FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Strategija za vse čase, ki je zaščitila premoženje vlagateljev

Čas branja: 4 min
28.08.2015  12:12
Strategija ALTA ABS se tudi tokrat ni izneverila. Že maja smo se začeli pripravljati in smo tokratno korekcijo pričakali z minimalnim deležem delniških naložb ter tako močno zaščitili premoženje vlagateljev.
Strategija za vse čase, ki je zaščitila premoženje vlagateljev

ozbolt-uros-146.1440754571.jpg.e.240px.jpg
Avtor članka:

Uroš Ožbolt je direktor upravljanja premoženja v družbi ALTA Invest
Leto 2015 je po daljšem času na svetovne trge ponovno prineslo večjo mero negotovosti. Začetek leta je minil v znamenju visoke rasti delniških tečajev, zaradi visokega pritoka špekulativnega kapitala pa je prednjačila predvsem Kitajska. Najštevilčnejši državi na svetu je sledil evropski delniški trg, ki mu je z odkupi državnih obveznic spodbudo dajala kar Evropska centralna banka sama. Ameriški trg se je že pred tem dalj časa nahajal v relativno ozkem trgovalnem pasu, saj so vlagatelji ugibali o potencialnem dvigu obrestnih mer ter vplivu močnega dolarja na ameriške izvoznike.

Že konec aprila se je začelo kazati, da pot navzgor ne bo tako enostavna in enosmerna. Prva večja korekcija kitajskega delniškega trga, ki ji je sicer sledil še en strm vzpon tečajev, je bila samo eden od opozorilnih signalov, a so ga vlagatelji precej zanemarjali. Na drugi strani je konec aprila prišlo do izjemnega padca močno pregretih nemških državnih obveznic. Posledično so se znižali tudi tečaji na evropskih delniških trgih, zaradi hitrega zapiranja špekulativnih stav - in okrevanja evropskega gospodarstva, pa se je okrepil tudi evro. Na evropske trge je dodatno vplivala tudi grška dolžniška kriza. Dolgo časa je pogled na vodilne ameriške indekse zmotno prikazoval relativno moč ameriškega trga. A če smo pogledali v drobovje trga, je bilo lepo razvidno, da le-ta že poka po šivih. Indekse so namreč na visokih ravneh zadrževale le delnice podjetij z visoko tržno kapitalizacijo, medtem ko je glavnina manjših podjetij že beležila precej krepko korekcijo. Signalov za potencialni preplah je bilo torej veliko. Toda očitno ne dovolj, da bi vlagatelji doumeli, da je potrebno pričeti s prodajo delniških naložb in zmanjševanjem tveganosti portfeljev. Iz izkušenj v bližnji preteklosti so se »naučili«, da preveč negativna drža ni prinašala želenih učinkov, saj se je vedno pojavila katera od centralnih bank in na dan prišla z novo najavo dodatne likvidnosti. Po »razrešitvi« grške tragedije se je na trenutke že zazdelo, da se je trg znebil zadnjih bremen, ki so mu preprečevala nadaljnjo rast. Evropski delniški trg je večkrat postregel z naglimi obrati in lažnimi signali rasti, ameriški trg pa se je za trenutek celo zavihtel na nove vrhove.

Večini vlagateljev je sodu izbilo dno precej nepričakovano razvrednotenje kitajskega juana, kar je v korekcijo najprej potegnilo kitajski delniški trg in že tako šibke trge v razvoju, z močnimi padci pa sta sledili tudi Evropa in ZDA. V določenem trenutku je bila dosežena točka, ko je bilo vprašanj in negotovosti preveč, prodajalcev, ki so vsi naenkrat bežali skozi ista vrata, pa prav tako. Strah pred ohlajanjem kitajskega zmaja se je naselil predvsem med delničarje podjetij, ki so močno odvisna od kitajskega uvoza, vendar s padci niso zaostajala niti druga. Hkrati s siloviti negativnimi premiki, ki so sprožili tudi množičen umik špekulativnega kapital, je rekordno nizke nivoje dosegala tudi cena surove nafte. Sosledje dogodkov je tako privedlo do rekordnih padcev v zadnjih nekaj letih.

Kako se je v tem obdobju obnesla strategija ALTA ABS?

