FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Borzni komentar: Več Japonske in manj Slovenije v 2016

Čas branja: 3 min
07.01.2016  22:35
Komentar Saša Stanovnika, ALTA Invest
Borzni komentar: Več Japonske in manj Slovenije v 2016

Leto 2015 je bilo z vidika vlagatelja iz evrskega območja dobro, saj se je nemški DAX zvišal za 9,6 odstotka, Francoski CAC40 za 8,5 odstotka, Evropski indeks S&P350 pa za 5,2 odstotka. In čeprav je osrednji ameriški indeks zaradi padcev v zadnjih dnevih leta 2015 zabeležil celo negativen 0,7-odstotni donos v 2015, je pravzaprav to bilo več kot kompenzirano z apreciacijo dolarja proti evru za več kot 10 odstotkov. Kljub temu pa je bilo lansko leto v primerjavi z letom 2014 bolj turbulentno, vlagatelji pa so bili posledično bolj na trnih.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Pri tem se lahko pohvalimo, da smo našimi napovedmi za leto 2015 zadovoljni. Zadeli smo tako z regijsko kot panožno alokacijo. Še najbolj smo zgrešili zgolj z nevtralno pozicijo pri panogi nafta&plin. Tudi večja zadržanost do trgov v junijski strategiji se je izkazala za povsem pravilno, ni pa se uresničila napoved dobrega decembrskega donosa. Doseženi donosi na DAX in S&P 500 so blizu naših prvotnih ciljev (napovedan 8,1- in 5,4- odstotni donos). Res pa je, da je donos S&P 500 tudi posledica apreciacije ameriškega dolarja.

Po našem mnenju utegne biti leto 2016 še nekoliko bolj nelagodno za vlagatelje, kar je zelo dobro pokazalo že trgovanje v prvih januarskih dneh.
Politična tveganja se kopičijo, rast dobičkov v ZDA je po našem mnenju zelo omejena, posamezni trgi so vrednoteni nad zgodovinskimi povprečji, vse bolj pa se ugiba o gospodarskemu stanju Kitajske in finančnem stanju številnih držav v razvoju, katerih gospodarstva temeljijo na izvozu surovin ali energentov ter so se precej zadolževala v dolarjih. Tudi sentiment vlagateljev je posledično šibak, medtem ko je prvi dvig obrestne mere FED-a vzbudil precej več vprašanj kot pa podal odgovorov. Na drugi strani pa se ne sme zanemariti, da bodo ECB in številne druge centralne banke nadaljevale z ohlapno monetarno politiko. Poleg tega pa so tudi ekonomske napovedi in napovedi tujih strategov večjih investicijskih hiš spodbudne. Slednji so namreč dokaj enotno napovedali 7,3-odstotni donos ameriškega S&P500, ob le rahlo višji rasti dobičkov, ter med 10- in 11- odstotno rast evropskih indeksov. Prav tako ne moremo govoriti o močni precenjenosti delniških indeksov.

Za letošnje leto smo v ALTI zmerni optimisti za razvite trge, medtem ko za trge v razvoju ohranjamo lanskoletni upravičen pesimizem.

Na podlagi tehnične analize konec leta 2016 vidimo S&P500 na 2.120 indeksnih točkah, DAX na 11.500 in osrednji indeks trgov v razvoju MSCI EM na 720 indeksnih točkah. Obenem ocenjujemo, da naj bi se USD/EUR gibal v razponu okoli 1,05 do 1,15, nafta pa naj bi se tekom prvega polletja vseeno dvignila na 35 do 45 dolarjev na sodček. Vendar pa smo zaradi šibkejše tehnične slike in posameznih razpok gospodarskem stanju oblikovali tudi nekaj opozorilnih znakov za spremljanje. Hkrati smo oblikovali tudi tri potencialne scenarije razvoja kapitalskih trgov ter izrazili zadržanost glede donosov v prvem četrtletju leta 2016. Scenariji so: bodisi povprečen donos indeksov na razvitih trgih, bodisi še zadnji vrh pred medvedjim trendom, bodisi neposreden prehod v večjo korekcijo. Vsekakor je smiselno imeti nekaj malce več denarja na strani, kot zaščita pred padci in za potrebe izkoriščanja priložnosti, obenem pa bo treba biti v 2016 precej previden in hiter pri naložbenih odločitvah.

stanovnik-saso6-be.1444671479.jpg.n.960px.jpg
Sašo Stanovnik, ALTA Invest

Z vidika regijske alokacije bolj priporočamo razvite trge kot trge v razvoju, znotraj tega pa bolj Evropo in Japonsko kot pa ZDA in Veliko Britanijo. Na trgih v razvoju priporočamo zgolj Indijo, pri ostalih pa bo treba pozorno spremljati razvoj dogodkov in priložnosti iskati v lovljenju dna, na kar pa bo treba še počakati. Z vidika panožne alokacije priporočamo tehnologijo, znotraj tega predvsem t.i. »software« ali »cyber security« podjetja, zanimiv pa se nam zdi pa tudi sektor oglaševanja. Obenem bi dolgoročni vlagatelji morali v letošnjem letu iskati tudi dno za naftna podjetja, saj se zna tu ponuditi kaka lepa dolgoročna priložnost.

Za Slovenijo žal, kljub spodbudnim gospodarskim podatkom in posledično nadaljevanju rasti dobička SBI TOP podjetij, ne vidimo veliko potenciala.

Vrednotenja so sicer relativno gledano nizka, a žal je nizka tudi likvidnost. Manjkajo pa tudi zgodbe, ki bi poganjale sentiment vlagateljev in prilivale kapital na trg. Izjema je visok dividendni donos, ki bi moral tudi v 2016 pri 4,8 odstotkih ostati nadpovprečen in prijazen vlagateljem. Te bi morale biti tudi vodilo za naložbene odločitve v slovenske delnice.

Razkritje:

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.