FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Komu zaupati nekaj tisoč evrov?

Čas branja: 3 min
14.01.2016  09:00
Če vam primanjkuje časa, informacij in tudi znanja, da bi se z vlaganjem denarja ukvarjali sami, lahko nekaj tisoč evrov prihrankov zaupate tudi strokovnjakom v individualno upravljanje premoženja
Komu zaupati nekaj tisoč evrov?
Kot uspešen posameznik ali podjetnik se verjetno dobro zavedate, kako pomembno je upravljanje tveganj.

Prepoznavati in ovrednotiti tveganja, ki ste jim izpostavljeni, je tudi ključ do uspešnega finančnega načrtovanja na področju osebnih financ.

Ali imate prihranjenih nekaj tisoč ali deset tisoč evrov in ne veste, kako bi jih kar najbolje oplemenitili?

Z borzo se nimate časa ukvarjati niti vas ne zanima, z bančnimi obrestmi pa niste zadovoljni. Ena izmed možnosti je, da prihranke zaupate poklicnim upravljavcem premoženja.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Upravljanje premoženja prepušča investicijsko presojo upravljavcu, kar pomeni, da temu ni treba slediti vnaprej določeni fiksni investicijski politiki, ampak je pri gradnji in spreminjanju portfelja svoboden in prilagodljiv. Kot pravijo strokovnjaki, je doseganje bolj zahtevnih ciljev možno z aktivnim upravljanjem portfelja, ki sledi posebej za vsakega vlagatelja pripravljeni strategiji upravljanja ter naložbeni politiki. Pogoj za to, da denar zaupate v individualno upravljanje premoženja, so večja privarčevana sredstva, torej vsaj 10 tisočakov.

Če imate tako privarčevanih nekaj 10 evrskih tisočakov in menite, da za dobro razpršitev denarja nimate dovolj znanja, časa ali volje, potem lahko del prihrankov zaupate poklicnim upravljavcem, njihovemu znanju in izkušnjam.

Z večjimi zneski je laže razpršiti denar v več naložb, s čimer se pomembneje zmanjša tveganje, pri večjih vsotah pa se tudi delež stroškov upravljavske provizije zmanjša, delitev dobička pa poveča v vašo korist.

Večina upravljavcev svetuje dolgoročno vlaganje, najmanj za tri leta. Borzni trgi so namreč precej nepredvidljivi, z dolgoročnejšim vlaganjem pa je mogoče marsikateri upad na borzah kar dobro ublažiti.

Za individualno upravljanje premoženja se je v Sloveniji odločilo že več tisoč posameznikov in nekaj sto podjetij, upravljanje premoženja pa je po obsegu vloženih sredstev v svetu vodilna investicijska storitev.

Vlagatelji svoja sredstva tako zaupajo profesionalnim upravljavcem, ki samostojno s svojim znanjem in izkušnjami iščejo tržne priložnosti in se odločajo, kdaj in v katere finančne naložbe ter na katerih borznih trgih vstopiti oziroma iz njih izstopiti.

Komu zaupati denar

Prvo vprašanje, ki se pri tem postavi, je, katerega upravljavca izbrati. Pravi upravljavec mora imeti dovoljenje ATVP za opravljanje te storitve. Pri nas namreč na naivne vlagatelje, željne hitrih zaslužkov, prežijo številni prevaranti, ki pod pretvezo upravljanja naložb na raznoraznih trgih vabijo v svojo ponzijevo shemo. Takšnim se s svojimi prihranki ognite v velikem loku in se raje obrnite na licencirane upravljavce z izkušenimi in izobraženimi strokovnjaki.

Pomembno je, da se z upravljavcem temeljito pogovorite. Postavite mu več vprašanj.

Naj vam ne bo nerodno, saj gre za vaš denar.

Povprašajte jih o njihovem dosedanjem poslovanju, številu zaposlenih analitikov in upravljavcev, letih njihovih izkušenj z upravljanjem denarja na domačih in tujih borzah, njihovih provizijah in podobno.

