Slovenci, starimi od 18 do 65 let, pokaže, da so depoziti najbolj priljubljena naložba ob predpostavki, da bi jim nekdo za namene varčevanja ponudil 10 tisoč evrov. Za to naložbeno možnost bi se odločilo 30 odstotkov vprašanih.

Enak delež bi jih izbralo plemenite kovine, kar je presenetljivo, saj dolgoročno plemenite kovine le ohranjajo vrednost (torej se gibljejo skladno z inflacijo) in ne prinašajo donosa. Če temu dodamo razmeroma visoko nihajnost cene, lahko sklepamo, da gre za precej špekulativno naložbo, ki je manj primerna za množice varčevalcev.

Naložbe, ki jih v priročnikih za osebne finance najdemo kot najbolj priporočljive - vzajemni skladi, delnice, obveznice - za dolgoročno varčevanje, saj ob sprejemanju zmernega tveganja prinašajo največje donose, uživajo manjše zaupanje povprečnega slovenskega vlagatelja. Če upoštevamo še individualno upravljanje premoženja, ugotovimo, da bi se le 28 odstotkov anketirancev odločilo za takšno plemenitenje podarjenih 10 tisoč evrov.

Skladi na tujem popularni

V primerljivih evropskih državah imajo prebivalci v vzajemnih skladih naloženih dvakrat več sredstev, v bolj razvitih državah pa še precej več. Priložnosti vzajemnih skladov se denimo kažejo pri urejanju področja dolgoročnega varčevanja za poznejše življenjsko obdobje.

Vzajemci najboljši za male vlagatelje

Z izobraževanjem vlagateljev in krepitvijo zaupanja v vzajemne sklade bi se delež varčevanja v vzajemnih skladih v petih do desetih letih podvojil. Ključno vlogo tako igra tudi finančno izobraževanje in vključevanje tega v šolski sistem. Ne gre le za poznavanje osnov varčevanja ampak mnogo več.

Posameznik se mora zavedati, da denar ne raste na bankomatih.

Vse pa ni odvisno le od želja, ampak tudi od dogajanj na borznih trgih.

Slovenci bomo v prihodnje gotovo še bolj prepoznali priložnost vzajemnih skladov kot dolgoročne naložbe in bolj porazdelili svoje prihranke med različne oblike naložb. Tovrstno obliko varčevanja, primeren donos oziroma pričakovan življenjski standard bo spodbujalo tudi upravljanje skladov iz domačega fotelja.

Najpogostejše napake vlagateljev:

- Ne vlagajo v sklade.

- Vlagajo po načelu črednega nagona in vstopajo ko so tečaji visoki.

- Preden se odločijo za naložbo, se ne pozanimajo dovolj oziroma pri pravih virih.

Kako bi se pri varčevanju morali obnašati?

- Vlagati bi morali v skladu s svojimi zmožnostmi.

- Paziti bi morali na dobro razpršitev naložb.

- Vlagati bi morali periodično ter brez lovljenja dna ali vrha.

- Ne bi se smeli ozirati na popravke, saj na dolgi rok bolj tvegane naložbe prinašajo večje donose.

ALTA Skladi so imeli vse to v mislih pri pripravi nove, sodobne spletne aplikacije eSkladi, ki omogoča vlagateljem v sklade, da lahko kadarkoli in kjerkoli dostopajo do svojih naložb v skladih. Vlagatelji si lahko ogledajo stanje na svojem računu, podatke o posameznih skladih in transakcijah skozi določena obdobja, tečajnico gibanja vrednosti enote premoženja (VEP) ALTA skladov ter druge aktualne informacije.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.