FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

5 vprašanj in 5 odgovorov, preden se lotite varčevanja

Čas branja: 2 min
17.09.2015  09:10
Premoženje ustvarimo le tako, da sredstva pametno plemenitimo in zagotovo ste se že vprašali, katero bi bilo za vas najbolj primerno varčevanje
5 vprašanj in 5 odgovorov, preden se lotite varčevanja

Varčevanje je vseživljenjski proces, zato zgolj želja ni dovolj. Treba je imeti cilj, naj gre za dopolnitev pokojnine, nov avto, lastno izobraževanje, kak posel, varčevanje za otroke, za nakup nepremičnine, adaptacijo sedanje ali pa zgolj za vsak primer, kot zlata rezerva. Seveda pa premoženje lahko ustvarimo le tako, da sredstva pametno plemenitimo oziroma varčujemo tako, da zasledujemo pravi donos ob sprejemljivem tveganju.

razlicni-poklici.1442403977.jpg.n.960px.jpg
Ljudje smo si različni, nekateri so bolj naklonjeni k tveganju, drugi manj. Ti bi si želeli hitrejše plemenitenje sredstev, prvi pa morda želijo zgolj višji donos, kot ga prinaša varčevanje v nogavici ali v depozitu z nizko obrestno mero.

Prav nizke obrestne mere na banki - deset tisoč evrov vam letno prinese manj kot sto evrov - so razlog za iskanje drugih načinov varčevanja, s čimer pa se nam hitro pojavi vprašanje, katero varčevanje je najbolj primerno. Pri odgovoru je morda najbolj pomembno, da si postavite vprašanja o namenu vaših naložb in načinu za njihovo uresničitev.

1. Kakšni so vaši cilji oziroma za kaj varčujete

Najprej pomislite, kakšen cilj sploh želite uresničiti s privarčevanim denarjem. Gre za kako noro potovanje, nakup novega avta, preselitev v novo stanovanje, šolanje otrok ali vašo pokojnino? Poleg razloga je pomemben tudi čas, v katerem želite uresničite svoje finančne cilje, naj bodo ti majhni ali veliki. Seveda se je ob tem treba zavedati, da večji cilji večinoma zahtevajo večje mesečne vložke ali daljši čas varčevanja. Večje tveganje je povezano z odločitvijo za investiranje v bolj tvegane sklade, ki pa so običajno bolj donosni.

2. Kdaj potrebujete privarčevana sredstva

krompir.1442405944.jpg.n.960px.jpg
Izbrani naložbeni cilj je zgolj začetek vaše poti proti zadanemu cilju, nato pa je treba določiti čas, v katerem ga želimo doseči. Časovno obdobje je lahko kratkoročno (do enega leta), srednjeročno (do petih let) in dolgoročno (več kot pet let).

Kratkoročne cilje boste uresničili z bolj varnimi in nizko donosnimi naložbami, srednjeročne pa s srednje tveganimi naložbami, saj si zaradi razmeroma kratkega obdobja varčevanja ne morete privoščiti večjih tveganj. Pri doseganju dolgoročnih ciljev si lahko privoščite največ tveganja, saj je le-to manjše zaradi porazdelitve skozi dalj časa, v primeru izgub v posameznem obdobju pa je časa za povrnitev izgubljenega dovolj.

3. Koliko bi radi tvegali

Tveganje je v prvi vrsti povezano s tem, koliko in kakšno premoženje že imate, seveda pa je pomembno tudi obdobje, v katerem želite privarčevati določena sredstva za uresničitev svojih ciljev. Koliko tveganja je posameznik v takšnih primerih pripravljen sprejeti je odvisno od več dejavnikov, med njimi izstopajo osebne preference in osebnostne lastnosti.

4. Ne tvegajte več, kot si lahko privoščite

joga-pisarna.1442405235.jpg.w.960px.jpg
Varčujte glede na vaše zmožnosti. Seveda pri tem glede na vaše premoženje, prihodke in mesečne izdatke ne gre pretiravati, sploh če bi ob izgubi dela prihrankov morali spremeniti življenjski slog. Kdor ima na računu nekaj sto tisoč evrov in za tisoč evrov mesečnih izdatkov, lažje prenese večje tveganje in s tem povezane morebitne večje izgube kot nekdo s par deset tisoč evrov prihrankov ter tisočakom za mesečne izdatke.

5. Spremljajte vaše premoženje in ostanite svobodni pri odločitvah

Ne glede na to, kako in za koliko časa varčujete, redno spremljajte stanje vašega premoženja in donose. Vsaj enkrat letno preverite, ali še vedno ostaja verjetnost za dosego cilja ter način varčevanja prilagodite aktualnim okoliščinam. Kdo ve, morda boste zaradi višje sile, nepričakovanih dejavnikov ali spremenjenih ciljev privarčevani denar potrebovali prej, kot ste mislili. V tem primeru prav pride dejstvo, da vaše premoženje ni vezano za točno določen čas.

Poiščite pravo varčevanje zase!

Interaktivni odločevalec vam bo na zanimiv način pomagal pri odločitvi za varčevanje. Zastavil vam bo par vprašanj in vam predstavil lastnosti primernega varčevanja za vas.

ALTA Navigator

Prejemajte dodatne informativne vsebine direktno v vaš e-poštni nabiralnik.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.