Alta Invest, za razliko od konkurence, v paleti svojih produktov ponuja različne strategije in naložbene politike upravljanja, ki so primerne tako za najrazličnejše profile vlagateljev kot tudi za različne tržne razmere.

Uros-Ozbolt-Alta-Invest.1447763049.JPG.s.960px.jpg
"Kot prvi med slovenskimi upravljavci smo najbolj konservativnim vlagateljem ponudili strategijo absolutnega donosa ALTA ABS. Ta v času negativnih trendov in velike negotovosti na finančnih trgih poskrbi za visoko zaščito portfeljev, saj omogoča do 100-odstotni umik v denarna sredstva," pravi Uroš Ožbolt, direktor sektorja upravljanja v Alta Invest.

Tudi pri klasičnih oblikah upravljanja premoženja (benchmarking strategijah) je za razliko od marsikaterega klasičnega upravljavskega produkta izpostavljenost do posameznih razredov dinamična in se prilagaja razmeram na trgu. "V času izrazitejših negativnih trendov tako ne sledimo slepo 100-odstotni izpostavljenosti do delniških trgov, ampak jo lahko ustrezno zmanjšamo. Najagresivnejšim vlagateljem pa ponujamo naložbeno politiko ALTA KVANT. Podobno kot ALTA ABS je tudi ALTA KVANT podprta s kvantitativnim modelom, ki temelji na izkoriščanju trendov ter volatilnosti. Vlagateljem v vzajemne sklade pa ponujamo tudi storitev upravljanja med skladi," je še dodal Ožbolt.

Tri vrste stroškov

Običajno boste pri upravljanju plačali tri vrste provizij. Eno je upravljavska, ki znaša približno dva odstotka na leto, obračunava pa se običajno mesečno ali trimesečno glede na vrednost premoženja. Poleg tega vam bo upravljavec zelo verjetno odtegnil še del dobička. Običajno vam pripada od 80 do 90 odstotkov ustvarjenega donosa, upravljavcu pa preostalo.

Nekateri ponujajo možnost kombinacije: višjo upravljavsko provizijo in manjši delež pri dobičku ali nasprotno. Večinoma pa dopuščajo možnost pogajanja glede višine provizij, sploh če vlagate zelo velike količine denarja ali če z upravljavci tudi drugače sodelujete (imate točke vzajemnih skladov).

Preveč vtikanja ni dobro

Povprašajte tudi o tem, koliko lahko sami sodelujete pri upravljanju premoženja. Upravljavci imajo običajno na voljo več možnosti. Eni so bolj prilagodljivi in vam dopuščajo, da sodelujete pri upravljanju, kar pa ni nujno najbolje za vas, saj z zadevami najbrž niste tako na tekočem, kot tisti, ki se s tem ukvarjajo vsak dan. Nekateri vam na svoje upravljanje ne pustijo vplivati. Vseeno pa je dobro, da se z vami temeljito pogovorijo in poskušajo ugotoviti, kakšen vlagatelj ste in koliko izgube prenese vaš želodec. Kakorkoli, nekateri upravljavci imajo torej že pripravljene standardizirane portfelje za različne tipe vlagateljev, drugi jih prilagajajo vsakemu posebej.

Zahtevajte poročila, vendar ne prepogosto

Pomembno je tudi, da se z upravljavci dogovorite, kolikokrat in kako naj vas obvešča o stanju vašega portfelja in njegovih aktivnostih. Nekateri pravijo, da preveč pogosto ni dobro, saj se tako izognete dnevnim nihanjem na borzi in s tem povezanim stresom. Vseeno pa zahtevajte poročilo recimo enkrat na mesec, saj je dobro izvedeti, kam pluje vaša barka. Sproti pa se pri upravljavcu pozanimajte tudi o tem, kakšna so pričakovanja na borzah.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.