FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

5 zaobljub za finančno uspešno leto

Čas branja: 3 min
22.12.2015  22:40
Za to vam ni treba načrtovati revolucije v denarnici, dovolj bo nekaj majhnih korakov in na koncu meseca vam bo ostalo kar nekaj dodatnih evrov
5 zaobljub za finančno uspešno leto
Ali z novim letom zares začnete hujšati, se zdravo prehranjevati ter več časa posvetiti fizični aktivnosti?

Imate že pripravljeno tabelo ali morda kar aplikacijo, s pomočjo katere boste v novem letu izboljšali svoje finančno stanje? Ne skrbite, niste edini, ki ste si tak čas zadali novoletne zaobljube. Pa se jih boste tudi držali?

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Statistika ni na vaši strani, le 40 odstotkov novoletnih zaobljub namreč zdrži do julija. Večina jih klavrno propade že na samem začetku novega leta. Naj bo letos drugače, če drugje ne, vam lahko pomagamo vsaj pri izboljšanju finančnega stanja.

Na prvi pogled se ureditev osebnih financ zdi zapletena reč, a resnica je drugačna. Pot k urejenim financam je enostavna, zahteva pa nekaj malega načrtovanja in discipline.

Pripravili smo vam pet novoletnih zaobljub, s pomočjo katerih se boste korak za korakom podali na pot urejenih osebnih financ.

1. Zaobljuba: Vem, kam gre moj denar

Vaš mesečni proračun je kot posoda, polna vode in tudi lukenj Če ne pazimo, denar počasi (ali zelo hitro) odteče, nas pa preseneti suša. Za začetek le začnite spremljati, kam odteka vaš denar - tako se boste izognili tistemu neprijetnemu občutku konec meseca, ko je denarnica prazna, vi pa pravzaprav niti ne veste, kam je ves denar šel.

Spremljanje izdatkov ni zahtevno, enostavno jih lahko beležite v preprosti tabeli, v katero vključite vse vaše prihodke in odhodke. Če ste malce bolj organizirani (kar vsekakor ni napačno), si izdatke organizirajte po kategorijah. Kategorije prilagodite svojim potrebam in načinu življenja, a pomembno je, da v njih zajamete prav vsak izdan evro v mesecu.

Mesečno porabo lahko spremljate tudi z mobilnimi aplikacijami, kot je slovenski mojbudget. Od vas zahteva le vnos vaših transakcij (odhodki, prihodki), vse ostalo pa naredi namesto vas.

Nasvet: Naj bo prvi mesec namenjen zgolj spremljanju vaše trenutne porabe, zato ne skušajte zmanjševati vaših izdatkov. Tako boste hitro videli, koliko vas stane vaš mesec. Nato pa naredite analizo svojega mesečnega proračuna in se lotite svojih izdatkov tam, kjer se vam poraba zdi nepotrebna ali prevelika.

2. Zaobljuba: Položnice ne bodo več šok

V prvem koraku ste spoznali svojo mesečno porabo in proračun ter že začeli s krčenjem izdatkov za nepotrebne malenkosti ter bolj pametnim ravnanjem z denarjem. Sedaj je čas, da se lotite stroškov, ki najbolj bolijo - ogrevanje, plin, voda, elektrika, telefon, internet in drugi fiksni stroški. Naj številke na položnicah ne bodo samoumevne - bodite zahteven potrošnik in ne plačujte preveč!

Preglejte vse položnice in trajnike, ki jih plačujete v enem mesecu. Najverjetneje boste za vsak izdatek na trgu našli cenejšo alternativo.

Nasvet: Pot do velikih prihrankov se začne v vsakodnevnih navadah. Ponujamo vam nekaj primerov, kako oklestiti račune fiksnih stroškov:

- Razmislite o paketu in ponudniku mobilne telefonije!

- Razmislite o ponudniku električne energije in plina!

- Raziščite možnosti združitve zavarovanj!

