FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

5 razlogov, zakaj varčevati za otrokovo prihodnost

Čas branja: 2 min
30.07.2015  12:45
Ste vedeli, da zgolj študij otroka stane okoli 20 tisoč evrov?
5 razlogov, zakaj varčevati za otrokovo prihodnost

V Sloveniji najbrž ni veliko staršev, ki imajo v žepu 20 tisoč evrov, vendar položaj še zdaleč ni brezupen.

Otroci so naše največje bogastvo, vendar je njihovo odraščanje za starše eden izmed največjih finančnih zalogajev. Najbrž ni starša, ki se ne bi vprašal, kako bo otrokom omogočil kar se da najboljšo prihodnost in osamosvojitev.

ThinkstockPhotos-469971104.1437141907.jpg.e.960px.jpg
V reviji Moje finance so pred časom ugotovili, da strošek osamosvojitve otroka znaša kar 145.000 evrov.

V znesek je všteto tudi šolanje, ki je pomembno za otrokovo prihodnost, hkrati še zdaleč ni zastonj ter predstavlja velik finančni zalogaj - sploh ko je čas za študij. Vpisnine na fakultete so že danes zelo visoke in za marsikoga nedostopne, za marsikaterega študenta je danes finančno neizvedljiv ali težko dostopen že študij izven domačega kraja, kaj šele tisti v tujini. Prav študij v tujini je ob trenutnih razmerah v Sloveniji še posebej aktualen, to pa stroške študija le še poveča.

ThinkstockPhotos-151015911.1437141794.jpg.c.960px.jpg
Že v času študija doma nastanejo dodatni stroški. Študent, ki zaključi študij v petih letih, stane starše vsaj dodatnih 350 evrov na mesec, kar je danes 21 tisoč evrov. Imate toliko denarja za otrokov študij že pri roki?

Po vsej verjetnosti ni veliko staršev, ki bi imeli pripravljen tolikšen znesek za otrokov študij. Ker ima povprečna slovenska družina v povprečju 1,6 otroka pa strošek naraste na skoraj 34 tisoč evrov. Da ne bo šolanje vašim otrokom postalo nedosegljivo, vzemite stvari v svoje roke že danes in jim olajšajte pot do uresničitve dolgoročnih ciljev.

Pripravili smo vam 5 razlogov, zakaj bi se moralo varčevanje za vašega otroka pričeti danes.

1. Ker mu privoščite le najboljše

Ne glede na to, ali razmišljate le o otrokovem študiju ali pa bi mu radi po koncu osnovne šole omogočili jezikovne počitnice - tovrstne investicije niso zastonj. Kakovost in vrednost velikokrat hodita z roko v roki.

ThinkstockPhotos-491243779.1437141695.jpg.c.960px.jpg
Za vašega otroka je dobro le najboljše. Da bi mu to lahko tudi omogočili, je sedaj pravi čas, da začnete razmišljati o donosnem in varnem varčevanju. Deset ali dvajset let se morda sliši dolga doba, a otroci hitro odrastejo.

2. Ker mu želite omogočiti največ

Ob načrtovanju otrokove prihodnosti je morda varčevalni račun prva misel, ki jo dobite. Ta način varčevanja (kot vsi ostali) je seveda hvale vreden, a razmislite, če lahko za svoja sredstva dobite tudi več. Varčevanje v vzajemnih skladih je tu lahko bolj donosna alternativa.

Dolgoročnost varčevanja morda zbudi pomisleke glede razmer na trgih. Ker gre za 18-letno varčevanje, trenutno stanje na trgih sploh ni pomembno, saj bomo v tem obdobju doživeli od tri do pet resnih korekcij in gospodarskih zastojev. Dolgoročna doba varčevanja in konstantna mesečna vplačila tako omogočajo sprejeti večje tveganje, ki pa se mora proti koncu obdobja zmanjševati.

3. Ker ne morete predvideti čisto vsega

Varčevanje za otroka je namensko in dolgoročno. Včasih pa se zgodi kaj nepredvidenega in sredstva potrebujemo prej. Skladi omogočajo takojšnjo dostopnost do vašega premoženja oziroma sredstev vašega otroka. V nekaterih situacijah vaš otrok potrebuje najboljše prej, preden ste načrtovali.

Varčevanje v vzajemnih skladih je varna in donosna možnost za plemenitenje dragocenih sredstev za želeni cilj.

4. Ker je varčevanje najcenejša možnost

V tujini je marsikateri študent primoran najeti kredit za lastni študij, ki ga začne odplačevati ob svoji prvi zaposlitvi. Namensko varčevanje za pokrivanje stroškov šolanja že danes je tako najboljša rešitev, ki je kar trikrat cenejša od kredita.

5. Ker lahko pomagajo vsa družina in prijatelji

Z vsakim letom, ki ga zamudite z varčevanjem, mesečni znesek varčevanja naraste eksponentno. V varčevanje je tako priporočljivo vključiti tudi ožjo družino in prijatelje ter jih spodbuditi, da denar raje kot za nepotrebna darila namenijo v sklad za šolnino, kar bo razbremenilo družinski proračun.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.