FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Slovenske delnice - Kupi, drži ali prodaj?

Čas branja: 2 min
04.12.2015  10:04
Za nami so objave slovenskih borznih podjetij za prvih devet mesecev letošnjega leta, ki pa niso prinesle nič presenetljivega.
Slovenske delnice - Kupi, drži ali prodaj?
Doseženi rezultati nakazujejo na še eno leto dobrih dividend.

Žal izpostavljenost posameznih podjetij Vzhodni Evropi še vedno tepe trenutne rezultate. Na drugi strani pa doseženi rezultati nakazujejo na še eno leto dobrih dividend. Krka naj bi namreč ponovila dobiček okoli 160 milijonov EUR, Zavarovalnica Triglav je že v prvih devetih mesecih ustvarila preko 80 milijonov evrov dobička, Petrol pa je na dobri poti za poročanje dobička malo nad 60 milijonov evrov. Če bo Krka ponovno izplačala polovico dobička, preostali dve podjetji pa zgolj tretjino, bi torej znašala povprečna dividendna donosnost teh treh delnic dobre 4 odstotka pred davki in dobre 3 odstotka po davkih.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Obenem velja omeniti, da se zaključujeta tudi prevzema Žita in Pivovarne Laško, tekom decembra pa lahko pričakujemo tudi objave strategij in načrtov najvidnejših slovenskih borznih podjetij za leto 2016.

Dobiček na delnico osrednjega indeksa Ljubljanske borze SBITOP je v prvih devetih mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani pridobil 9,8 odstotka. Če pa gledamo zgolj zadnje četrtletje, je bila rast kar 36-odstotna, čeprav so se zaradi nižjih cen naftnih derivatov prihodki Petrola nekoliko znižali. Toda, če izločimo učinek močnega dviga dobička Telekoma Slovenije, ki je vsaj deloma tudi posledica računovodskih dejavnikov zaradi sprememb v strukturi skupine oziroma izločitve makedonskega One iz konsolidiranih izkazov, potem je dobiček na delnico indeksa SBITOP zrasel za okoli 3 odstotke.

Rezultati Gorenja, Intereurope in Krke so žal še naprej pod vtisom problematične situacije v Rusiji in Ukrajini. Krka je pri tem uspela lepo uravnotežiti šibkejšo prodajo v Vzhodni Evropi z močnejšo prodajo na zahodnih trgih. Res pa je, da je rast dobička tudi posledica sproščanja rezervacij in valutnih postavk.

stanovnik-saso6-be.1444671479.jpg.n.960px.jpg
Sašo Stanovnik, ALTA Invest

Optimizacija v Telekomu Slovenije je lepo kompenzirala cenovne pritiske. Vseeno pa je treba opozoriti, da je močna rast dobička predvsem posledica sprememb v Skupini, konkretneje postopnega izstopa iz Makedonije.

Zavarovalniški sektor ostaja močan. Dobiček Zavarovalnice Triglav je močno nad našimi pričakovanji, tudi Skupina Sava RE bi imela rezultate nad pričakovanji, a kaj ko je prizadel škodni dogodek na Kitajskem. Obe zavarovalnici sta pri tem na dobri poti k visoki ravni dobička za 2015, kar obeta lep dividendni donos tudi v 2016.

Avtor komentarja je Sašo Stanovnik, ALTA Invest.

Razkritje:

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..

Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.

Avtor je lastnik delnic Petrola in Krke.

ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.

Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.