FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kaj se v 2016 obeta na trgih v razvoju

Čas branja: 3 min
29.12.2015  22:36
Komentar Petra Jenčiča, Alta Skladi.
Kaj se v 2016 obeta na trgih v razvoju
"V letu 2016 bo po mojem mnenju na hitrorastočih trgih prišlo do preobrata, vendar pa to še zdaleč ne bo enostavno."

V letu 2016 bo po mojem mnenju na hitrorastočih trgih prišlo do preobrata, vendar pa to še zdaleč ne bo enostavno. V letu 2015 smo videli, da je korelacija med tečajem dolarja, cenami surovin in tudi med gibanjem cen delnic na hitrorastočih trgih pozitivna in močna. Barvo dogajanju na hitrorastočih trgih bodo tako še naprej dajale centralne banke razvitih držav, predvsem ameriška centralna banka, ki bi lahko z že začetim procesom zviševanja obrestnih mer pomembno vplivala na vrednost dolarja.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Praviloma se napovedi za prihodnje leto, ki so skoraj brez izjeme linearne ekstrapolacije trenutnega stanja, v zelo kratkem času izkažejo za netočne. Glede na to, da so tržni udeleženci danes povsem razdvojeni že glede tega, kakšna bo denarna politika FED, je napovedovanje ekonomskih kategorij, ki so pomembno determinirane z delovanjem te centralne banke, še toliko bolj nehvaležno.

Glede razmer na trgih v razvoju trgih je ključno, kaj se bo dogajalo z mednarodno trgovino, ki je v letu 2015 v dolarjih vrednostno upadla, količinsko pa stagnira.

V letu 2015 so se tržni udeleženci pretežni del leta spraševali, kaj se dogaja na Kitajskem. Kitajski borzni trg (lokalni borzi) je v letošnjem letu izkazoval nenormalni nivo nestanovitnosti. Na začetku leta smo tako videli nerealistično rast na krilih kupovanja delnic s finančnim vzvodom, ko pa so začeli tečaji padati, je zapiranje tega vzvoda povzročilo še hitrejše padce. Gospodarska rast na Kitajskem je v upadu, kar je jasno vsakomur, to pa priznava tudi kitajsko politično vodstvo. Preseganje rasti na podlagi trenda bi bilo bolj problematično, kot je znižanje rasti za nekaj 10 bazičnih točk. Sploh pa je ta fascinacija trga glede stopnje rasti kitajskega BDP zelo zanimiva. Vsi, ki svarijo glede upočasnjevanja rasti, tradicionalno uporabljajo tudi izraz trd pristanek in ne pozabijo omeniti, da uradni statistiki na Kitajskem ne gre zaupati. Da ne bo dileme. Razmere na Kitajskem so slabe in določeni sektorji v nezavidljivem položaju. Toda, ali je kdo pričakoval, da bo prehod iz modela, ki temelji na investicijah, na model, ki temelji storitvah in domačem povpraševanju, tekel zvezno in brez pretresov?

alta-obeti.1451391909.jpg.n.960px.jpg
Glede cen surovin in energentov se po mojem mnenju počasi bližamo točki, ko bo obdobje prilagoditve za nami, kar bi moralo biti dobro za hitrorastoče trge.

Še naprej pa me skrbijo temelji nekaterih gospodarskih subjektov v državah, kjer so v preteklih letih skoraj zastonj zadolževanja izjemno povečali dolg, sedaj pa jim šibkejša domača valuta povzroča sive lase. Banka za mednarodne poravnave (BIS), poznana kot banka centralnih bank, opozarja, da so borzni pretresi na hitrorastočih trgih v zadnjem času zgolj simptom neravnovesij, ki so se zaradi rekordno nizkih obrestnih mer nakopičili v zadnjih letih. Izstopa Brazilija z več kot 160-odstotnim razmerjem zadolževanja v tuji valuti glede na izvoz blaga in storitev. Pri tem pa je velik del privatnega zadolževanja posledica zadolževanja energetskih podjetij, ki imajo zaradi nizkih cen energentov že tako ali tako težave. Na lestvici sledi Turčija s približno 110-odstotnim razmerjem med dolgom v tuji valuti in izvozom. Dokler se to tveganje ne odpravi ali materializira v cenah finančnih instrumentov, je težko biti vsesplošen optimist.

Za leto 2016 pričakujem, da bo Indija uspela v zagonu gospodarske aktivnosti, kar bo pomenilo, da imamo investitorji v delnice s trgov v razvoju enega zelo močnega aduta za optimizem. Brazilija je zaradi negotovih političnih razmer, ki se z zahtevno gospodarsko situacijo, korupcijskim škandalom in nezaupanjem tujih investitorjev le še potencirajo, očitno ujeta v gordijski vozel. Razmere so tako slabe in razpoloženje investitorjev tako negativno, da se lahko vprašamo ali se bližamo trenutku, ko je noč najtemnejša. Brazilija poleg ukrepov za spodbujanje gospodarske aktivnosti potrebuje tudi gospodarske ukrepe, ki bodo usmerjeni k zmanjšanju proračunskega primanjkljaja. Pričakovano prenehanje padanje cen surovin bo pripomoglo k stabilizaciji gospodarstva, ne bo pa rešilo problemov. Vprašanje je, ali lahko izrazito nepopularna predsednica in novi finančni minister, ki z nastopom funkcije ni navdušil nikogar, izvedeta gospodarski čudež.

Turčija je po ponovljenih volitvah, na katerih je slavila Erdoğanova stranka AKP, padla v konfrontacijo z Rusijo, ki je pomembna turška gospodarska partnerica. Sestrelitev ruskega vojaškega letala in nadaljnje merjenje moči ter vpliva sta še dodatno zmanjšali pripravljenost vlagateljev za nakupe turških delnic. Že pred volitvami so številni svetovni mediji opozarjali na širšo politično agendo Erdoğana. Slednji je v primeru osvojitve dveh tretjin glasov želel spremeniti ustavo, tako da bi v Turčiji obstajal tako imenovani predsedniški volilni sistem. S tem bi Erdoğan sebi kot predsedniku izboril veliko večje pristojnosti. Vlagatelji so na političnem področju od nove vlade pričakovali več, kot so dejansko v obliki ministrov in gospodarskega programa dobili. Leto, ko so bili vlagatelji deležni razočaranja za razočaranjem, se odraža na skoraj 30 odstotnem diskontu turških delnic do hitrorastočih delnic, kar predstavlja kar vabljivo točko za nakupe.

Glede Kitajske pričakujem, da se bo nadaljeval trend počasnega zmanjševanja gospodarske aktivnost, kar pa ne bi smelo nikogar presenetiti. Glede na pričakovano stabilizacijo cen surovin in posledično prebujanje mednarodne trgovine menim, da utegne kitajski delniški trg v letu 2016 marsikoga presenetiti. Nezanemarljivo je, da je vrednotenje indeksa MSCI Asia ex Japan, merjeno s P/B, na 1,3, kar v primerjavi s povprečjem (1,9-kratnik) pomeni več kot 33-odstotni diskont. Podobne nivoje vrednotenja je imel trg v letih 1998, 2002 in 2008. V naslednjem letu je indeks zabeležil med 43- in 68-odstotno rast.

jencic-peter8-ih.1360530055.jpg.e.960px.jpg
Avtor komentarja je Peter Jenčič, ALTA Skladi.

Razkritje:

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d.

Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe, avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.

Ostale informacije: Omejitve odgovornosti za ALTA Skladi d.d.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.