FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Komu zaupati nekaj deset tisoč evrov

Čas branja: 2 min
23.09.2015  22:40
To je vprašanje večine vlagateljev, ki nameravajo svoje premoženje zaupati v individualno upravljanje poklicnim upravljavcem. Zadeva je v obdobju nizkih obrestnih mer še posebej privlačna.
Komu zaupati nekaj deset tisoč evrov

Nizke obrestne mere Slovence odvračajo od varčevanja v bankah, zato iščejo drugačne in potencialno bolj donosne priložnosti. A kruta statistika kaže, da povprečnega vlagatelja prevečkrat izdajo čustva in ob velikih rasteh drvi v naložbe, ob velikih upadih pa prodaja delnice - velikokrat pa bi bilo dobro ravno nasprotno. Tudi strategija kupi in čakaj prepogosto ne obrodi pričakovanih sadov.

Na tej točki pa je morda dobro, da se vprašate in si iskreno odgovorite, ali ste zmožni samostojno upravljati portfelj, imate čas, živce, izkušnje in znanje za to ali pa bi bilo bolje vse skupaj v zameno za provizijo prepustiti profesionalcem.

Upravljanje po meri vlagatelja

Doseganje bolj zahtevnih ciljev je namreč možno z aktivnim upravljanjem portfelja, ki sledi posebej za vsakega vlagatelja pripravljeni strategiji upravljanja ter naložbeni politiki. Če imate tako privarčevanih nekaj 10 evrskih tisočakov in menite, da za dobro razpršitev denarja nimate dovolj znanja, časa ali volje, potem lahko del prihrankov zaupate poklicnim upravljavcem, njihovemu znanju in izkušnjam.

Za individualno upravljanje naj se odločijo tisti, ki denarja ne boste potrebovali od treh do petih let, še bolje pa več.

Pogoj za to, da denar zaupate v individualno upravljanje premoženja, so večja privarčevana sredstva, torej vsaj 10 tisočakov. Med razlogi so nižji stroški pri trgovanju z vrednostnimi papirji in dobra razpršitev naložb, s čimer se vaše tveganje zmanjša. Opozoriti velja, da se pri večjih vsotah delež stroškov upravljavske provizije zmanjša, delitev dobička pa poveča v vašo korist.

Komu ne zaupati prihrankov?

poslovni-stop.1442996422.jpg.w.960px.jpg
Pravi upravljavec mora imeti dovoljenje ATVP za opravljanje te storitve. Pri nas namreč na naivne vlagatelje, željne hitrih zaslužkov, prežijo številni prevaranti, ki pod pretvezo upravljanja naložb na raznoraznih trgih vabijo v svojo ponzijevo shemo. Takšnim se s svojimi prihranki ognite v velikem loku.

Obstajajo tudi upravljavci premoženja za delniški trg, ki vam bodo ob visokih provizijah radi ponudili upravljanje vaših prihrankov. Tudi tem ni dobro zaupati, saj je njihovo znanje vprašljivo, lahko pa naletite tudi na poznejše zaplete pri izplačilu sredstev.

Zaupanja vredno upravljanje

Raje se obrnite na borznoposredniške hiše in banke, ki skorajda vse ponujajo individualno upravljanje premoženja, večinoma z izkušenimi in izobraženimi strokovnjaki.

Kar nekaj domačih ponudnikov upravljanja premoženja se zaveda pomena izobraževanja svojih upravljavcev in pomena pridobivanja licence CFA (Chartered Financial Analyst). To je eden izmed najbolj priznanih nazivov na področju investicijske industrije. Temelji na strogih profesionalnih in etičnih standardih in je priznan po vsem svetu.

ozbolt-uros2-be.1417034512.jpg.n.960px.jpg
Kandidati za CFA morajo za pridobitev tega naziva vložiti okrog 300 ur študija in narediti tri zelo zahtevne izpite v treh letih. Ti izpiti obsegajo znanja iz poslovne etike, analize vrednostnih papirjev, finančnega in upravljalnega računovodstva, kvantitativne analize, ekonomije in upravljanja portfeljev. Takšno licenco ima med drugim tudi Uroš Ožbolt, direktor sektorja upravljanja v ALTA Invest.

ALTA Navigator

Prejemajte dodatne informativne vsebine direktno v vaš e-poštni nabiralnik.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.