FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Najvišji prilivi v vzajemne sklade po letu 2007

Čas branja: 2 min
15.01.2016  09:51
Najvišji prilivi v vzajemne sklade po letu 2007
ALTA Skladi so v letu 2015 še dodatno okrepili svoj položaj na slovenskem trgu.

Konec decembra 2015 je družba ALTA Skladi upravljala z 20 vzajemnimi skladi, v katerih je skoraj 30.000 vlagateljev do konca decembra lani privarčevalo že blizu 230 milijonov evrov. Vzajemni skladi, s katerimi upravlja ALTA Skladi, so lani zabeležili za 30 milijonov evrov neto vplačil, kar je približno 120 odstotkov več kot leta 2014.

»Glede na skupno stanje sredstev v upravljanju ima ALTA Skladi na slovenskem trgu že skoraj 10-odstotni tržni delež. Računamo pa, da nam ga bo v naslednjih letih uspelo še dodatno povečati. Po neto vplačilih smo lani zasedli drugo mesto med vsemi slovenskimi družbami za upravljanje. Lani sta po prvih ocenah le dve družbi za upravljanje vseh dvanajst mesecev beležili pozitivne neto prilive, ena izmed njih pa je bila prav ALTA Skladi. Ob upoštevanju neto vplačil v vse slovenske vzajemne sklade smo lani dosegli zavidljiv 21-odstotni tržni delež. To je zagotovo velik uspeh in kaže na veliko zaupanje med vlagatelji,« je povedal izvršni direktor družbe ALTA Skladi Tomaž Dvořak.

Med vsemi skladi, s katerimi upravlja ALTA Skladi, je največ neto prilivov zabeležil fleksibilni mešani sklad ALTA ABS, ki lahko v času večje negotovosti na borzah sredstva hitro in učinkovito preusmeri iz delnic v obvezniške naložbe in depozite.

alta-tomaz-dvorak.1452847745.jpg.c.960px.jpg
Slovenci vedno bolj spoznavajo prednosti varčevanja v vzajemnih skladih.

"Tudi čedalje več naših vlagateljev spoznava prednosti krovnih skladov, ki omogočajo neobdavčene prenose sredstev med posameznimi skladi, vedno pogosteje pa se vlagatelji odločajo tudi za storitev upravljanja med skladi. Prav tako Slovenci počasi spoznavamo, da lahko večje cilje, kot je denimo nakup nepremičnine, dodatna pokojnina ali varčevanje za finančno osamosvojitev naših otrok, najlažje dosežemo s postopnim varčevanjem. To se odraža tudi na visoki rasti števila posameznikov, ki se odločijo za redna mesečna vplačila v sklade oziroma za sklenitev varčevalnih načrtov," opaža Tomaž Dvořak.

Po podatkih Agencije za trg vrednostnih papirjev so imeli vsi slovenski vzajemni skladi konec lanskega decembra za 2,32 milijarde evrov sredstev, kar je 168 milijonov evrov več kot leto prej. »V zadnjih treh letih so se sredstva v domačih vzajemnih skladih zvišala za 489 milijonov evrov, varčevanje v vzajemnih skladih pa očitno postaja ena izmed najbolj razširjenih oblik varčevanja pri državljanih.

Na to nakazuje tudi podatek, da se je število vlagateljev zvišuje že praktično od maja 2014, samo lani pa se je število vlagateljev v domačih vzajemnih skladih zvišalo za dobrih 8700 in konec decembra znašalo že 429.734,« še pravi Tomaž Dvořak. Lani so imeli vsi slovenski vzajemni skladi za 141 milijonov evrov neto prilivov, kar je najboljši rezultat po letu 2007.

ALTA Skladi je lani postala tudi nacionalni zmagovalec v tekmovanju za prestižno podjetniško nagrado The European Business Award 2015/2016. Med skupno več kot 32.000 prijavljenimi podjetji je strokovna žirija v ožji izbor uvrstila le približno dva odstotka kandidatov oziroma vsako petdeseto podjetje.

V tem tednu se je začelo tudi glasovanje za končne nagrade European Business Awards, naša video predstavitev pa je objavljena na tej povezavi.

V tem tednu smo v ALTA Skladih prenovili tudi našo aplikacijo eSkladi, ki omogoča vlagateljem v sklade, da lahko kadarkoli in kjerkoli dostopajo do svojih naložb v skladih. Vlagatelji si lahko ogledajo stanje na svojem računu, podatke o posameznih skladih in transakcijah skozi določena obdobja, tečajnico gibanja vrednosti enote premoženja (VEP) ALTA skladov ter druge aktualne informacije.

Spletna aplikacija eSkladi pa ni zgolj center, kjer vlagatelji lahko pregledujejo svoj portfelj. Na zelo enostaven način namreč omogoča tudi vplačevanje v sklade, saj vlagatelj preprosto in varno izvede nakazilo le z nekaj kliki preko eRačuna.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.