FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Dajte trgom kruha in iger!

Čas branja: 5 min
19.01.2016  22:35
Komentar Uroša Ožbolta, ALTA Invest
Dajte trgom kruha in iger!
Panem et circenses! Kruha in iger je staro rimsko pravilo za ohranjanje miru.

Te paradigme so se v zadnjih letih močno navzeli vsi tržni udeleženci. Z masovnim tiskanjem denarja so centralne banke pomirile svetovne finančne trge, ki so pod opojem poceni denarja zabeležili silovit polet. Poleg trgov so bili pomirjeni tudi vlagatelji, saj so donosi prinašali mnoge razloge za veselje. Borzna veseloigra je trajala nekaj let, zasvojeni vlagatelji in trgi pa so zahtevali vedno več in več.

Ali so centralne banke izgubile nadzor? Ali morda Morda opojnost monetarne droge popušča? Vse to so le nekatera ključna vprašanja, na katere vsi mrzlično iščejo odgovore.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Še začetek leta 2015 je minil zelo optimistično. Na krilih japonske in Evropske centralne banke, ki je končno popustila pred pretečo deflacijsko spiralo in tudi sama pričela z masovnim odkupov državnih obveznic, so močno porasle predvsem evropske borze. A na drugi strani so očitno zadnji vzdihljaj pred zlomom doživeli trgi v razvoju. Ameriški trg, ki je že dlje časa kazal znake interne šibkosti, se je vseskozi ubadal z vprašanjem, ali lahko največje svetovno gospodarstvo preživi dvig obrestne mere, a so se ameriške borze kljub temu uspele zadržati znotraj širokega pasu.

Prvi opozorilni znaki so se pokazali po poku balona nemških državnih obveznic, še resneje pa je svetovne trge zamajala nepričakovana depreciacija kitajskega juana, kar je obudilo strah pred pešanjem kitajskega zmaja. Vse skupaj je bilo začinjeno še s padajočo ceno nafte, čemur pa do nedavnega nihče ni posvečal veliko pozornosti. Zakaj bi le?

Mar nizka cena nafte ne vpliva ugodno na potrošnjo prebivalstva?

Menda res, a kot smo se naučili nedavno, tako kot previsoka, tudi prenizka cena nafte ni spodbudna za globalno ekonomijo. Prah se je ob zaključku poletja polegel in se ni dvignil vse do zimskih dni. Kratkoročno evforijo je prekinil predsednik ECB-ja Mario Draghi, ki v začetku decembra ni dostavil obljubljenega. Vlagatelji, ki so bili očitno nepričakovano ujeti z napačnimi stavami, so zagnali pravi preplah in v nekaj minutah dobesedno podrli svetovne delniške trge ter obenem še zrušili vrednost ameriškega dolarja.

Rezultati abstinenčne krize so bili vidni nemudoma. Tudi tradicionalno solidno »božično rajanje« (t.i. Santa's rally) in dvig obrestne mere v ZDA, s katerim je FED signaliziral moč ameriškega gospodarstva, se je tokrat izjalovil. Nove rekordno nizke cene nafte in ponovna močna depreciacija kitajskega juana, so v začetku letošnjega leta ponovno povzročili pravi zlom na delniških trgih. Vsesplošen beg je samo v nekaj dneh odnesel več odstotkov vrednosti vodilnim svetovnim delniškim indeksom in poskrbel za najslabši začetek leta po letu 2009.

Glede na razvoj dogodkov v zadnjem obdobju se je v ekonomiji pojavilo kar nekaj pretečih vprašanj, ki vnašajo neželeno negotovost ter posledično zahtevajo svoj davek.

Slej ali prej bo moralo priti do razrešitve nekateri dilem. Verjetno pa bo prav leto 2016 tisto, ko bo potrebno poiskati nekaj pomembnih odgovorov.

- Kakšno je realno stanje v kitajskem gospodarstvu?

- Ali se z devalvacijo valute priznava, da so razmere slabše in jih bo občutil ves svet?

- Kdaj bo cena nafte dosegla dno?

- Kako bo rekordno nizka cena nafte vplivala na stabilnost določenih regij?

- Ali se lahko prične val bankrotov energetskih podjetij in zlom proračunov nekaterih držav izvoznic nafte?

- Ali bo upadanje dobičkov in pešanje ameriškega proizvodnega sektorja Združene države potegnilo v recesijo?

Razlogov za zaskrbljenost je torej več kot dovolj. Toda kljub temu ni smiselno prehitro zapasti v pretiran pesimizem. Razmere običajno najbolj črne izgledajo prav v času visoke stopnje negotovosti.

Eden ključnih krivcev trenutnih razmer je zagotovo močno okrepljena vrednost ameriškega dolarja, najmočnejše droge, ki jo je preko poceni zadolževanja v dolarjih zadnja leta užival cel svet. Je morda pred nami prej novo monetarno sproščanje s strani FED-a, ob morebitnem poslabšanju razmer kot pa nadaljnji dvigi obrestnih mer? Je rešitev v nižji vrednosti ameriškega dolarja? Tako kot vedno, bo odgovor na to pokazal čas. Dejstvo pa je, da bo glede na trenutne razmere, leto 2016 z veliko verjetnostjo minilo predvsem s ciljem ohranjanja kapitala.

GRAF GIBANJA IZBRANIH INDEKSOV, SKLADA ALTA ABS TER NAJVIŠJI PADCI V LETU 2015

alta-graf.1453226906.jpg.n.960px.jpg

PRIHAJA ČAS, KO BO STRATEGIJA ABS POKAZALA SVOJO NAJVEČJO VREDNOST?

