FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Ali prijatelji vplivajo na vaše varčevalne navade?

Čas branja: 3 min
30.11.2015  08:53
Od nogavic in igralnic do vzajemnih skladov
Ali prijatelji vplivajo na vaše varčevalne navade?
Včasih Matija ni imel niti teh sladkih skrbi, saj je depozit brez oklevanja zgolj podaljšal, obdobje nizkih obrestnih mer pa ga tokrat sili v razmišljanje, da bi denar oplemenitil tudi na drugačen način.

Sodobni finančni produkti na glavo postavljajo dosedanja pravila, da z majhnimi koraki ni možno doseči zadanega cilja. Matija že dolgo ni prišel tako razburjen na tradicionalno sredino večerno pijačo s prijatelji, tudi Roku je na obrazu pisalo, da ga nekaj tare, Vesnin veseli obraz pa je vsake toliko časa postal zamišljen.

Kaj se vendar dogaja?

Matija ima na prvi pogled sladke skrbi. Jutri mu poteče depozit v vrednosti nekaj tisoč evrov, danes pa je »car« tako ali tako vsak, ki ima prihranke ali lahko namensko varčuje za prihodnost. Rok je končno dobil redno zaposlitev, prej je večino časa delal kot prekerec, jasno je, da bo »častil« prijatelje, vseeno pa je v ozadju še nekaj. In Vesna? Že dobro leto je v objemu Petra in zdaj razmišljata o skupnem življenju.

Včasih Matija ni imel niti teh sladkih skrbi, saj je depozit brez oklevanja zgolj podaljšal, obdobje nizkih obrestnih mer pa ga tokrat sili v razmišljanje, da bi denar oplemenitil tudi na drugačen način.

Na delnice in trgovanje se ne spozna, že večkrat pa je slišal za vzajemne sklade in pozna njihovo preprosto delovanje, zato si je ogledal tudi njihovo ponudbo. Zgodovinsko gledano imajo skladi dobre donose, vendar pa so bolj tvegani kot depozit, a so sredstva likvidna.

Misija nemogoče za njegove prihranke?

casino.1448529248.jpg
»Pojdi v igralnico in stavi na črno,« se že šali kolega Boris!

»Pojdi v igralnico in stavi na črno,« se že šali kolega Boris, vedno "suh" Aleš mu pred nos potiska vizitko svojega finančnega svetovalca, »ki iz jurja mimogrede naredi dva«, ko se v pogovor vplete flegmatični Jurij in zine: »Kar nov depozit skleni, to je najbolj varna naložba!« Matija mu skozi zobe naveličano sikne nekaj v smislu »tak si kot moja žena, samo na varnost misliš« in nagne vrček piva, ko se oglasi Tomaž. Zanj velja, da ob primernem času vedno najde pravo rešitev, naj gre za urejanje vrtička, zidanje hiše ali pa finančne naložbe.

»Nemogoče je mogoče, dragi Matija! Tudi z depozitom lahko dosežeš nemogoče,« ga po hrbtu lopne Tomaž ter mu predstavi ponudbo, ki jo je videl na poti mimo banke. Kombinacija ABS depozit na glavo namreč postavlja dosedanja pravila, da se varno naložena sredstva ne proslavijo z donosom. Vključuje višjo obrestno mero za depozit, omogoča doseganje višjih donosov, sredstva, vplačana v sklad, so ves čas na razpolago, vstopnih stroškov ni.

Matiji so se zasvetile oči, ko se je »odprla« tudi Vesna z njenim problemom: biti na svojem.

Boris in Aleš ji ob novem vrčku pijače ne moreta pomagati, prvi je podedoval stanovanje od babice, drugi živi v »Hotelu mama« in nič ne kaže, da razmišlja o spremembi. Jurij in Matija sta stanovanjski problem rešila s pomočjo prihrankov skozi leta študentskega dela, prodaje certifikatskih delnic, preprostega in varčnega življenja ter tudi s finančno pomočjo svoje družine, družine ženinih staršev, dedkov in babic. Vesnine oči so tako rešitev iskale v preudarnem Tomažu.

»Vesna, biti na svojem je nekaj najlepšega. S Petrom sta naredila že prvi korak - razmišljata in načrtujeta, kako pametno privarčevati potrebna sredstva. Varčevanje za lasten dom se sicer začne z odločitvijo o času nakupa, torej kako hitro želita do svojega stanovanja. Nakup nepremičnine ni majhna reč. Takšen znesek lahko privarčujeta po obrokih ali pa z dolgoročnim plemenitenjem večjega začetnega vložka. Veliko je odvisno od načina, ki vama je najbližji, koliko sredstev že imata in kakšne so sicer vajine želje,« prednosti varčevanja za nakup nepremičnine pojasni Tomaž.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Kako in kje do ponudbe za ABS Depozit?

Izpolnite obrazec ali pa se oglasite v katerikoli poslovalnici Sberbank.

Opozorilo vlagateljem

ABS depozit je možno skleniti samo v poslovalnicah Sberbank banka d.d.. Z naložbo v ABS depozit del sredstev vplačate v bančni depozit pri Sberbank banka d.d., ki spada v sistem zajamčenih vlog Banke Slovenije, del pa vplačate v investicijski sklad ALTA ABS. Ob tem posebej izpostavljamo, da naložbe v investicijske sklade niso bančni produkti in niso zajeti v sistem zajamčenih vlog, ki velja za depozite. Banka ne jamči za donosnost naložbe sredstev v investicijske sklade. Opozarjamo, da nalaganje sredstev v vzajemne sklade, ni naložba brez tveganja. Sberbank banka d.d. opravlja storitve trženja neprenosljivih investicijskih kuponov investicijskih skladov v obsegu in na način določen v pogodbi o sodelovanju z družbo ALTA skladi d.d. in ZISDU-3, ter podzakonskimi predpisi, izdanimi na njegovi podlagi. Sklad ALTA ABS je podsklad Krovnega sklada ALTA, ki ga upravlja ALTA Skladi, družba za upravljanje, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju ALTA skladi d.d.). ALTA Skladi d.d. ne ponuja bančnih produktov in ne opravlja bančnih storitev. Prospekt Krovnega sklada ALTA z vključenimi pravili upravljanja, dokumente podskladov s ključnimi podatki za vlagatelje (KIID) ter zadnje objavljeno letno in polletno poročilo krovnega sklada v slovenskem jeziku je mogoče brezplačno dobiti v elektronski obliki na spletni strani [www.alta.si] ter v fizični obliki na vseh pooblaščenih vpisnih mestih v času uradnih ur. Pooblaščena vpisna mesta so navedena na spletni strani www.alta.si. Vlagatelj ima tudi pravico do brezplačnega izvoda letnega in polletnega poročila. Pretekla donosnost naložbe ni pokazatelj njene donosnosti v prihodnosti. Pridržujemo si pravico do sprememb. Za napake v tisku ne odgovarjamo.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.