FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

5 skrivnosti za veselo upokojitev

Čas branja: 3 min
14.10.2015  22:45
Finančna varnost in zdravje sta seveda močno v pomoč, vendar je še nekaj poti, kako do sreče v tretjem življenjskem obdobju
5 skrivnosti za veselo upokojitev

Upokojitev bi morala biti vesel dogodek, saj si lahko dan končno uredite po svoji meri in željah, odidete na dolge počitnice ter začnete zapravljati prihranke. Za večino upokojencev to precej šteje.

Ljudje srečno in veselo vstopijo v življenje, občutek sreče pa jim začne plahneti v odrasli dobi, kar niti ne preseneča. Študij, služba, dolgi delovniki, skrb za družino in ne nazadnje varčevanje za pokojnino v vsakdanjik prinesejo veliko stresa. A ko nastopi upokojitev, se občutek sreče in zadovoljstva znova vrne ter ne upade vse do 85. leta.

vesela-upokojenca.1444822103.jpg.n.960px.jpg
Raziskava Gallup-Healthways v ZDA je denimo pokazala, da je kar 48 odstotkov ljudi v tretjem življenjskem obdobju bolj srečnih, kot so pričakovali, zgolj sedem odstotkov pa je razočaranih.

Kako slediti poti tistih, ki jim je upokojitev na obraz zarisala širok nasmeh?

Finančna varnost nedvomno pomaga, ključno pa je seveda tudi zdravje. Kar 81 odstotkov upokojencev ga je navedlo kot ključno sestavino za srečno upokojensko življenje, nekaj dejavnikov pa je manj očitnih.

1. Nadaljujte tisto, kar znate

Mnogi na upokojitev gledajo kot na odrešitev pred službo, kljub temu pa jih veliko nadaljuje svoje delo. Razumljivo, tisti, ki so prisiljeni še naprej delati, da sploh preživijo, so manj srečni kot tisti, ki ob upokojitvi ne izprežejo in delajo naprej po svoji volji. Prednost dela pa ni le finančna, ampak tudi pozitivno vpliva na zdravje. Fizična aktivnost ter družabne vezi so odličen protistrup za telesno neaktivnost in morebitno osamljenost, ki lahko nastopita po upokojitvi.

Raziskave, ki jih povzema revija Time, potrjujejo, da imajo upokojenci s polovičnim delovnim časom ali priložnostnimi deli manj hudih bolezni, ki vključujejo tudi visok pritisk in bolezni srca in ožilja kot tisti, ki so z upokojitvijo nehali delati - čeprav prej kakšnih težav z zdravjem niso imeli.

Po drugi strani zamenjava poklica in dela na stara leta ni tako pozitivna, saj prilagajanje novim delovnim nalogam, opravilom in okolju ter povsem nove dolžnosti prinašajo preveč stresa in škodijo zdravju.

2. Poiščite si od tri do štiri hobije

Dejavni upokojenci so najbolj srečni, vseeno pa se postavi vprašanje, kako aktivni naj bodo. Najbolj srečni upokojenci si omislijo od tri do štiri hobije, najmanj srečni pa le enega ali dva.

bowling-upokojenci.1444822656.jpg.w.960px.jpg
Strokovnjaki pravijo, da na rast sreče najbolj vplivajo družabni konjički, v vrhu so prostovoljno delo, potovanja in golf, tisti manj srečni in zadovoljni pa so si izbrali branje, lov, ribolov in pisanje.

Srečni ljudje stvari namreč ne delajo v izolaciji, tako morda niti ni presenetljivo, da starejši ljudje v druženju najdejo več sreče kot mladi.

3. Zagotovite si primeren mesečni dohodek

Upokojitev je čas, ko boste lahko pobrali sadove premišljenega varčevanja ter s tem ne boste v breme sebi ali svojim otrokom. Z rento iz privarčevanih sredstev boste v pokojnini lahko uživali tako, kot ste bili vajeni živeti prej, prihranke pa boste lahko po kosih uživali do konca življenja. Samostojnost in neodvisnost sta brez dvoma ključ do sreče v pokoju.

Ne zanašajte se le na javno pokojnino, prihodnost že danes vzemite v svoje roke -

z bolj pametnim varčevanjem. Prej začnete, lažje si boste omogočili lep dodatek k vaši pokojnini ter izpolnili vaše življenjske sanje.

Varčevanje z Altinim naložbenim paketom Moja pokojnina je enostavno in prijazno. Privarčevana sredstva so vam vedno na voljo, brez pogojev ali drobnega tiska. Varčujete lahko z nižjimi ali višjimi zneski, z mesečnimi ali enkratnimi vplačili.

4. Otrokom ne pustite preblizu

Ker imate nenadoma veliko več prostega časa, lahko odnosi z najbližjimi precej vplivajo na vaše razpoloženje. Raziskave teksaške univerze so pokazale, da so poročeni upokojenci, še posebej če gredo v pokoj hkrati, precej bolj srečni kot tisti, ki so brez partnerja. Seveda le v primeru, če se par dobro razume, saj slab partnerski odnos povsem izniči pozitivne vplive zveze. Pri otrocih ni prav veliko drugače. Tisti upokojenci, ki imajo otroke 10 kilometrov stran ali bližje, so manj srečni kot tisti, katerih otroci živijo dlje. Razlog se morda skriva tudi v tem, da otroci starše v pokoju pogosto uporabijo kot priročne varuške za vnuke.

5. V najem v pozni starosti

V pokoju podobno kot v času aktivne zaposlitve vas lastništvo stanovanja bolj osrečuje kot najem, vendar pa se stvari s časom lahko spremenijo. Ne teksaški univerzi so pod drobnogled vzeli zadovoljstvo lastnikov nepremičnin in tistih, ki živijo v najemu med 20. in 90. letom ter opazili upad sreče prvih v pozni starosti. To je bilo opazno predvsem pri lastnikih hiš in pri starejših od 80 let. Želja po življenju v lastni nepremičnini z leti ugaša, hiša pa prepogosto vodi v izolacijo in osamljenost. V pokoju boste tako bolj srečni, če boste živeli v bolj socialnem okolju in imeli manjšo odgovornost glede nepremičnine.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.