FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kam z denarjem, medtem ko razmišljate o nepremičninah

Čas branja: 2 min
27.08.2015  13:30
Varčevanje v skladih ima svoje prednosti pred varčevanjem v banki, med drugim nima časovne omejitve in izstopnih stroškov. Na svoj denar vam tako ni treba čakati, izplačila pa so brez skritih stroškov
Kam z denarjem, medtem ko razmišljate o nepremičninah

Peter se bo v bližnji prihodnosti preselil na svoje, v mislih si že načrtuje bodoči dom ter spremlja nepremičninske oglase. Opazil je, da cene padajo, vendar pa se nepremičnine na boljših lokacijah dokaj hitro prodajo.

Po nasvetu prijatelja je za lasten dom začel varčevati že v študentskih letih, ob prodaji družinskega stanovanja in delitvi kupnine med sorodnike pa je v roke od staršev dobil tudi 15 tisoč evrov. Tudi to je želel nameniti za rešitev stanovanjskega problema, ustavil pa se je pred velikim vprašanjem.

Kam vmes z denarjem?

Konzervativni oče mu je predlagal banko, previdna punca tri banke, nezaupljiva mama kar domačo nogavico, nagajiva sestra v šali casino, prijatelj - zdaj finančni svetovalec - vzajemne sklade.

rop.1440666722.jpg.e.960px.jpg
"Peter poglej, na gotovino doma kar pozabi. Lahko vas oropajo, denar pod žimnico pa realno tudi izgublja vrednost. Bančni depozit ni slaba izbira, gre za varno naložbo in vnaprej veš, koliko denarja boš dobil ob izteku varčevanja. Moraš pa vedeti, da so obresti trenutno zelo nizke in na letni stopnji znašajo med 0,4 in 0,7 odstotka, če boš denimo varčeval tri leta pa med 0,7 in 0,9 odstotka - odvisno od banke in tudi od tega, ali vzameš spremenljivo ali nespremenljivo obrestno mero. A kaj, če se vmes na trgu za primerno ceno pojavi prav takšno stanovanje, o kakršnem sanjaš?" je svoj lonček pristavil prijatelj Uroš.

Povsem realna življenjska situacija, ko človek nenadoma potrebuje svoj privarčevani denar, pri čemer razlog sploh ni važen. Bančni depozit je varen, vendar pa do svojega denarja kar tako ne moremo, ko bi si to želeli. Predčasna razvezava depozita s seboj prinaša stroške, ki nam trenutno ne poje le obresti pač pa tudi del glavnice. Pri eni izmed domačih poslovnih bank je tako v izjemnih primerih treba plačati dobra dva odstotka od zneska privarčevanih sredstev, v drugih primerih pa kar štiri odstotke od privarčevanih sredstev. V Petrovem primeru to pomeni dobrih 600 evrov!

Ker je Peter povprečno dovzeten za tveganja in varčuje dolgoročno, mu je Uroš kot alternativo ponudil vzajemne sklade. Priporočilo je podkrepil z dejstvom, da lahko iz skladov izstopi kadarkoli, pri tem pa praviloma ne bo imel nobenih stroškov.

mlad-par-stanovanje.1440680202.jpg.e.960px.jpg
Če se vmes na trgu pojavi kako primerno stanovanje, Peter zgolj odda zahtevo za izplačilo in v le nekaj dneh bo imel na osebnem računu privarčevana sredstva - lahko le del, ali vsega, izplača pa si ga lahko tudi po obrokih ali naenkrat. Denar v skladih bo vedno njegov in z njim lahko razpolaga po svoje.

Naložba v sklade ni vezava ali obveza - vplačate, kolikor želite in kadarkoli želite. Enako je tudi z izplačili. Svoj denar si lahko iz ALTA skladov izplačate brez izstopnih ali skritih stroškov.

Poiščite več informacij o varčevanju v skladih.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.