Zaradi svoje naravne lastnosti in nekoliko bolj konservativne drže, je vzajemni sklad ALTA ABS v začetku lanskega leta zaostajal za rastjo najmočnejših delniških trgov. Vseeno pa se je tekoči letni donos tekom aprila močno približal desetim odstotkom. Majski padci evropskih trgov, vsesplošno upadanje momenta ter znaki interne šibkosti trga, so preprečevali bolj agresivno alokacijo sredstev sklada. Posledično smo bili tudi na avgustovske padce trgov razmeroma dobro pripravljeni. Zabeleženi padci so bili tako v okvirih -5 odstotkov, kar je precej manj od korekcije nemškega indeksa DAX30, ki je od vrha beležil več kot 20-odstotni padec. Trgi v razvoju so jo odnesli še slabše in do konca leta zabeležili 30-odstotni padec od vrha v mesecu maju. V ključnih trenutkih maksimalne negotovosti in ob popolni odsotnosti pozitivnih trendov na delniških trgih, je po daljšem času prišlo do 100-odstotnega umika iz delniških trgov.

Struktura sklada je v tistem trenutku obsegala pretežno denarna sredstva in nekaj malega obveznic ter komercialnih zapisov. Kasnejša močna okrepitev zaupanja v delniške trge je ponovno vzpostavila trende, katerim je sledil signal za ponovni vstop na trg. Tekom meseca novembra smo ponovno dosegli okrog 60-odstotno izpostavljenost do delniških naložb. Tako kot večino vlagateljev, tudi tistih s podobnimi strategijami upravljanja, je decembrska odločitev ECB-ja ujela z napačnimi stavami. Nagli padci so odpihnili nekaj odstotkov vrednosti sklada. Skozi celoten december se je postopoma odprodajalo delniške naložbe, signala za popolno razprodajo pa še ni bilo. Leto se je končalo z okrog 2-odstotnim donosom oziroma z 8-odstotnim padcem od maksimalne vrednosti, kar je bistveno manj od padcev, ki so jih utrpeli vodilni svetovni indeksi. Svetovni indeks MSCI World All Countries je denimo od svojega vrha pa do 15. januarja izgubil skoraj 19 odstotkov vrednosti, kar za več kot dvakrat presega padec ALTE ABS. Zaradi manjše agresivnosti je sklad ALTA ABS v primerjavi z nekaterimi konkurenčnimi skladi ter primerjalnimi indeksi v začetku lanskega leta zabeležil nižjo rasti. Posledično jo je mnogo bolje odnesel tudi skozi vsa tri ključna obdobja korekcij, ko so nekateri beležili tudi 20-odstotne padce. Leto smo tako končali z okoli dvoodstotnim donosom. Skozi celotno obdobje je bil tako ALTA ABS precej manj volatilen in je s tem vlagateljem ponudil ugodno razmerje med donosom in tveganjem ter s tem izpolnil prvi ključni cilj, torej zagotavljanja varnosti.

Nov test strategije ABS se je izvedel takoj v začetku letošnjega leta. Defenzivna drža je omejila padce na manj kot tretjino tistih, ki so jih zabeležili vodilni indeksi. Ob nastopu nadaljnjih padcev bo kmalu podan signal za popoln umik iz delniških naložb, s katerim bomo lahko omejili nadaljnje padce, ki bi jih sicer beležili delniških trgi. V takih razmerah strategija ALTA ABS odigra svojo ključno vlogo in zaščiti premoženje vlagateljev.

GIBANJE VREDNOSTI TOČKE SKLADA ALTA ABS IN STRUKTURA SREDSTEV

alta-abs.1453226238.jpg.n.960px.jpg
vir: Bloomberg, ALTA Skladi

Razkritje:

ALTA Skladi d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana. Prospekt Krovnega sklada ALTA z vključenimi pravili upravljanja ter dokument s Ključnimi podatki za vlagatelje v slovenskem jeziku je mogoče brezplačno dobiti v elektronski obliki na spletni strani [www.alta.si] ter v fizični obliki na vseh pooblaščenih vpisnih mestih v času uradnih ur. Pooblaščena vpisna mesta so navedena na spletni strani www.alta.si. OPOZORILO: Pretekla donosnost naložbe ni pokazatelj njene donosnosti v prihodnosti. Tveganost podskladov je velika, zlasti v krajšem obdobju vlaganja (do pet let). Pri samem neto donosu je treba upoštevati tudi vstopno provizijo (najvišja je 4 odstotke). Izstopnih stroškov ni, razen pri fleksibilnem mešanem podskladu ALTA SENIOR za vlagatelje, ki so pridobili enote premoženja pred 9. 5. 2013, največ tri odstotke. Donos tako znižajo vstopni in izstopni stroški.

SINTETIČNI KAZALNIK TVEGANJ IN DONOSA Fleksibilnega mešanega podsklada ALTA ABS

alta3.1453227664.jpg

Ocene tveganj in potencialne donosnosti skladov, prikazane v zgornjih grafičnih prikazih, so pripravljene na podlagi dosedanjih podatkov o poslovanju skladov. Pretekli podatki, ki se uporabljajo za izračun prikazov, niso nujni pokazatelj tveganj v prihodnje. V skladu z dejanskim poslovanjem skladov v prihodnosti se bodo ocene tveganj in potencialne donosnosti lahko spremenile. Najnižja kategorija ne pomeni naložbe brez tveganja. Ostale informacije so dostopne na: [www.alta.si]

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.