FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Črta pod borznim letom 2015

Čas branja: 2 min
30.12.2015  22:33
Komentar Mihe Dvoržaka, ALTA Invest
Črta pod borznim letom 2015

Konec leta je običajno čas, ko je potrebno potegniti določene zaključke. In to velja tudi za borzo. Leto 2015 je bilo na domala vseh pomembnejših svetovnih borzah brez dvoma zanimivo in turbulentno. Pregled donosov ob koncu leta dejansko ne pokaže prave slike, saj smo skozi leto videli velike skoke tečajev navzgor in navzdol.

Osrednja ameriška delniška indeksa letos nista uspela zabeležiti večjega letnega donosa. Dow Jones indeks dosega rahel negativen donos -0,57%, S&P500 rahel pozitiven donos. Za vlagatelje iz evroobmočja so bile sicer naložbe v ZDA nekoliko bolj donosne. Če upoštevamo donose v evrih sta namreč S&P500 in Dow Jones letos pridobila okoli deset odstotkov. Dobro se je s skoraj 20-odstotnim donosom (v evrih) obnesel tudi tehnološki indeks Nasdaq, medtem ko je nemški DAX pridobil dobro desetino vrednosti. Slabše se je godilo na Balkanu, saj so ljubljanska, zagrebška in beograjska borza leto zaključile na nižjih nivojih, kot so ga začele.

Nekoliko bolj si lahko na drugi strani roke manejo tisti najbolj uspešni aktivni trgovalci, ki sklepajo posle ali znotraj dneva ali imajo naložbe odprte največ nekaj tednov. V letu 2015 so imeli možnosti loviti hitre premike, saj so delniški trgi večkrat močno zanihali. S&P 500 se je tako gibal znotraj več kot 12-odstotnih nihajev (v dolarjih), nemški borzni indeks pa celo v 25-odstotnem razponu. Pri tem smo beležili tudi večodstotne premike znotraj posameznih dni, posebej v avgustu, ko se je ustvaril pravi koktajl negotovosti. Osrednja tema je bila upočasnitev Kitajske s pokom mini mehurčka na borzi v Šanghaju, ki se ji je pridružila še bojazen pred dvigom obrestne mere v ZDA. Močan dolar je zato pritiskal na cene surovin in devizne rezerve številnih gospodarstev v razvoju, katere valute so vezane na ameriški dolar.

Tudi pravilna selekcija ne le nekaj vodilnih delnic je aktivne trgovalce lepo nagradila. Med trgovalci se je pojavila fraza FANG, ki predstavlja začetnice najbolj zaželenih delnic med trgovalci v letu 2015. Gre za delnice Facebooka, Amazona, Netflixa in Googla. Vsa so v letu 2015 naredila več kot 35-odstotni donos, delnici Amazona in Netflixa pa sta pridobili celo več kot 100 odstotkov.

Torej je bilo leto 2015, kljub veliki negotovosti, polno priložnosti. Seveda ob veliko bolj aktivnem spremljanju dogajanja in iskanju selektivnih priložnosti.

V letu 2016 veliko tržnih udeležencev pričakuje podobno veliko nihajnost na finančnih trgih, ko bo prava odločitev ob pravem času zelo pomembna za skupen donos na koncu leta.

Vsem strankam ALTA Invest nudimo možnost prejemanja dnevnih pregledov trga, ki jih pošiljamo vsako dopoldne po elektronski pošti.

V začetku leta načrtujemo še dodatno izboljšanje vsebine in vas vabimo, da se nam pridružite že danes. Tako boste v letu 2016 imeli na voljo boljše informacije za svoje naložbene odločitve.

alta-miha-dvorzak.1451507302.jpg.w.960px.jpg
Avtor komentarja je Miha Dvoržak, ALTA Invest.

Razkritje:

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana in v prispevku izraža lastno mnenje.

Prispevek je informativne narave in je pripravljen za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju.

Tržno sporočilo družbe ALTA Invest d.d.

Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.