FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

5 načinov, kako preživeti grški potres na borzah

Čas branja: 2 min
06.07.2015  11:37
Strokovnjaki ob grški tragediji previdnejšim in manj aktivnim vlagateljem priporočajo delni umik iz najbolj špekulativnih naložb. Ponujamo vam pet alternativ
5 načinov, kako preživeti grški potres na borzah

Indeksi evropskih borz so zadnji teden večinoma zdrsnili za okoli tri odstotke. Proti koncu tedna in pred grškim referendumom se je preplah resda zmanjšal, vendar borzni strokovnjaki opozarjajo, da bo zaradi Grčije borzno poletje na mednarodnih trgih prineslo tudi veliko neviht. Tako kot v vsaki krizi se tudi ob tej splača pogledati, kam denar spravljajo borzni strokovnjaki.

grski-stebri-ThinkstockPhotos-122403077.1436169619.jpg.e.600px.jpg
Ko je Grčija zamudila obrok vračila Mednarodnemu denarnemu skladu, in sicer v vrednosti 1,6 milijarde evrov, je vpliv grške dolžniške krize na evropske trge dosegel vrh. Indeksi evropskih in tudi ameriških borz so tako v zadnjih dneh doživeli največje upade v zelo dolgem obdobju.

Evropske države načeloma varne pred grškim zlomom

Grčija in grško gospodarstvo sicer nista močno povezana z drugimi evropskimi državami, zato naj bi imel grški zlom relativno majhne posledice na uspešnost drugih evropskih držav. Še najbolj se bo vse to poznalo na finančnih trgih, kar lahko pomeni muke finančnih ustanov, najbolj izpostavljene pa so bančne delnice. Razlog je pričakovana negotovost, ki bo povečala nihanja na finančnih trgih in s tem preplašila vlagatelje, poleg tega pa je zaradi večje gospodarske negotovosti v Evropi pričakovati tudi manj povpraševanja po posojilih. Vse skupaj lahko privede tudi do poostrenih zahtev ECB, ki bi lahko za umiritev špekulacij od bank zahtevala še večje kapitalske zahteve in nove rezervacije.

Grčija bo še nihala tečaja

Analitiki opozarjajo, da bo dogajanje, povezano z Grčijo, vplivalo na večje nihanje tečajev, vse dokler se vse špekulacije ne razčistijo bodisi z dokončnim grškim finančnim zlomom bodisi z rešitvijo Grčije.

Previdnejšim in manj aktivnim vlagateljem strokovnjaki tako priporočajo delni umik iz najbolj špekulativnih naložb. Tistim bolj aktivnim priporočajo pozorno spremljanje dogajanja, saj je pričakovati, da bodo večji upadi priložnost za poceni nakup in s tem seveda kratkoročni zaslužek.

1. Valute

Vlagatelji ob krizi večinoma bežijo iz delniških naložb, analitiki ob tem vlagateljem ne priporočajo niti stav na evro. Vsaj evropski vlagatelji varno zatočišče v takšnih primerih iščejo v Švici in njenem franku. Zaradi velikih nakupov franka je morala intervenirati tudi Švicarska centralna banka, vendar je bil ukrep enkraten, razmere pa so se kmalu umirile.

2. Obveznice

Varno zatočišče v krizi postanejo obveznice varnejših držav evrskega območja. Tako so se nekoliko podražile obveznice Nemčije, Finske in Avstrije, zahtevani donos za desetletne nemške države obveznice se je tako znižal za 0,1 odstotne točke. Analitiki pričakujejo, da se bo podobno gibanje nadaljevalo, z nakupi državnih obveznic pa lahko pridete do donosov, ki jih na banki ne bi dosegli. Ob tem moramo opozoriti na višje stroške transakcij, davke in stroške skrbnikov v primerjavi z depoziti, ki zmanjšujejo zaslužke na obvezniških trgih.

3. Evropska podjetja, ki se stabilno bojujejo s krizo

Vlagatelji v teh dneh prodajajo bolj tvegane naložbe in se osredotočajo tudi na delnice evropskih podjetij, ki se stabilno bojujejo z grško krizo. Veliki upravljavci so tako kupili delnice francoskega podjetja Michelin , nemškega farmacevta Lanxess in norveškega proizvajalca gnojil Yara, pozornost pa so pritegnili tudi francosko nepremičninsko podjetje Gecin in danski proizvajalec zdravil Novo Nordisk.

4. Razviti trgi, na katere Grčija nima vpliva

V času trajanja grške krize se denar dolgoročno splača vlagati v podjetja, ki imajo dobre temelje in naložbe, kjer ima grško dogajanje manjši vpliv. Gre predvsem za tehnološka podjetja, zlasti ameriška, in zdravstvena podjetja.

5. Naložbena strategija ALTA ABS

Altini finančni strokovnjaki trenutno predlagajo še nadaljnje zmanjševanje tveganja portfeljev v smeri večanja uteži denarja oziroma povečevanja uteži v manj tveganih naložbah, kot so naložbena strategija ALTA ABS. Sklad ALTA ABS je prvi sklad, ki vsebuje varnostni sistem za obvladovanje tveganja naložb. Njegova pomembna prednost je, da zagotavlja največjo možno racionalnost in preudarnost.

Sklad lahko do 100 odstotkov sredstev investira v različne naložbene razrede (delnice, obveznice, surovine in denar), kar pomeni, da je v času neugodnih razmer na kapitalskih trgih možen tudi do 100-odstotni umik v denarna sredstva, medtem ko v času pozitivnega trenda prevladujejo delniške naložbe. Strategija sklada omogoča upravljavcu sredstev hitre in učinkovite reakcije, s katerimi dosega stabilne donose, premoženje pa je manj izpostavljeno nihanju trgov kot pri klasičnem upravljanju.

Več informacij >>

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.