- Preverite stroške svoje banke!

- Lahko znižate temperaturo v stanovanju?

- Razmislite o uporabi varčnih žarnic!

- Lahko odklopite električne naprave, ki jih ne potrebujete?

- Ob kuhanju pokrijte posodo, v kateri grejete vodo!

- Če med umivanjem zob zaprete vodo, lahko prihranite okoli 13 litrov vode na minuto

3. Zaobljuba: Postavil/a si bom finančne cilje

Kaj storiti z denarjem, ki ste ga uspeli privarčevati s prvima dvema novoletnima zaobljubama? Takoj napasti trgovine? Poskusite si raje postaviti finančne cilje in začeti varčevati. Varčevanje dobi pravi smisel šele, ko si postavimo cilje - kaj želimo s privarčevanim denarjem doseči. Že veste, za kaj varčujete in koliko želite privarčevati?

Nasvet: Preverite torej, koliko denarja prihranite mesečno s pomočjo prvih dveh zaobljub in si postavite svoje finančne cilje. Če želite zastavljene cilje resnično doseči, se morate nanje temeljito pripraviti. Cilj mora biti: konkreten, merljiv, uresničljiv, realen, časovno opredeljen.

4. Zaobljuba: Moje finančno uspešno leto se začne takoj zdaj!

Vaši zastavljeni cilji so lahko zelo različni. Od nakupa nove tablice, do nakupa nepremičnine ali zagotavljanja dodatne pokojnine. Zato je tudi čas, ko bomo cilj dosegli različen. Kratkoročne cilje dosežemo v enem letu, srednjeročne v treh do petih letih, dolgoročni cilji pa zaznamujejo življenje.

Ne glede na to, kako dolgo bo trajalo doseganje vašega zastavljenega finančnega cilja, je pravi čas za začetek takoj zdaj. Prej, kot boste naredili načrt varčevanja za vaš finančni cilj, prej ga boste dosegli. Razmislite tudi o oplemenitenju svojih prihrankov. S pametno naloženim denarjem boste svoje cilje dosegli še prej.

Nasvet: Osebni varčevalni načrt je vaša pot do uresničitve zastavljenih finančnih ciljev. Potrebujete pomoč pri izdelavi? ALTINI svetovalci vam lahko pomagajo.

5. Zaobljuba: Denar bom bolj pametno obračal/a

Čeprav se zdi, da so vaši prihranki v negotovi gospodarski situaciji najbolj varni v nogavici v domačem predalu, se z leti pokaže, da je ta nogavica običajno precej luknjasta. Vaši prihranki bodo z leti izgubljali vrednost, zato začnite iskati boljši način za varčevanje. Običajno se je pri tem treba odločiti o donosnosti, ki jo želite in tveganju, ki ste ga še pripravljeni sprejeti.

Danes vam je na voljo široka paleta različnih varčevalnih možnosti - razširite svoje znanje o njih, bančni depozit še zdaleč ni več edina dobra izbira. Lahko varčujete varneje in manj donosno, ali pa za potencialno višji donos sprejmete nekoliko višje tveganje - to prinaša tudi potencialno hitrejšo pot do zastavljenega finančnega cilja in višje privarčevane zneske.

Pri izbiri varčevanja je veliko odvisno od tveganja, ki ste ga pripravljeni sprejeti v zameno za višjo donosnost svojega varčevanja. Vaša stopnja tveganja se običajno spreminja s starostjo, časom, izkušnjami, osebnostjo ter stabilnostjo zaposlitve in zdravstvenim stanjem.

Nasvet: Depozit, skladi, enkratno vplačilo ali postopno varčevanje?

Izbira naložbe in način varčevanja sta seveda povsem vaša izbira - v vsakem primeru pa velja vsaj spoznati možnosti, ki so vam na voljo, namesto odločitve kar tako, iz navade.

Preden se odločite za finančno naložbo, priporočamo pogovor s svetovalcem.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.