FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Rdeča puščica prihaja na borzo

Čas branja: 2 min
18.10.2015  22:45
Prva javna prodaja delnic (IPO) Ferrarija, enega izmed najbolj prestižnih proizvajalcev luksuznih športnih vozil, je pred vrati.
Rdeča puščica prihaja na borzo

ipo.1445111112.jpg.e.960px.jpg
IPO bo potekal v dveh stopnjah, in sicer bo najprej 10 odstotkov delnic Ferrarija uvrščenih v kotacijo na newyorško borzo, nato pa bo v letu 2016 80 odstotkov delnic razdeljenih med obstoječe delničarje Fiat Chrysler-ja. Preostalih 10 odstotkov delnic bo ostalo v lasti sina ustanovitelja Ferrarija, Piera Ferrarija.

Razpon okvirne IPO cene za delnico zaenkrat znaša med 48 in 52 dolarjev, ponujenih pa bo 17,2 milijona delnic. IPO bo po naših ocenah pritegnil veliko medijske pozornosti ter posledično tudi pozornosti vlagateljev. Je pa zaradi majhne izdaje lahko pričakovati tudi nizko likvidnost ter posledično višjo volatilnost. Obenem velja opozoriti, da obstaja nevarnost dviga IPO cene v zadnjem trenutku. Vrednotenje Ferrarija je pri tem nadpovprečno visoko, tako v primerjavi s konkurenti znotraj panoge proizvajalcev avtomobilov kot tudi znotraj panoge luksuznih izdelkov.

Posledično vrednotenje ne podpira teze o rasti cene delnice, vendar bo pri lastništvu morda bolj kot vrednotenje ključen sentiment in prestiž imetništva. Zato bo delnica bolj zanimiva za aktivne trgovalce kot vlagatelje.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Leta 1929 je Enzo Ferrari ustanovil podjetje za proizvodnjo dirkalnih avtomobilov pod imenom Scuderia Ferrari, leta 1947 pa se je podjetje preusmerilo v izdelavo luksuznih športnih avtomobilov pod imenom Ferrari S.p.A.

Ferrari-488GTB.1436288863.jpg.c.960px.jpg
Proizvodnja je omejena na okrog 7.000 vozil na leto zato posledično povpraševanje vedno presega ponudbo, to pa pomeni dolge čakalne liste, saj povprečna čakalna doba znaša 1 leto. Omejena proizvodnja vozil je sicer skozi zgodovino zagotovila, da je znamka Ferrari ena izmed najbolj dragocenih na svetu.

Omejena proizvodnja vozil je sicer skozi zgodovino zagotovila, da je znamka Ferrari ena izmed najbolj dragocenih na svetu. Ferrari je v lanskem s prodajo 7.255 vozil ustvaril 2,8 milijarde evrov prihodkov in 261 milijona čistega dobička. Na globalnem trgu luksuznih avtomobilov ima posledično 23-odstotni tržni delež in zveste kupce. Okrog 60 odstotkov novih avtomobilov je namreč kupljenih s strani obstoječih lastnikov Ferrarija, medtem ko ima približno 34 odstotkov strank v lasti več kot enega Ferrarija.

Plani za prihodnost vključujejo nadzorovano rast na razvitih trgih in s tem ohranjanje ekskluzivnosti, širitev na trge v razvoju ter razširitev blagovne znamke na področju športnih oblačil, ur, dodatkov, zabavne elektronike in zabaviščnih parkov.

Avtorica prispevka ja Tina Orzan, ALTA Invest

Avtorica komentarja je zaposlena v družbi ALTA Invest d.d..

Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.

Avtorica ni lastnica omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.

Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.