FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

7 idej, kaj početi, da ne postanete dolgočasni upokojenci

Čas branja: 3 min
20.08.2015  22:33
Jesen življenja je prava priložnost, da storite vse tisto, za kar vam je prej zmanjkovalo časa
7 idej, kaj početi, da ne postanete dolgočasni upokojenci

Upokojitev je brez dvoma vznemirljiv trenutek, saj pomeni tudi podrtje več deset let trajajoče rutine, ki je zapolnila najmanj tretjino življenja. Jesen življenja je tako prava priložnost, da storite vse tisto, za kar vam je prej zmanjkovalo časa.

Ljudje imajo različne poglede na upokojitev, za marsikoga pomeni nekaj pozitivnega, za druge je nekaj negativnega. Tako nekateri nanjo komaj čakajo, drugi se z njo nikakor ne morejo spoprijeti ter ne vedo, kaj bi počeli sami s seboj.

penzionista.1440077878.jpg.s.960px.jpg
Dan preživijo ob jadikovanju nad prenizko pokojnino, pomanjkanjem časa, slabim TV programom, politiki, sosedovimi in še čem, med redke svetle trenutke pa uvrstijo čuvanje vnukov.

A kakovostno življenje se začne prav z odhodom v pokoj, saj lahko posameznik šele takrat počne tisto, kar ga resnično veseli, in ne tistega, kar mora. Tretje življenjsko obdobje je tako idealen trenutek, da uresničite vaše najbolj skrite želje ali izpolnite tisto, za kar prej niste imeli časa.

Morda med njimi res ne gre iskati pohoda na Mount Everest, dirkanje s hitrimi avtomobili, skoka s padalom ali plezanja na staroegipčanske piramide, kar sta v kultnem filmu The Bucket List počela Jack Nicholson in Morgan Freeman, ampak zakaj ne bi novih krajev odkrivali z avtodomom, se prepustili vetru na jadrnici, igrali golf, se vpisali na tečaj plesa, se naučili novega jezika ali se vpisali v kak klub?

1. Potepanje z avtodomom

kamping.1440075167.jpg.n.960px.jpg
Dobro ohranjen rabljen avtodom novejšega letnika stane okoli 25 tisočakov, s takšnim vozilom bo cilj vašega potovanja omejen zgolj z vašo domišljijo. Zakaj se torej ne bi podali v raziskovanje norveških fjordov, okušanje vrhunskih francoskih vin, prisluškovanje Atlantiku na prelepih pečinah Portugalske, prečkanje Hadrijanovega zidu v Angliji ter nazdravljanje s Škoti ali pa se zapeljali proti jugu med grške olive ali vzhodu, kamor vabi balkanska gostoljubnost.

2. Z jadrnico v novi svet

jadranje.1440074809.jpg.c.960px.jpg
Pot okoli sveta z jadrnico še zdaleč ni misija nemogoče, z valovi oceanov pa se lahko spopade že kaka manjša, ki meri dobrih 10 metrov. Udobno in dobro vzdrževano gnezdo za dva stane okoli 50 tisoč evrov, s takšno pa boste lahko tudi neskončno dolgo pluli med več kot 1.200 hrvaškimi otoki, se zapeljali v Egejsko morje ali mimo Gibraltarja v novi svet.

3. V slogu Tigerja Woodsa

golf.1440074935.jpg.w.960px.jpg
Golf je eden izmed priljubljenih športov za rekreacijo, dobro počutje in zabavo ter že dolgo ni v domeni bogatih angleških plemičev ali profesionalnih športnikov, kot je Tiger Woods. Če za hip odmislimo igrišča ob mondeni francoski rivieri, v blagodejni klimi španske Mallorce ali ob vedno toplem portugalskem jugu, številna golf igrišča najdemo tudi v Sloveniji. Bled, Arboretum Volčji Potok, Lipica, Mokrice, Moravske toplice, Otočec in Ljubljana so med kraji, kjer lahko na golf igrišču občudujete naravne lepote in se sproščate v sprehodih po zelenicah. Tečaji za začetnike stanejo okoli sto evrov, za popolno opremo pa boste odšteli okoli tri tisoč evrov.

4. Ribolov, kolesarjenje, vodna aerobika ali balinanje. Kar vse?

Če ob golfu kljub vsemu pomislite na rekreacijo za bogataše, so na voljo tudi dejavnosti in hobiji, ki bodo terjali manjši začetni vložek, vendar pa jih lahko nadgradite z obiskom tujih krajev. Ribolov v uvalah Hvara ali Korčule, kolesarjenje po toskanskih gričih, vodna aerobika na Karibih ali balinanje v Provansi z lokalnimi mojstri bodo gotovo poskrbeli za prijetno počutje in dobro voljo. Tja se lahko odpravite že za nekaj sto evrov, zahtevnejši pa lahko nove hobije kar združijo.

5. Postanite plesni mojster

ples-karibi.1440075498.jpg.e.960px.jpg
Plesni ritmi tanga ali salse gotovo povečajo srčni utrip, ob opojni glasbi, na katero je mogoče zaplesati in se v družbi tudi nasmejati pa je tudi življenje prijetnejše. Ples je hkrati tudi odlično orožje v boju z osteoporozo, saj se zaradi gibanja popravi presnova, zaradi obremenjevanja kosti pa povečuje njihova gostota. Ples ima številne zdravilne učinke, zakaj bi torej bili zgolj opazovalec? Za okoli 500 evrov vas plesnih prvin naučijo mojstri v Argentini, na številnih šolah od Buenos Airesa do Mendoze pa se lahko vmes naučite tudi španščine.

6. Ich bin ein Berliner

berlin.1440075783.jpg.c.960px.jpg
Po zaslugi spleta je svet postal ena sama velika globalna vas, zaradi nizkocenovnih letalskih prevoznikov pa ste lahko danes za nekaj deset evrov na povsem drugem koncu Evrope, tudi sveta. Da se s tujci ali v tuji deželi ne boste sporazumevali le z rokami in nogami, se brez težav lahko naučite kakšnega povsem novega jezika. Kaj pravite na tečaj nemščine v Berlinu, kjer lahko osvojeno znanje kar takoj uporabite v praksi?

7. Lupimo in čistimo, ribamo, sekljamo, strgamo, pasiramo, kuhano vam damo

pohodnistvo.1440075378.jpg.w.960px.jpg

Štirje kuharji so v 80-ih vneto pripravljali slastno jed za malega otročička ter bili za svoj trud nagrajeni s pristnim otroškim smehom. Seveda pa kuhanje ni edini konjiček, ki se ga lahko lotite ali izpopolnite. Številni krožki, ustvarjalne delavnice, vaje za urjenje spomina, računalništvo, pohodniški izleti...ni da ni.

Zakaj bi torej zlovoljno sedeli doma, preklinjali čez politike ter jadikovali nad slabimi pokojninami?

Ne zanašajte se le na javno pokojnino, prihodnost že danes vzemite v svoje roke -

z bolj pametnim varčevanjem. Prej začnete, lažje si boste omogočili lep dodatek k vaši pokojnini ter izpolnili vaše življenjske sanje.

Preberite tudi:

14.07.2015
PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.