Avgustovski padci so, kot rečeno, dodobra pretresli svetovne delniške trge. Po precejšnji rasti nekaterih indeksov v začetku leta, je zadnja korekcija v nekaj dneh praktično izbrisala vse letošnje donose. Izjemni padci so se zgodili predvsem na Kitajskem, kjer je indeks CSI300 od letošnjega vrha izgubil skoraj 50 odstotkov vrednosti, več kot 30-odstotni padec pa so zabeležili tudi drugi trgi v razvoju. Da pred padci ni bil varen nihče, dokazujeta več kot 20-odstotni padec nemškega indeksa DAX30 in okrog 15-odstotni padec ameriškega indeksa S&P500 (v evrih).

Kaj pa sklad ALTA ABS? Seveda je tudi ta utrpel določene padce. Toda kot je razvidno na grafu, so bili padci bistveno manjši. Tekom leta je sklad beležil že skoraj 10-odstotno rast, zadnja korekcija pa je povzročila le nekaj več kot 5-odstotni padec, s čimer smo močno zaščitili premoženje vlagateljev. Korekciji, kot je bila tokratna, se v celoti ni mogoče izogniti, vendar pa temelji strategije ALTA ABS zagotavljajo stabilnost donosov in preprečujejo pretirane padce ter tako varujejo premoženje vlagateljev.

Naša strategija se tudi tokrat ni izneverila. In kako smo padce preprečili? Slabljenje momenta zaradi razlogov, ki jih navajamo že v začetku, je narekovalo, da smo že maja močno povečevali delež denarnih sredstev in obvezniških naložb ter tako v zadnjo korekcijo prišli z le nekaj več kot 10-odstotno izpostavljenostjo do delniških naložb. Padec, ki je bil zabeležen, je bil tako predvsem posledica padca vrednosti preostalih delnic v portfelju ter večjih valutnih premikov, kjer se pozna predvsem vpliv slabljenja ameriškega dolarja

Primerjava gibanja sklada ALTA ABS z izbranimi konkurenčnimi skladi in indeksi

Tudi pri tokratni korekciji se potrjuje, da je strategija ALTA ABS prava strategija za vse čase. Da smo na pravi poti nam še posebej potrjuje primerjava z konkurenco in izbranimi indeksi, ki zasledujejo rezultate podobnih oziroma primerljivih strategij.

V kolikor si želite stabilnih donosov na daljši rok in vam je v prvi vrsti pomembna varnost vaših sredstev, potem je ALTA ABS pravi odgovor za vas. Več informacij o ALTA ABS si lahko preberete na tej povezavi.

Tržno sporočilo ALTA Skladi d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana. Avtor komentarja je kot direktor upravljanja premoženja zaposlen v družbi ALTA Invest d.d.. Prospekt Krovnega sklada ALTA z vključenimi pravili upravljanja ter dokument s Ključnimi podatki za vlagatelje v slovenskem jeziku je mogoče brezplačno dobiti v elektronski obliki na spletni strani [www.alta.si] ter v fizični obliki na vseh pooblaščenih vpisnih mestih v času uradnih ur. OPOZORILO: Pretekla donosnost naložbe ni pokazatelj njene donosnosti v prihodnosti. Tveganost podskladov je velika, zlasti v krajšem obdobju vlaganja (do pet let). Pri samem neto donosu je treba upoštevati tudi vstopno provizijo (najvišja je 4 odstotke). Izstopnih stroškov ni, razen pri fleksibilnem mešanem podskladu ALTA SENIOR za vlagatelje, ki so pridobili enote premoženja pred 9. 5. 2013, največ tri odstotke. Donos tako znižajo vstopni in izstopni stroški.

Ocene tveganj in potencialne donosnosti skladov, prikazane v zgornjih grafičnih prikazih, so pripravljene na podlagi dosedanjih podatkov o poslovanju skladov. Pretekli podatki, ki se uporabljajo za izračun prikazov, niso nujni pokazatelj tveganj v prihodnje. V skladu z dejanskim poslovanjem skladov v prihodnosti se bodo ocene tveganj in potencialne donosnosti lahko spremenile. Najnižja kategorija ne pomeni naložbe brez tveganja. Ostale informacije so dostopne na: Omejitve odgovornosti za ALTA Skladi d.d.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.