Henkel Maribor, Ljubljanske mlekarne in Revoz so finalisti za prestižno lovoriko tovarna leta 2019

Čas branja: 3 min
24.09.2019  11:05  Dopolnjeno: 24.09.2019 12:00

Finalisti izbora Tovarna leta 2019 so (po abecednem vrstnem redu) proizvajalec kozmetičnih izdelkov Henkel Maribor, proizvajalec mlečnih izdelkov Ljubljanske mlekarne in proizvajalec avtomobilov Revoz. Zmagovalca izbora Tovarna leta 2019 bo na dogodku, ki ga 9. oktobra v Novem mestu gosti Krka, d.d., Novo mesto, izbrala strokovna komisija

V izboru najboljšega industrijskega podjetja v Sloveniji je letos sodelovalo 11 podjetij, lani jih je izziv sprejelo 14. Med šestimi podjetji v ožjem izboru za lovoriko tovarna leta 2019 je svetovalna družba KPMG, strokovni partner projekta Tovarna leta, med tri finaliste uvrstila podjetja, ki so poleg uspešnosti poslovanja najbolj izstopala po tehnološki naprednosti proizvodnje, skrbi za trajnostni razvoj oziroma okolje ter skrbi za zaposlene.

Ljubljanske mlekarne

V Ljubljanskih mlekarnah, ki imajo manjši proizvodni obrat še v Mariboru, izdelujejo in polnijo kar 485 različnih izdelkov, zanje pa uporabljajo približno 200 različnih receptov. V družbi vsak dan v povprečju sprejmejo in v manj kot 24 urah predelajo 550 tisoč litrov mleka. Celotno proizvodnjo računalniško vodijo iz kontrolnih sob v posameznih oddelkih, kjer operaterji na zaslonih sproti spremljajo in kontrolirajo pot mleka. Za vsak izdelek je natančno določeno, pri kolikšni temperaturi mora biti mleko pasterizirano, pri kolikšni temperaturi mora biti izdelek polnjen, pri koliko stopinjah mora izdelek zoreti in tako naprej.

Revoz

V Revozu, ki je v stoodstotni lasti francoskega Renaulta od leta 2004, so doslej izdelali že več kot 4,5 milijona vozil, od tega dva milijona cliov. Zmogljivost tovarne je 220 tisoč vozil na leto, na dan izdelajo 960 cliov, twingov in smartov. To, da različne modele izdelujejo na enotnem tekočem traku, v avtomobilski industriji ni zelo pogosta praksa, niti to, da v eni tovarni sestavljajo več različnih modelov.

Henkel Maribor

Henkel Maribor, ki je ena najpomembnejših proizvodnih lokacij v oskrbovalni mreži za poslovni program Beauty Care nemške mednarodne skupine Henkel, vsako leto izdela več kot 250 milijonov kosov kozmetičnih izdelkov za nego las, telesa, kože in ustno higieno oziroma 45 tisoč ton. Proizvodni portfelj tovarne obsega več kot štiri tisoč različnih izdelkov, ki jih razpošiljajo v več kot 30 držav po vsem svetu.

Zmagovalca bo 9. oktobra izbrala strokovna komisija

Nagrado tovarna leta 2019 bomo najboljšemu proizvodnemu podjetju v Sloveniji podelili v družbi 200 vodij proizvodnje in menedžerjev iz industrijskih podjetij, strokovnjakov in organizacij, ki sooblikujejo razvoj slovenske industrije ter partnerjev in sodelavcev projekta Tovarna leta.

Zmagovalca bo med tremi finalisti izbrala strokovna komisija, ki bo pred udeleženci dogodka Tovarna leta finalistom izbora po njihovih predstavitvah postavila nekaj podrobnejših vprašanj o najpomembnejših proizvodnih dejavnikih uspešnosti poslovanja ter naprednosti njihove proizvodnje in procesov.

Odgovorna naloga čaka Antona Papeža, svetovalca uprave družbe Interenergo, ki je predsednik strokovne komisije, ter Sibila Svilana, predsednika uprave SID banke, Staneta Meršeta, vodjo Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Stefana, in Aleša Rotarja, člana Krkine uprave za razvoj in proizvodnjo zdravil kot predstavnika tovarne leta 2018. Prihodnje leto bo med člani strokovne komisije predstavnik tovarne leta 2019.

Sklepni dogodek izbora tovarne leta 2019 bo vključeval tudi ogled obrata za proizvodnjo tablet in kapsul Notol 2, s katerim je lani Krka, d.d., Novo mesto med tremi finalisti najbolj prepričala člane strokovne komisije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.