FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Štirideseta so nova dvajseta

Čas branja: 4 min
09.10.2015  08:29
Vsaj tako pravijo in vsaj deloma se lahko moški v teh letih temu primerno tudi obnašaj(m)o.
Štirideseta so nova dvajseta

Kljub temu, pa je smiselno in pametno, če se na področju financ držimo nekaterih pravil. Dobro je, če imamo pripravljen vsaj okvirni finančni načrt, ki nam služi kot rezervni scenarij, v primeru, da nas življenje vseeno neprijetno preseneti. Če ste torej v vaših štiridesetih, pomeni, da pripadate pozni »baby boom« generaciji oziroma ste del Generacije X.

dvorak-tomaz4-sb-1500.1439976859.jpg.e.960px.jpg
Tomaž Dvořak: "V vsakem primeru ste v enem izmed najboljših življenjskih obdobij. Določene mladostne neumnosti ste že pustili za seboj, sedaj pa se oboroženi z več življenjskimi modrostmi podajate naprej."

Do sedaj ste verjetno že obkljukali nekaj večjih stvari z vašega finančnega seznama, kot recimo nakup nepremičnine in avtomobila. Obenem se verjetno soočate z odraščajočimi otroci in njihovimi potrebami ter željami po študiju v tujini, pomoči pri nakupu prvega stanovanja in podobno. Skratka ste v letih, ko lahko in ko je potrebno nekaj več pozornosti posvetiti vašim financam. Še vedno ste namreč še kar nekaj let stran od pokojnine in imate dovolj časa za popravilo katere od napak ali za dodatno izboljšanje vašega finančnega položaja. Ne glede na to, ali ste do sedaj že namensko varčevali ali ne, marsikoga sigurno begajo vprašanja kje in na kakšen način je smiselno varčevati za prihodnost in za čas, ko boste nehali hoditi v službo. Poglejmo si nekaj pravil, ki se jih je pri tem smiselno držati.

1. Zlata in varnostna rezerva

Vedno imejte zlato rezervo vsaj v višini šestih mesečnih plač. Življenje je negotovo in v hitro se spreminjajočem okolju v katerem živimo, se lahko znajdemo v situaciji ko ostanemo brez rednega mesečnega dohodka. Takrat nam bo zlata rezerva prišla neizmerno prav, saj si bomo lahko v miru in brez nepotrebnega hitenja poiskali drugo službo oziroma drug vir prihodkov. Če se le da, se tega denarja ne dotikajte. Raje imejte še nek manjši znesek na strani, če se vam denimo pokvari pralni stroj ali je potrebno popraviti streho na hiši. Zlate in varnostne rezerve pa nikakor ne imejte za vaš »osebni bankomat« iz katerega bi črpali za impulzivne nakupe in trenutne navdihe. Ta sredstva imejte zato na ločenem računu.

2. Krediti: najeti, poplačati ali refinancirati?

Trenutno se nahajamo v času rekordno nizkih obrestnih mer. To je predvsem posledica izjemno ohlapne monetarne politike Evropske Centralne Banke, ki preko tega ukrepa pocenitve denarja želi ponovno zagnati evropsko gospodarstvo. Dobra posledica tega ukrepa so izjemno nizke obrestne mere na kredite. Če torej imate kredit, ki ste ga jemali recimo 5 in več let nazaj, sem vam pri bankah splača preveriti pogoje za refinanciranje. Za komitente z dobro bonitetno oceno se banke zadnje čase namreč kar tepejo in tako utegnete iztržiti precej dobre pogoje. Če pa imate kredit, kjer je obrestni pribitek že sedaj nizek, pa se vam nikakor ne mudi s predčasnim poplačevanjem. In še eno pravilo pri kreditih. Vedno ga najemajte v tisti valuti v kateri prejemate prihodke.

3. Nepremičnine

Kot posledica finančno gospodarske krize, iz katere se v Sloveniji šele v zadnjem času počasi izvijamo, je tudi veliko nasedlih nepremičninskih projektov. Ti so sicer večinoma ujeti v raznih stečajnih postopkih, vendar te nepremičnine kljub temu počasi prihajajo na trg. Glede na sorazmerno veliko ponudbo in rekordno poceni denar (glej 2. točko) boste do zaključka zlahka prišli kar sami.

