FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Rekordno leto za izdaje obveznic!

Čas branja: 2 min
23.12.2015  22:39
Rekordno leto za izdaje obveznic!
Letošnje leto je bilo pri izdajah obveznic in komercialnih zapisov eno izmed najuspešnejših v zgodovini slovenskega trga kapitala.

Številna uspešna slovenska podjetja so zelo dobro izkoristila okolje nizkih obrestnih mer in presežne likvidnosti in si uspela znižati stroške financiranja, obenem pa tudi izboljšati strukturo financiranja.

ALTA Skupina in ALTA Invest, največja slovenska borznoposredniška družba, sta v letošnjem letu uspešno zaključili 17 izdaj komercialnih zapisov in obveznic, kar je najboljši rezultat doslej. Skupno sta ALTA Skupina in ALTA Invest v letu 2015 izdali za rekordnih 423 milijonov evrov obveznic in komercialnih zapisov. Med drugim sta ALTA Skupina in ALTA Invest organizirali izdaje dolžniških vrednostnih papirjev za Gorenje, Slovenski državni holding, Impol 2000, SIJ - Slovenska industrija jekla, Gen-I, Mercator, Incom, Prvo finančno agencijo, Valiant in CVS Mobile. Obveznice in komercialne zapise, ki večinoma kotirajo na Ljubljanski borzi, so vpisale številne domače in tuje banke, zavarovalnice, pokojninske družbe, vzajemni skladi in ostali institucionalni vlagatelji. Obveznice SIJ - Slovenske industrije jekla je vpisala tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), kar je bil sploh prvi primer, ko je EBRD sodelovala pri izdaji podjetniških obveznic katerega od slovenskih izdajateljev.

Obrestne mere bodo globalno gledano še dolgo časa ostale na nizkih nivojih, pravega izhoda iz okolja »ničelnih« obrestnih mer pa vsaj v Evropi še vedno ni na vidiku. Zato je pričakovati, da bo v sistemu še vedno prevladovala velika likvidnost, trend zadolževanja slovenskih podjetij na trgu kapitala pa se bo še nadaljeval.

"Slovensko gospodarstvo se je v preteklosti v preveliki meri zanašalo zgolj na bančno financiranje. Posledice so znane, številna podjetja pa ne želijo ponoviti napake iz preteklih let. V ALTI smo za slovenska podjetja na trgu kapitala zbrali 423 milijonov evrov kar bi bil še pred nekaj leti popolnoma nepredstavljiv dosežek. Podjetja vedno bolj spoznavajo prednosti zbiranja svežih sredstev na trgu kapitala, z izdajo obveznic in komercialnih zapisov pa lahko dobijo tako sredstva za refinanciranje obstoječih bančnih posojil kot tudi za financiranje njihovih naložbenih načrtov. Prav naložbe v raziskave in razvoj ter v širitev poslovanja so eden izmed ključnih dejavnikov gospodarske rasti in posledično tudi edina prava pot do večje zaposlenosti in blaginje v državi,« meni Aleš Škerlak, izvršni direktor družbe ALTA Skupina.

alta-skerlak.1450890360.jpg.c.960px.jpg
Aleš Škerlak, izvršni direktor družbe ALTA Skupina

»Še pred nekaj leti se je zdelo nepredstavljivo, da bi katera od slovenskih družb na kapitalskih trgih izdala obveznice, saj so se za to odločale praktično le banke in seveda država. Danes je zgodba popolnoma drugačna. Čedalje več uspešnih slovenskih podjetij se po dodatna sredstva odpravlja prav na borzo. Ko podjetja iščejo vire financiranja za razvojne projekte oziroma se odločajo za dolgoročno refinanciranje posojil, je izdaja obveznic in komercialnih zapisov ena od njihovih prvih izbir. Številne uspešne izdaje obveznic v letu 2015 dokazujejo, da je slovenski kapitalski trg v zadnjih letih doživel velike spremembe in je mnogo bolj pripravljen na izdaje podjetniških obveznic kot še nedolgo nazaj,« meni izvršni direktor družbe Alta Invest Matjaž Albreht.

alta-albreht.1450890304.jpg.c.960px.jpg
Matjaž Albreht, izvršni direktor družbe Alta Invest

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.