FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kako dobro se držite svojih novoletnih zaobljub?

Čas branja: 4 min
24.01.2016  22:35
Ste v novo leto stopili s seznamom zaobljub za finančno uspešno leto? Niste edini. A kako dobro se jih držite?
Kako dobro se držite svojih novoletnih zaobljub?

Številni novo leto jemljejo kot neko prelomnico, da naredijo to ali ono. Večina se veselo loti hujšanja, rekreacije, zdravega prehranjevanja, nekateri si obljubijo, da bodo pretekli maraton, osvojili Triglav ali prenehali s kajenjem.

Veliko je tudi takšnih, ki se zaobljubijo, da ne bodo brezglavo zapravljali denarja in raje začeli varčevati. Sploh ker za slednje ni treba načrtovati revolucije v denarnici, dovolj je nekaj majhnih korakov in na koncu meseca ostane kar nekaj dodatnih evrov. Če se novoletnih zaobljub za finančno uspešno leto do zdaj niste držali, ni še vse izgubljeno!

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Zaobljuba: Vem, kam gre moj denar

Kaj ste se zaobljubili?

Izognili se boste tistemu neprijetnemu občutku konec meseca, ko je denarnica prazna, vi pa pravzaprav niti ne veste, kam je ves denar šel.

Kaj je šlo narobe?

Vaš mesečni proračun je še vedno kot posoda, polna vode in tudi lukenj. Ker ne pazite, denar počasi (ali zelo hitro) odteka. Po novoletnem rajanju je namreč prišel čas razprodaj, vas pa je znova presenetila suša. In meseca sploh še ni konec.

Kaj lahko storite?

Začnite spremljati, kam odteka vaš denar. Spremljanje izdatkov ni zahtevno, enostavno jih lahko beležite v preprosti tabeli, v katero vključite vse vaše prihodke in odhodke. Če ste malce bolj organizirani (kar vsekakor ni napačno), si izdatke organizirajte po kategorijah. Kategorije prilagodite svojim potrebam in načinu življenja, a pomembno je, da v njih zajamete prav vsak izdan evro v mesecu.

Mesečno porabo lahko spremljate tudi z mobilnimi aplikacijami, kot je slovenski mojbudget. Od vas zahteva le vnos vaših transakcij (odhodki, prihodki), vse ostalo pa naredi namesto vas.

alta-racun.1453388057.jpg.s.960px.jpg

Zaobljuba: Položnice ne bodo več šok

Kaj ste se zaobljubili?

Začeli boste s krčenjem izdatkov za nepotrebne malenkosti ter bolj pametnim ravnanjem z denarjem. Lotili se boste stroškov, ki najbolj bolijo - ogrevanje, plin, voda, elektrika, telefon, internet in drugi fiksni stroški.

Kaj je šlo narobe?

Številke na položnicah so še naprej samoumevne - niste postali zahteven potrošnik in še vedno plačujete preveč.

Kaj lahko storite?

Pot do velikih prihrankov se začne v vsakodnevnih navadah. Preglejte vse položnice in trajnike, ki jih plačujete v enem mesecu. Najverjetneje boste za vsak izdatek na trgu našli cenejšo alternativo.

Ponujamo vam nekaj primerov, kako oklestiti račune fiksnih stroškov:

- Razmislite o paketu in ponudniku mobilne telefonije!

- Razmislite o ponudniku električne energije in plina!

- Raziščite možnosti združitve zavarovanj!

- Preverite stroške svoje banke!

- Lahko znižate temperaturo v stanovanju?

- Razmislite o uporabi varčnih žarnic!

- Lahko odklopite električne naprave, ki jih ne potrebujete?

Zaobljuba: Postavil/a si bom finančne cilje

Kaj ste se zaobljubili?

Poskusili si boste postaviti finančne cilje in začeli varčevati.

Kaj je šlo narobe?

S prvima dvema novoletnima zaobljubama niste uspeli nič privarčevati, saj ste takoj napadli trgovine, številke na položnicah pa so še naprej samoumevne.

Kaj lahko storite?

Varčevanje dobi pravi smisel šele, ko si postavimo cilje - kaj želimo s privarčevanim denarjem doseči. Že veste, za kaj varčujete in koliko želite privarčevati?

