FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

(Intervju) Za donose se ni potrebno odpovedati varnosti

Čas branja: 3 min
19.08.2015  14:37
(Intervju) Za donose se ni potrebno odpovedati varnosti

Razmere na kapitalskih trgih so nemalokrat nepredvidljive. Z znižanjem obrestnih mer vlagatelji s prihranki na bankah dejansko izgubljajo denar, saj obresti ne pokrijejo več niti inflacije. Toda večjega odliva iz bančnih depozitov v Sloveniji doslej še nismo zabeležili, čeprav se zadnje leto pospešeno povečuje število vlagateljev v vzajemnih skladih. Vlagatelji, ki niso naklonjeni tveganjem, velike izbire sicer nimajo. Svoje prihranke lahko nalagajo v banke, obvezniške sklade in sklade denarnega trga oziroma imajo prihranke kar doma v nogavici. Toda kot pojasnjuje izvršni direktor družbe ALTA Skladi Tomaž Dvořak, se v zameno za varnost danes ni več potrebno odpovedati vsakršnim donosom.

dvorak-tomaz4-sb-1500.1439976859.jpg.c.960px.jpg
»Podobno kot v ostalih gospodarskih panogah sta napredek in razvoj prisotna tudi v borznoposredniški industriji in industriji vzajemnih skladov. Pretresi na svetovnih trgih, ki so sledili bankrotu Lehman Brothers, so nas naučili, da potrebujemo drugačne rešitve pri upravljanju premoženja. Rešitve, ki bi ublažile nihanje premoženja vlagateljev in čim bolj objektivno in pravočasno zavrle investiranje v delniške naložbe ter omogočile hiter umik v varnejše finančne instrumente. To bi omogočilo, da lahko vlagatelji v dobrih borznih časih sodelovali pri rasti tečajev, v slabših pa bi bili prihranki na varnem,« ocenjuje Tomaž Dvořak.

Se pravi, podobno kot pri avtomobilski industriji? Današnji avtomobili so veliko hitrejši kot v preteklosti, a zaradi številnih novih varovalnih sistemov tudi mnogo bolj varni.

Nekako tako. Današnji avtomobili dosegajo hitrosti, o katerih še pred nekaj leti niso niti sanjali, vendar pa imajo kljub temu veliko krajšo zavorno pot in se lahko hitro zaustavijo, če se na cesti znajde kakšna ovira. Tako nekako deluje tudi strategija ABS oziroma strategija absolutnega donosa. Ta je namreč uspešna tudi v časih, ko so trgi na udaru ali če se na cesti naenkrat prikaže trimetrski betonski zid. Kot varnostni sistem za naložbe ALTA ABS omogoča doseganje stabilnih dolgoročnih donosov ob omejenem nihanju vrednosti premoženja. Ta sklad je v prvi vrsti namenjen predvsem vlagateljem, ki si želijo nižjo stopnjo tveganja in višjo stopnjo stabilnosti naložbe. Opažam da se za varčevanje v ALTA ABS sicer odločajo tudi tveganju nekoliko bolj naklonjeni vlagatelji, ki si želijo zagotoviti neko stabilnost.

Kako pa sploh deluje strategija absolutnega donosa (ABS) in kako se vzajemni sklad ALTA ABS razlikuje od klasičnega delniškega sklada?

ALTA ABS je edini sklad brez strogih omejitev, kar upravljavcu omogoča, da se v negotovih razmerah umakne na varno. To pri tradicionalnih naložbenih produktih ni mogoče. Čeprav bi bil upravljavec sklada prepričan, da bodo tečaji padli, mora imeti delniški sklad vedno najmanj 85 odstotkov premoženja naloženega v delnicah. Sklad ALTA ABS pa lahko na drugi strani z aktivnim pristopom še pravočasno zniža stopnjo tveganosti portfelja in se iz delnic v celoti umakne v denar, s čimer se poveča varnost in ohrani glavnica.

Kam pa sklad sploh lahko investira? So to samo delnice in obveznice?

Sklad ALTA ABS lahko premoženje hrani tudi v denarju in ni nujno, da investira zgolj v delnice in obveznice. Zaradi tega je izpostavljenost nihanju trgov tudi manjša kot pri klasičnem upravljanju, donosi pa stabilnejši. ALTA ABS preseže pogosto napačno utemeljeno razmišljanje, da spadajo delniške naložbe med tvegane naložbe, obveznice pa so najbolj varne. To ne drži nujno. Varnost investiranja je namreč precej odvisna od načina in preudarnosti investiranja kot zgolj strukture naložb. S strategijo ALTA ABS lahko pri še tako „nevarni" naložbi najdemo pravo mero med donosom in tveganjem, ki sicer še vedno obstaja, vendar se na dolgi rok pomembneje zmanjša.

Kako se je ALTA ABS odnesel v zadnjih letih? Kako ste pričakali majski padec tečajev na borzah in grško tragedijo?

Sklad je v celoti izpolnil svoje poslanstvo. Maj smo pričakali v pravih naložbenih razredih, z nizko izpostavljenostjo do segmenta delnic, nihajnost sklada pa je bila izjemno nizka.

Za koga pa je ALTA ABS primeren? Samo za vlagatelje, ki ne želijo tvegati, vendar hkrati od svojih prihrankov želijo nekaj več?

dvorak-tomaz8-sb-1500.1439977913.jpg.c.960px.jpg
Sklad ALTA ABS, je sklad katerega strategija investiranja je primerna za vse čase. Je sklad za vse vremenske pogoje, strategija investiranja pa omogoča doseganje dobrih rezultatov v ekonomsko ugodnih in tudi manj ugodnih razmerah. Kot tak je torej primeren za najširšo skupino potencialnih vlagateljev, saj lahko investiranje začnejo že z nakupom ene same enote sklada. Naj pri tem še poudarim, da vlagateljem, ki imajo sredstva investirana v skladi ALTA ABS, ne zaračunavamo nobenih stroškov vodenja računa.

Lahko v sklad torej vlagajo tudi pokojninske družbe in skladi?

Da. Sklad je zelo primeren tudi za večje institucionalne investitorje kot so pokojninske družbe in skladi, saj izpolnjuje vse zakonske zahteve glede strukture naložb.

Lahko strategijo ABS uporabite tudi pri vlagateljih, ki imajo svoje premoženje na individualnem upravljanju?

Vsekakor. Strategija ABS je na voljo tudi v obliki individualnega upravljanja premoženja, kjer se naši strokovnjaki pogovorijo s stranko ter ji na osnovi njenih potreb, želja in zahtev oblikujejo portfelj po meri.

Konec junija so imeli vzajemni skladi, s katerimi upravljajo domače družbe za upravljanje, že skoraj 428.000 vlagateljev. Ti vlagatelji so imeli skupno privarčevanih 2,4 milijarde evrov premoženja. Samo v prvi polovici letošnjega leta so torej vlagatelji, ki varčujejo v domačih vzajemnih skladih svoje premoženje oplemenitili za 160 milijonov evrov.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.