FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kaj se na svetovnih borzah obeta ob koncu leta

Čas branja: 2 min
14.10.2015  14:07
Ali je zadnjo korekcijo mogoče razumeti kot priložnost za nakupe ali pa trg nakazuje na globalno recesijo?
Kaj se na svetovnih borzah obeta ob koncu leta

To je ključno vprašanje, ki si jih zastavljajo vlagatelji tako v Sloveniji kot tudi v tujini.

saso-brez.1444657700.jpg.n.960px.jpg
V naši novi investicijski strategiji posledično svetujemo preudarno nevtralno držo vlagateljev, saj jim bo to omogočilo več prostora za hitre odzive tekom zadnjega letošnjega četrtletja in manj nepotrebne živčnosti zaradi visoke volatilnosti.

Sašo Stanovnik, ALTA Invest

Pri tem velja omeniti, da smo pravilno že v junijski strategiji priporočali, naj vlagatelji zmanjšajo izpostavljenost delniškim trgom. V naslednjih dneh in tednih pa bo po naših ocenah ključnega pomena taktična alokacija sredstev. Če bi prišlo do niza dobrih gospodarskih podatkov Kitajske, bi glede na visok delež denarja v portfeljih lahko hitro prišlo do dvigov delniških indeksov. Če se bodo nadaljevali slabi podatki iz trgov iz razvoja in če bodo prebite določene tehnične meje delniških indeksov, pa vlagatelje čaka še več bolečine.

Zaradi številnih makroekonomskih težav, s katerimi se vedno bolj soočajo države v razvoju in odvisnosti posameznih držav od visokih izvoznih cen surovin in energentov, regijsko še naprej bolj priporočamo utežitev naložb iz razvitih držav kot pa trge v razvoju. Med trgi v razvoju je trenutno še najbolj zanimiva Indija, kjer se znižujeta tako inflacija kot tudi obrestne mere, hkrati pa v državi poteka tudi proces okrevanja. Cilj za S&P500 se ohranja na 2.070, za DAX pa na 10.600 indeksnih točkah. Gre sicer za napovedi, ki nakazujejo na pozitiven donos v zadnjem četrtletju letošnjega leta, a obenem napovedi, ki so pod povprečjem napovedi tujih investicijskih hiš.

da-ne.1444658144.jpg.n.600px.jpg
Med posameznimi panogami priporočamo zdravstvo, tehnologijo in posamezne niše znotraj trajnih dobrin, odsvetujemo pa predvsem javne storitve in surovine ter surovinska podjetja.

Rezultati in poslovanje podjetij iz zdravstvene panoge namreč še naprej vzbujajo optimizem, obenem pa je precejšnja tudi prevzemna aktivnost v panogi, ponavadi po zelo privlačnih oziroma visokih relativnih kazalcih. Znotraj panoge sicer priporočamo Novo Nordisk in Aetno. Med tehnološkimi podjetji je zanimiv zlasti sektor programske opreme, kjer prednjačijo internetna podjetja. Facebook denimo uspešno monetizira popularnost socialnega omrežja v kombinaciji z mobilnimi napravami. Podjetja iz panoge imajo sicer običajno zdrave bilance, precej pa se poslužujejo odkupov lastnih delnic. Ni pa tudi zanemarljivo dejstvo, da se je precej podjetij iz sektorja programske opreme v prejšnji gospodarski krizi po rezultatih izkazalo za precej defenzivne. Prav tako se napoveduje rast prodaje luksuznih izdelkov, kjer je opaziti visoko rast internetne prodaje, spletna prodaja pa je najhitreje rastoči prodajni program tudi pri proizvajalcih oblačil. Tu velja še dodatno omeniti, da padajo cene bombaža, kar pomaga pri vhodnih stroških. Konkretni izbor so tu delnice Nike.

V Sloveniji imajo podjetja visok dividendni donos in relativno nizka vrednotenja, vendar pa na drugi strani manjka zgodba, ki bi poganjala cene delnic. Sami pričakujemo 4,5-odstotni dividendi donos v glede na pričakovane ravni dividend v naslednjem letu in trenutno vrednost indeksa. Naš top izbor za slovenski trg kapitala pa so v tem trenutku Petrol, Luka Koper in Krka.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..

Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.

Avtor je lastnik delnic Gorenja, Petrola in Krke.

ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.

Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.