Preverite, koliko denarja lahko prihranite mesečno s pomočjo uresničevanja prvih dveh zaobljub in si postavite svoje finančne cilje.

Če želite zastavljene cilje resnično doseči, se morate nanje temeljito pripraviti. Cilj mora biti: konkreten, merljiv, uresničljiv, realen, časovno opredeljen.

Zaobljuba: Moje finančno uspešno leto se začne takoj zdaj!

Kaj ste se zaobljubili?

Ne glede na to, kako dolgo bo trajalo doseganje vašega zastavljenega finančnega cilja, je pravi čas za začetek takoj zdaj.

Kaj je šlo narobe?

Niste si postavili nobenega finančnega cilja - niti kratkoročnega, ki ga dosežemo v enem letu, kaj šele srednjeročnega ali dolgoročnega, ki zaznamuje življenje. Vaši zastavljeni cilji so namreč lahko zelo različni. Od nakupa nove tablice, do nakupa nepremičnine ali zagotavljanja dodatne pokojnine.

Kaj lahko storite?

Ne glede na to, kako dolgo bo trajalo doseganje vašega zastavljenega finančnega cilja, je pravi čas za začetek takoj zdaj. Prej, kot boste naredili načrt varčevanja za vaš finančni cilj, prej ga boste dosegli. Razmislite tudi o oplemenitenju svojih prihrankov. S pametno naloženim denarjem boste svoje cilje dosegli še prej.

Vaša pot do uresničitve zastavljenih finančnih ciljev je tako osebni varčevalni načrt. Potrebujete pomoč pri izdelavi? ALTINI svetovalci vam lahko pomagajo.

Zaobljuba: Denar bom bolj pametno obračal/a

Kaj ste se zaobljubili?

Ker bodo vaši prihranki z leti izgubljali vrednost, boste začeli iskati boljši način za varčevanje. Pri tem se boste odločali glede na donosnost, ki jo želite in tveganje, ki ste ga še pripravljeni sprejeti.

Kaj je šlo narobe?

Še naprej se vam zdi, da so vaši prihranki v negotovi gospodarski situaciji najbolj varni v nogavici v domačem predalu. Z leti boste sicer ugotovili, da je ta nogavica običajno precej luknjasta.

Kaj lahko storite?

Danes vam je na voljo široka paleta različnih varčevalnih možnosti - razširite svoje znanje o njih, bančni depozit še zdaleč ni več edina dobra izbira. Lahko varčujete varneje in manj donosno, ali pa za potencialno višji donos sprejmete nekoliko višje tveganje - to prinaša tudi potencialno hitrejšo pot do zastavljenega finančnega cilja in višje privarčevane zneske.

Pri izbiri varčevanja je veliko odvisno od tveganja, ki ste ga pripravljeni sprejeti v zameno za višjo donosnost svojega varčevanja. Vaša stopnja tveganja se običajno spreminja s starostjo, časom, izkušnjami, osebnostjo ter stabilnostjo zaposlitve in zdravstvenim stanjem.

Depozit, skladi, enkratno vplačilo ali postopno varčevanje? Izbira naložbe in način varčevanja sta seveda povsem vaša izbira - v vsakem primeru pa velja vsaj spoznati možnosti, ki so vam na voljo, namesto odločitve kar tako, iz navade. Preden se odločite za finančno naložbo, priporočamo pogovor s svetovalcem.

Zaobljuba: Pri varčevanju bom discipliniran

Kaj ste se zaobljubili?

Redno boste varčevali za svoje cilje.

Kaj je šlo narobe?

Ne veste, ali je pravi trenutek in kako se sploh lotiti rednega varčevanja.

Kaj lahko storite?

V Alti ocenjujejo, da se vlagatelji vse bolj zavedajo, kako sta pri odločitvah o varčevanju pomembni disciplina in premišljenost. Varčevanje tako postavite na "avtopilota" in sklenite varčevalni načrt. Ker vlaganje in varčevanje lahko poteka kadarkoli in ker ni prav nobenih omejitev pri višini vložkov, si je smiselno urediti mesečno varčevanje prek direktne bremenitve.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.