4. Prihranki ter varčevanje

Ob vsakem novem letu si običajno zadamo novoletne zaobljube. Poleg zmanjšanja telesne teže, ki je po navadi na prvem mestu, takoj za njo najdemo izboljšanje osebnih financ. To je sicer dobro, precej slabo pa je dejstvo, da večina zaobljub hitro klavrno propade. Ne obupajte. Z malimi koraki lahko naredite precej. Začnete lahko že pri položnicah in pri tem bodite zahteven potrošnik. V današnjem času imamo možnost izbire pri praktično vsaki vrsti storitve, ki jo potrebujemo. Zato preverite pogoje pri večih ponudnikih. Utegne se zgoditi, da boste za vsak izdatek našli cenejšo alternativo.

5. Varčevanje za pokojnino

Varčevanje za pokojnino je tema, ki je večini Slovencev precej tuja. Razlogov za to je več. Prvi je sistem, v katerem živimo in polpretekla zgodovina nekdanje skupne države. Od tam poznamo rek »lako ćemo«, oziroma če prevedem, bomo že nekako. Tu imam za vas slabo novico. Ne bo šlo. Še zlasti ne bo šlo na lahek način. Demografski trendi, razmerje med zaposlenimi in upokojenci in spremembe v pokojninskem sistemu so znana, resnična in trda dejstva, ki ne govorijo v prid visokim pokojninam. Pokojnine (kot odstotek od plače, ki nam ga ob nastopu upokojitve izračunajo), se znižujejo in v prihodnosti se bodo precej verjetno zniževale še hitreje. Zato ne računajte zgolj na državno pokojnino iz tako imenovanega prvega stebra. Ta niti slučajno ne bo zadostovala, da bi ohranili standard življenja, kot ste ga vajeni sedaj. Kljub temu pa je panika odveč. Ste v letih, ko je časa še vedno dovolj. Če še niste, začnite varčevati takoj zdaj. Včeraj, če se da. Uredite si trajnik (tako varčevanje ne bo podrejeno trenutnim navdihom) in vsak mesec namenite določen znesek vaši dodatni pokojnini. Poleg varčevanja v depozitih preglejte še alternativne oblike varčevanja, kot so vzajemni skladi.

6. Varčevanje za otroka

Nam je pa že nekoliko bližje. Če ne toliko za šolnine (za enkrat), pa se precej dobro zavedamo bolj oprijemljivih želja oziroma potreb naših odraščajočih otrok, ki si vedno želijo najnovejše verzije jabolčnega telefona, smučarske opreme ali celo prvega avtomobila. Tu je izjemno pomembno, da se držite pravila racionalnega razmišljanja, kjer v trenutku v kali zatrete vsako svojo samostojno misel in za nasvet oziroma navodilo vprašate vašo boljšo polovico. Izkušnje kažejo, da so ženske na tem področju bolj racionalne in pomemben glas razuma. Poslušajte jih, namenite točno določen mesečni znesek (ponovno preko trajnika iz že znanih zgoraj omenjenih razlogov) za namensko varčevanje za vašega otroka. Najboljše je, da to storitve takoj ob rojstvu, če pa še niste, pa pričnite sedaj. Namesto raznoraznih nepotrebnih plastičnih igrač, ki hitro končajo na podstrešjih in v kleteh, tudi vaše sorodnike prepričajte naj ob osebnih praznikih kot darilo raje pomagajo pri varčevanju. Preverite ponudbe in prednosti varčevalnih načrtov, ki dopolnjujejo depozite in omogočajo pregledno in fleksibilno varčevanje z mesečnimi zneski v vzajemnih skladih. Čas, obrestno obrestni račun in padajoče davčne stopnje delajo vam v prid in otroci vam bodo na koncu hvaležni za sredstva, ki jim jih boste lahko dali na razpolago v enem znesku ali pa v obliki mesečne rente.

Tomaž Dvořak je izvršni direktor družbe ALTA Skladi.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.