FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Upravljanje ali samoupravljanje?

Čas branja: 2 min
14.12.2015  22:35
Ali sploh potrebujem upravljanje premoženja?
Upravljanje ali samoupravljanje?
Zakaj bi nekomu plačeval, da upravlja moje premoženje? Ali lahko to počnem tudi sam?

Vsa ta in nešteto drugih vprašanj se poraja povprečnemu slovenskemu vlagatelju, ko se odloča o upravljanju premoženja. Kar pa je pri vsem morda še najbolj zaskrbljujoče je to, da marsikdo sploh ne razmišlja o tem, kakšni so njegovi cilji in kako naj premoženje upravlja.

Kaj želimo s privarčevanimi sredstvi kupiti, si dokaj hitro zastavimo. A skorajda nihče si pretirano ne beli glave s tem, kako naj pride do zastavljenega cilja.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...
Tako se povprečen državljan odpravi po nakupih delnic na skorajda enak način kot bi vstopil v nakupovalni center. Logično razmišljanje, ki v realnem življenju marsikdaj zdrži, aplicira na borzni parket. Kupuje delnice podjetij, ki jih pozna in mu padejo v oči po načelu dobro podjetje, dobra delnica. Ob tem je podkrepljen s samozavestjo, da mu je v življenju že marsikaj uspelo in prepričanjem, da res ni tako težko kupiti nekaj poceni in dražje prodati.

A na finančnih trgih je še posebej na kratek rok gibanje delnic precej daleč od logičnega sklepanja. Najdražja šola sledi, če investitorju, ki se ravna po naslovih finančnih novic, nekaj njegovih začetnih borznih poslov tudi uspe. Takrat na krilih začetniškega poguma poveča svoj riziko in optimistično skoči v širni ocean finančnih trgov, kjer nanj že nestrpno čaka nešteto pasti.

Prva domača naloga, ki jo mora vsak investitor opraviti, je, da si sam pri sebi odgovori na nekatera ključna vprašanja. Kakšni so njegovi investicijski cilji, v kakšnem času jih želi doseči, kakšna je zanj sprejemljiva stopnja tveganja in ali si jo dejansko lahko privošči.

Dosledni odgovori na zastavljena vprašanja pomenijo že več kot polovico poti do končne odločitve. Tisti, ki mu že nekaj odstotna izguba predstavlja ogromno skrbi, naj tako ovrže skomine po tveganih produktih. Ti sicer prinašajo relativno visoke pričakovane donose, a bodo tržne spremembe dodobra načele njegove živce in seveda tudi osebni portfelj. Bolj tveganih naložb se morajo izogibati tudi vlagatelji z zelo kratkim časovnim horizontom.

Če je prva beseda, na katero pomislimo, varnost, potem se razglejmo po paleti produktov, ki so usmerjeni predvsem k zagotavljanju varnosti premoženja. Če pa je na prvem mestu donos in si tveganje lahko tudi dejansko privoščimo, se lahko ozremo k bolj tveganim produktom.

Predvsem pa se pri finančnih naložbah in upravljanju premoženja ne osredotočajmo na kratek rok. Prav tako ne moremo presojati uspešnosti ali rezultatov v kratkih časovnih obdobjih ali posameznih mesecih. Spremljajmo predvsem, ali se naše premoženje upravlja skladno z investicijskimi cilji in omejitvami. Skladno s tržnimi razmerami lahko tudi relativno manj tvegan finančni produkt tudi v obdobju nekaj mesecev ali več odraža negativno gibanje, vendar to ni nujno znak za rdeči alarm. Vsekakor pa je znak za alarm, če vam je nekdo obljubljal produkt z relativno visoko stopnjo varnosti, potem pa opažate visoke mesečne skoke in padce.

Ko ste uspešno opredelili svoje investicijske cilje, ste postavljeni pred pomembno odločitev. Ali se boste investiranja lotili sami, ali pa to prepustili upravljavcu.

Odločitev v množici finančnih produktov in upravljavcev vsekakor ni lahka. A vendar je odločitev za upravljavca, glede na vsa zgoraj nešteta dejstva in ovire dostikrat precej enostavna. Seveda ob predpogoju, da izberete dobrega upravljavca. Če izbirate med renomiranimi upravljavci z daljšo tradicijo, dostopnimi dolgoletnimi transparentnimi kakovostnimi rezultati upravljanja, kateremu zaupa veliko vlagateljev, je možnost veliko večja, da boste izbrali pravega upravljavca. A tudi po tem, ko izberete upravljavca, mu morate vsaj vsake toliko časa pogledati pod prste. Mandat podeljen s strani investitorja namreč pomeni izraženo veliko zaupanje, ki ga morajo upravljavci upravičiti.

ozbolt-alta.1450126500.jpg.e.960px.jpg
Avtor komentarja je Uroš Ožbolt, ALTA Invest.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.