FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Pot okoli sveta se lahko prične že danes

Čas branja: 3 min
14.07.2015  15:22
Ne čakajte na upokojitev, da bi uresničili svoje sanje
Pot okoli sveta se lahko prične že danes

Pustolovski roman Julesa Verna Potovanje okoli sveta v 80 dneh, zgodba o urejenem angleškem gospodu, ki se je na nepredvidljivo pot odpravil zaradi stave, je za podobno avanturo navdahnil že mnoge.

macchu-piccu.1436866789.jpg.c.960px.jpg
Machu Picchu se nahaja v Peruju. Odkrili so ga šele leta 1911, zgrajen pa je bil že davnega 1.450, na vrhuncu inkovskega imperija.

Letala, ladje, vlaki in drugi javni transport, avtomobili, motorji, tudi kolesa ali le iztegnjen palec so tista sredstva, ki so številne popotnike popeljale na vsaj 13 tisoč kilometrov dolgo pot prek vseh najpomembnejših celin, skozi svetovno znana mesta, povsem neznane vasi ter v tiste kotičke sveta, kjer ima civilizacija povsem drugačen pomen kot doma.

taj-mahal.1436867405.jpg.n.960px.jpg
Smrt tretje žene pri porodu 14. otroka je navdihnila šaha Džahana, da je v 17. stoletju dal zgraditi grobnico Taj Mahal.

S služabnikom se na takšno pot danes odpravijo le redki, na reševanje kakih indijskih princes, bežanje pred afriškimi tigri in levi ali težave z domorodci v Ameriki lahko pozabite, kljub vsemu pa bo takšna pot vse prej kot dolgočasna in nezanimiva.

Popotniško osvajanje novih držav, raziskovanje skritih kotičkov velikih mest, uživaški sprehodi po znanih ulicah in parkih, obiski številnih svetovnih znamenitosti, utrjevanje zgodovine, tkanje pristnih stikov z domačini nekje bogu za hrbtom, nove kulture in običaji, lenarjenje pod palmami, kopanje v kristalno čistem morju, plavanje z delfini in potapljanje v globine oceanov med živopisan morski svet - morda se vse skupaj sliši kot sanje, a tudi slednje lahko postanejo resničnost brez prevelikega odrekanja. Zastavljen cilj - epsko pot okoli sveta - lahko dosežete že v dveh letih, ko bo zaradi postopnega mesečnega varčevanja na vašem računu dovolj denarja za kaj takšnega.

kilimanjaro.1436867216.jpg.e.960px.jpg
Tanzanijski Kilimandžaro je s svojimi 5885 metri najvišja gora v Afriki. Za vzpon nanj ne potrebujete alpinističnega znanja.

Izkušnje svetovnih popotnikov in mnenja poznavalcev iz sveta turizma kažejo, da bi pot okoli sveta s primerno veliko žlico in brez prevelikega napora lahko uresničili s 6.000 evrov "težkim" budgetom. Tu in tam letalo, vmes javni prevoz ter nekaj pešačenja, konec koncev vas pot mimogrede zanese v kraje, kjer kakšnih urejenih cest sploh ni ali pa je vmesni cilj dostopen zgolj na dveh nogah.

Le kdo bi nekje na poti med Rio de Janeirom in Los Angelesom spustil obisk predkolumbovskega Machu Picchuja, se po morskih užitkih na Havajih in Baliju ognil sončnemu vzhodu na javanskem vulkanu Bromo ali med obiskom Črne celine zamudil treking na Kilimandžaro?

floating-market.1436868127.jpg.e.960px.jpg
Čisto morje na otoku Koh Samui, tečaj priprave hrane v Chiang Maiu, sprehod čez most na reki Kwai, na Tajskem vam ne bo dolgčas.

Čeprav znesek 6.000 evrov ni majhen, ga lahko v dveh letih privarčujemo na več načinov, za kar bi morali na mesec nameniti 250 evrov. Optimiziranje porabe, boljši nadzor nad stroški ter morebitna odprodaja predmetov, ki jih ne rabite več, so le nekateri izmed potrebnih korakov za uresničitev vašega sanjskega cilja, seveda pa se ob varčevanju pojavi tudi vprašanje, ali je domača žimnica primerno mesto za rastoči kupček denarja.

Če za hip odmislimo tatove, je denar doma povsem neobrestovan in tako realno vse manj vreden, seveda pa ga tudi mimogrede porabimo za kaj tretjega in od epskega dopusta ne bo nič. Vsak mesec tako lahko 250 evrov položimo na kak varčevalni račun, vendar pa bomo zaradi skromnih obresti po dveh letih tam imeli komaj kaj več od glavnice. Zaradi mesečnega varčevanja špekuliranje na borzi po mnenju finančnih strokovnjakov ni primerno.

varcevalni-nacrt.1436877112.jpg.s.960px.jpg
Privarčevani znesek: 6.315,32 €

Doba varčevanja: 2 leti | mesečni polog: 250 €| Obrestna mera: 5%

Potencialno bolj donosno kot večina bančnih depozitov je varčevanje v vzajemnih skladih, pri čemer so varčevalni načrti z enkratnim zneskom ali postopnimi mesečnimi vplačili najbolj prijazna in preprosta oblika varčevanja. Za to ne potrebujete predznanja o skladih ali finančnih trgih, vsi stroški so vnaprej jasni, vplačana sredstva pa se začnejo plemenititi takoj. Ves čas imate tudi popoln vpogled na stanje vaših privarčevanih sredstev in se lahko kadarkoli odločite za izplačilo privarčevanih sredstev - delno ali v celoti. Sami tudi izberete, koliko lahko vložite na mesec, pa naj bo to 10 €, 20 €, 100 € ali 250 €. Že, če se odpoveste nekaj kavam na mesec, bo vaš cilj lažje dosegljiv.

Prilagodite si izračun, koliko bi privarčevali vi glede na vaše preference.

Preberite tudi:

20.08.2015
PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.