FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Finančni nasvet najbogatejšim Slovencem

Čas branja: 2 min
17.11.2015  22:44
Sto najbogatejših Slovencev ima pod palcem rekordnih 4,6 milijarde evrov. Podjetniško tveganje je prineslo osupljiv rezultat, enako pa je pomembno, kako s tem premoženjem gospodariti v prihodnje
Finančni nasvet najbogatejšim Slovencem
Za strokovni nasvet smo se obrnili na Uroša Ožbolta, direktorja upravljanja premoženja v Alta Invest

Najbogatejši Slovenci so letos še izboljšali lanski rekord, ko je njihovo skupno premoženje prvič spet preseglo tistega iz zadnjega predkriznega leta 2008. Seštevek se je tokrat ustavil pri 4,6 milijarde evrov in bil za 3,3 odstotka večji od lanskega - to približno ustreza triodstotni stopnji lanske gospodarske rasti. Vsak med njimi ima svojo zgodbo o uspehu, seveda pa najbogatejših ni zgolj teh 100.

Preberite, kako deluje ALTA ABS?

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Nekdo, ki si je sam ustvaril večje premoženje, je do njega verjetno prišel z uresničitvijo svoje podjetniške ideje ter sprejel visoko podjetniško tveganje, ki je na koncu dalo tudi rezultat. Veliko uspešnih in bogatih Slovencev se tako ukvarja z različnimi vrstami proizvodne dejavnosti, s trgovino, informatiko, gradbeništvom,...

Pri njihovem poslu gotovo šteje vsaka podrobnost, pomembni pa so tudi dolgoročni partnerski odnosi, ki temeljijo na zaupanju, predanosti skupnim ciljem, popolni diskretnosti in odgovornosti. Vse to je pomemben del poti, ki uspe le redkim. Uspeh ni naključen, je rezultat trdega dela in zahtevnosti do sebe.

Prav tako pa je enako pomembno, kako s tem premoženjem gospodariti v prihodnje. Še posebej v primerih, ko nekdo uspešno odproda svoje dolgoletno ustvarjeno podjetje ali delež v njem. Takrat se lahko v trenutku njegov pretežen delež premoženja nahaja v obliki denarnih sredstev. Kako naprej? Če se ne bo podal na novo podjetniško pot, prek nakupa ali ustanovitve novega podjetja, je najpomembnejše, da si posameznik natančno postavi svoje investicijske cilje in jih dosledno sledi.

ozbolt-uros2-be.1417034512.jpg
"Nekdo, ki je do velikega premoženja prišel preko sprejemanja visokega tveganja, pri investiranju denarja naprej tveganja zagotovo ne potrebuje. Poleg tega mu ga hkrati ni smotrno niti sprejemati," pravi Uroš Ožbolt, direktor upravljanja premoženja v Alta Invest, kjer skupno premoženje strank presega dve milijardi evrov.

Po mnenju Ožbolta so smotrna odločitev tudi varnejše oblike naložb oziroma strategije upravljanja, kot je denimo ALTA ABS, ki bodo prvenstveno skrbele za zagotavljanje varnosti in stabilnost premoženja. Zagotovo ni smiselno, da premožni ljudje ostanejo samo pri bančnih depozitih ali podobnih oblikah premoženja. Vsaj ohranjanje realne vrednosti glavnice na daljši rok, bi moral biti posameznikov cilj. Načinov, kako s svojim premoženjem doseči več, je veliko: delnice, obveznice, vzajemni skladi, takšne in drugačne naložbene strategije...

Dejstvo je, da so finančni trgi izredno hitri in nestanovitni. Za rezultate se ne gre zanašati na srečo, temveč na znanje, izkušnje ter poglobljeno poznavanje finančnih trgov in aktualnega dogajanja na njih - če to ni vaša primarna dejavnost, najverjetneje zamujate priložnosti. To lahko pomeni manjši donos, nepotrebno izpostavljenost tveganju ali oboje.

"Podjetniška žilica uspešnim posameznikom verjetno ne da miru, zato se z delom premoženja lahko še vedno ukvarjajo s tveganim kapitalom, financirajo start-up podjetja ipd. Vsekakor naj ne ponovijo napake, ki se je zgodila že marsikomu, ki je svoj uspeh na poslovnem oziroma podjetniškem področju apliciral tudi na finančne trge, a se je zgodba marsikdaj precej klavrno končala," je mnenje podkrepil Ožbolt.

Da ima še kako prav, potrjuje tudi zgodovina. Mnogi znani ljudje, ki so bili stalnica na lestvicah najbogatejših Slovencev, so končali v osebnem stečaju. Nekateri so ga sprožili sami, drugi so se v postopku znašli na zahtevo upnikov.

Če želite premoženje varno naložiti in biti brez skrbi za dogajanje na trgih, boste mirneje spali s strategijo ALTA ABS. Fleksibilna naložbena strategija, ki deluje tudi v časih, ko so trgi na udaru. Kot varnostni sistem za naložbe omogoča doseganje stabilnih dolgoročnih donosov ob omejenem nihanju vrednosti premoženja. Namenjena je vlagateljem, ki si želijo nižjo stopnjo tveganja.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.