FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kako biti ob vsakem času v pravi naložbi

Čas branja: 2 min
10.09.2015  12:33
Na borzah smo bili v zadnjem času priča paniki in močnim odbojem, nihanje na trgih pa je precej spominjalo na tobogan. Prodati, kupiti, ali ob vsem skupaj le z roko odmahniti?
Kako biti ob vsakem času v pravi naložbi

Skrbi povezane s kondicijo kitajskega gospodarstva so v zadnjih tednih znižali delniške tečaje na svetovnih borzah, tečaji delnic so pred dobrim tednom celo zabeležili največji padec vse od finančne krize leta 2008.

dax.1441872702.jpg.s.960px.jpg
Pred njimi ni bil varen nihče, kar dokazujeta tudi več kot 20-odstotni padec nemškega indeksa DAX30 in okrog 15-odstotni padec ameriškega indeksa S&P500.

Nižanje ključnih obrestnih mer na Kitajskem ni poskrbelo za pomiritev na kapitalskih trgih po svetu, za dodatno streznitev pa je poskrbela objava podatka o avgustovskem obsegu proizvodne dejavnosti. Ta je konec avgusta znašal 47,3, kar že šesti mesec zapored kaže na ohlajanje kitajske proizvodne aktivnosti.

juan-kitajska-borza.1441872780.jpg.e.960px.jpg
Avgustovski mesečni upad je bil celo najvišji po marcu 2009, kar je močno zaskrbelo vlagatelje, ohlajanje kitajske ekonomije bi namreč lahko negativno vplivalo na svetovno gospodarsko rast.

Ker za dežjem vedno posije sonce, tudi borza ni izjema. Makroekonomski podatki ZDA so tako v nadaljevanju poskrbeli, da so indeksi dosegli najvišjo dvodnevno rast po letu 2009 ter izničili dober del preteklih izgub. Kdor v paniki ni hitel prodajati svojih naložb, tako ni ravnal napak, saj so se razmere umirile, hkrati je prihranil denar za stroške borznih posrednikov, ki bi nastali v primeru prodaje in poznejšega vnovičnega vstopa na trg. Tudi z davkarijo ne bo imel opravka, realizirani dobiček bi ga namreč udaril po žepu v obliki davka.

Borzno dogajanje so tako zaznamovali veliki premiki, ki pa so bili po mnenju finančnih strokovnjakov bolj posledica panike in zmanjšane likvidnosti kot realnih razmer. Trenutni časi kličejo po previdnosti, hkrati so precej nehvaležni za napovedovanje prihodnjega dogajanja. Pri zadnjih rasteh je bilo namreč uporabljenega veliko finančnega vzvoda, denar je bil poceni in prav temu lahko pripisujemo tudi večje premike, zadnja korekcija pa je v nekaj dneh praktično zbrisala letošnje donose.

Če so tobogani pri otrocih zelo priljubljeni pa je drugače, ko gre za denar. Mnogi bi v času strmih padcev in silovitih vzponov radi poznali skrivnostni recept, ki bi zaščitil njihov denar in jim prihranil številne živce. Takšen recept, ki ob vsakem času zagotavlja stabilne donose in preprečuje pretirane padce ter tako varuje premoženje vlagatelja.

Skrivnostni recept za zaščito premoženja na toboganu bi lahko bila tudi strategija vzajemnega sklada ALTA ABS. Razumljivo je tudi ta utrpel določene padce, toda ti so bili bistveno manjši kot drugod. Tekom leta je sklad beležil že skoraj 10-odstotno rast, zadnja korekcija pa je povzročila le nekaj več kot petodstotni padec.

Upravljavci sklada so že maja močno povečevali delež denarnih sredstev in obvezniških naložb ter tako v zadnjo korekcijo prišli z le nekaj več kot 10-odstotno izpostavljenostjo do delniških naložb. Padec, ki je bil zabeležen, je bil tako predvsem posledica padca vrednosti preostalih delnic v portfelju ter večjih valutnih premikov, kjer se pozna predvsem vpliv slabljenja ameriškega dolarja.

Več informacij o ALTA ABS.

Tržno sporočilo ALTA Skladi d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana. Prospekt Krovnega sklada ALTA z vključenimi pravili upravljanja ter dokument s Ključnimi podatki za vlagatelje v slovenskem jeziku je mogoče brezplačno dobiti v elektronski obliki na spletni strani [www.alta.si] ter v fizični obliki na vseh pooblaščenih vpisnih mestih v času uradnih ur. OPOZORILO: Pretekla donosnost naložbe ni pokazatelj njene donosnosti v prihodnosti. Tveganost podskladov je velika, zlasti v krajšem obdobju vlaganja (do pet let). Pri samem neto donosu je treba upoštevati tudi vstopno provizijo (najvišja je 4 odstotke). Izstopnih stroškov ni, razen pri fleksibilnem mešanem podskladu ALTA SENIOR za vlagatelje, ki so pridobili enote premoženja pred 9. 5. 2013, največ tri odstotke. Donos tako znižajo vstopni in izstopni stroški.

Ocene tveganj in potencialne donosnosti skladov, prikazane v zgornjih grafičnih prikazih, so pripravljene na podlagi dosedanjih podatkov o poslovanju skladov. Pretekli podatki, ki se uporabljajo za izračun prikazov, niso nujni pokazatelj tveganj v prihodnje. V skladu z dejanskim poslovanjem skladov v prihodnosti se bodo ocene tveganj in potencialne donosnosti lahko spremenile. Najnižja kategorija ne pomeni naložbe brez tveganja. Ostale informacije so dostopne na: Omejitve odgovornosti za ALTA Skladi d.d.

ALTA Navigator

Naročite se na dodatne informativne vsebine.

Celovita trgovalna podpora je le en korak stran od vašega poštnega nabiralnika.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.