FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kako brez kave in cigaret postati milijonar

Čas branja: 2 min
31.01.2016  22:35
Ali lahko s kavo in škatlico cigaret manj na dan postanemo milijonarji? Z disciplino pri varčevanju je možno marsikaj
Kako brez kave in cigaret postati milijonar
Potrebujete minuto za razmislek?

Seveda gre pri kavi in cigaretah le za prispodobo. Nemara sploh ne pijete kave ali kadite, gotovo pa imate kakšno majhno sladko razvado, ki ne stane veliko, a bi šlo tudi brez nje. Potrebujete minuto za razmislek?

Za začetek malo matematike. Če kava na dan stane 1,2 evra, zavojček cigaret pa tri evre, je to skupaj 4,2 evra. Če damo ta znesek vsak dan na stran, to znese skoraj 130 evrov na mesec. In ne boste verjeli; v enem letu privarčujemo prek 1.500 evrov. Če od 25. leta do 65. leta ta znesek dajemo samo v nogavico, zberemo okroglih 60.000 evrov. Ker pa že otroci vedo, da hranilnik, nogavica in blazina niso najbolj donosni, je pametno varčevati na kak drug način.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Zgornja matematika je v opustitev jutranje kave in kajenja že prepričala Tomaža. Ta je svojo "kavo in cigarete" po enem letu želel nesti na banko, kjer pa trenutno lahko računa na okoli enoodstotni letni donos. Po desetih letih bi sicer privarčeval okoli 16.000 evrov, po petindvajsetih približno 43.400 evrov in po štiridesetih letih bo imel v žepu več kot 75 tisočakov.

Ni slabo, takšen znesek bi mu ob upokojitvi prišel zelo prav, zanj pa ne bi žrtvoval praktično ničesar. A Tomažu se zdi, da se danes v zameno za varnost ni več potrebno odpovedati vsakršnim donosom in lahko tudi z depozitom doseže več. Naložbena možnost ABS depozit je kombinacija varčevanja v depozitu z ročnostjo nad 1 leto in naložbe v vzajemni sklad Alta ABS. Višino vplačila v sklad bo Marko določil sam, pri čemer višje kot je vplačilo, višja je obrestna mera na depozit. Svoja sredstva bo pri tem vlagal povsem brez vstopnih stroškov, podobno kot na banki.

Zaradi kombinacije varčevanja v depozitu in investicijskem skladu bo imel možnost doseganja višjih donosov, kot le pri varčevanju v depozitu. Višina obrestne mere za depozit znaša do 1,20 odstotka letno. Odvisna je od višine vplačila v sklad. Višje kot je vplačilo v sklad, višja je obrestna mera za depozit. Tudi varčevalci na bankah so za daljše vezave svojih sredstev v bankah sicer nagrajeni z višjo obrestno mero, vendar pri ročnosti tam nikar ne gre pretiravati, tako zaradi spremenljivih obrestnih mer, kot zaradi razmeroma dragih predčasnih odpovedi.

Če bi naložbena možnost ABS depozit Tomažu letno povprečno prinesla 3-odstotni letni donos, bi imel po desetih letih privarčevanih skoraj 17.800 evrov, po 25 letih domala 60 tisoč evrov in po štiridesetih letih skoraj 117 tisoč evrov.

Kako in kje do ponudbe za ABS Depozit?

Izpolnite obrazec ali pa se oglasite v katerikoli poslovalnici Sberbank.

Tomažu se je že malo zavrtelo v glavi, ob tuhtanju, kaj vse bi lahko čez 40 let storil s toliko denarja. Nato se je spomnil še na možnost vlaganja v vzajemne sklade.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Vzajemni skladi so z vidika možnosti doseganja višjih donosov še posebej privlačna naložba. Zanimivi so tudi zato, ker so, v nasprotju z vezanim depozitom, to likvidna sredstva, s katerimi lahko Tomaž prosto razpolaga in si jih izplača iz skladov kadarkoli želi. Vse lahko opravi kar iz domačega naslanjača s pomočjo nove, sodobne spletne aplikacije eSkladi, ki vlagateljem v sklade omogoča, da lahko kadarkoli in kjerkoli dostopajo do svojih naložb v skladih. Vlagatelji si lahko ogledajo stanje na svojem računu, podatke o posameznih skladih in transakcijah skozi določena obdobja, tečajnico gibanja vrednosti enote premoženja (VEP) skladov ter druge aktualne informacije.

Če bi vzajemni sklad Tomažu letno povprečno prinesel 7-odstotni letni donos, bi imel po desetih letih privarčevanih skoraj 22 tisoč evrov, po 25 letih že več kot 108 tisoč evrov in po štiridesetih letih kar 315 tisoč evrov.

Drži, Tomaž na račun ene kave in škatlice cigaret v 40 letih še ne bi postal milijonar - to bi postal v primeri 11,3-odstotnega letnega donosa -, a kljub temu je privarčeval ogromen znesek. Ker je obenem opustil škodljivo razvado pa ga bo lahko tudi porabil.

Če je za vas ta doba morda vseeno predolga, lahko namenite točno določen mesečni znesek za namensko varčevanje za vašega otroka in na njegov račun polagate znesek, ki bi ga sicer vsakodnevno zapravili za kavo in škatlico cigaret.

Kako in kje do ponudbe za ABS Depozit?

Izpolnite obrazec ali pa se oglasite v katerikoli poslovalnici Sberbank.

Opozorilo vlagateljem

Z naložbo v ABS depozit del sredstev vplačate v bančni depozit, ki spada v sistem zajamčenih vlog Banke Slovenije, del pa vplačate v investicijski sklad ALTA ABS. Ob tem posebej izpostavljamo, da naložbe v investicijske sklade niso bančni produkti in niso zajeti v sistem zajamčenih vlog, ki velja za depozite. Banka ne jamči za donosnost naložbe sredstev v investicijske sklade. Opozarjamo, da nalaganje sredstev v vzajemne sklade, ni naložba brez tveganja. Sberbank banka d.d. opravlja storitve trženja neprenosljivih investicijskih kuponov investicijskih skladov v obsegu in na način določen v pogodbi o sodelovanju z družbo ALTA skladi d.d. in ZISDU-3, ter podzakonskimi predpisi, izdanimi na njegovi podlagi. Sklad ALTA ABS je podsklad Krovnega sklada ALTA, ki ga upravlja ALTA Skladi, družba za upravljanje, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju ALTA skladi d.d.). Prospekt Krovnega sklada ALTA z vključenimi pravili upravljanja, dokumente podskladov s ključnimi podatki za vlagatelje (KIID) ter zadnje objavljeno letno in polletno poročilo krovnega sklada v slovenskem jeziku je mogoče brezplačno dobiti v elektronski obliki na spletni strani [www.alta.si] ter v fizični obliki na vseh pooblaščenih vpisnih mestih v času uradnih ur. Pooblaščena vpisna mesta so navedena na spletni strani www.alta.si. Vlagatelj ima tudi pravico do brezplačnega izvoda letnega in polletnega poročila. Pretekla donosnost naložbe ni pokazatelj njene donosnosti v prihodnosti. Pridržujemo si pravico do sprememb. Za napake v tisku ne odgovarjamo.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.