(novo) Odprli smo vrata Finančne šole

Čas branja: 3 min
02.09.2019  11:00  Dopolnjeno: 02.09.2019 12:00
S septembrom je svoja vrata odprla Finančna šola, katere temeljno poslanstvo je prenašanje finančnega znanja na vse, ki želijo poskrbeti za dobro finančno kondicijo in jo tudi vzdrževati. Z znanjem do finančne svobode!
(novo) Odprli smo vrata Finančne šole

Z denarjem ne moremo kupiti sreče ali zdravja. Toda kljub temu kroji naše življenje in lahko vpliva tudi na zdravje in srečo. Potrebujemo ga za preživetje – za streho nad glavo, hrano, avto, obleko ... vlagamo ga za prihodnost, pokojnino. Kam bo šel in kaj bo počel, je v naših rokah.

Z znanjem do finančne svobode! To je glavno vodilo Finančne šole. Želimo ustvariti gibanje za finančno pismenost Slovencev. Blaginja naroda je namreč odvisna tudi od osebne finančne blaginje posameznika. To je tudi nauk knjige Najbogatejši človek v Babilonu, ki jo je že leta 1926 napisal George S. Clarson in je nekakšna klasika upravljanja osebnih financ. Zato je pomembno, da vsi skupaj skrbimo za dobro finančno kondicijo.

Raziskava finančne pismenosti Slovenskega zavarovalnega združenja in družbe Valicon je pokazala, da so najbolj finančno pismeni starejši, težave pa so v starosti od 25 do 40 let. Pravzaprav že dalj časa vemo, da je finančna pismenost v Sloveniji slaba. Prvo anketo smo pri reviji Moje finance naredili leta 2011, ko je nanjo odgovorilo tisoč anketirancev različnih starostnih skupin. Njihovo znanje pa smo ocenili po šolsko. Zaslužili smo si slabo dvojko – Alarm! Finančna pismenost Slovencev zadostno (2).

Finančna šola izvaja različne programe finančnega opismenjevanja:

UČITELJI – certificirani mentorji finančnega opismenjevanja v šolah

Najmanj finančnega znanja so v raziskavah pokazali mladi, stari od 18 do 29 let – po šolsko smo njihovo znanje ocenili z nezadostno. To je bil tudi povod za nastanek projekta finančnega opismenjevanja Mladi in denar. Želeli smo, da se mladi o upravljanju denarja učijo v šoli, pa ne tako kot zdaj pri gospodinjstvu. Zato smo k sodelovanju leta 2014 povabili šole, učitelje, ravnatelje. Učitelji so pravi pedagogi. Zato smo najprej finančno izobrazili njih, mimogrede letos bo to že sedma generacija (prijave potekajo prek Katisa in učitelji dobijo tudi točke za napredovanje, prijavite se lahko TU). Ti nato predajajo znanje svojim učencem na krožkih, delavnicah, v okviru drugih predmetov (recimo matematike).

Ponosni smo, da smo izobrazili več kot 300 učiteljev z 250 šol. Hvala učiteljem, šolam! Preverite seznam šol, kjer ponujajo program finančnega opismenjevanja.

Vsako leto organiziramo tudi državno tekmovanje iz finančne pismenosti. Udeleži se ga od 70 do 80 udeležencev iz vse Slovenije. Naslednje državno tekmovanje bo 6. maja 2020. Mladi lahko priznanja iz tekmovanja priložijo tudi h kandidaturi za Zoisovo štipendijo za nadarjene.

NOVOST! Letos novembra bo izšel prenovljen priročnik za učitelje oziroma mentorje finančnega opismenjevanja.

STARŠI

Starši so učitelji in učitelji so starši. Zato smo oblikovali program za finančno opismenjevanje staršev. Program je nastal tudi po knjižni uspešnici Kaj moramo starši o denarju naučiti otroke, preden gredo od doma. Gre za vodnik, ki ponuja nasvete, kako naj starši prenesejo finančno znanje na svoje otroke in mimogrede tudi sami uredijo svoje finance. Tudi letos izvajamo program finančnega opismenjevanja za starše. Prijavite se lahko TU.

– NAJSTNIKI

Od leta 2016 izvajamo v času šolskih počitnic Finančno šolo za najstnike. Šola je primerna za najstnike, stare od 12 do 19. let. Izvaja se med poletnimi počitnicami, od lani pa tudi v času jesenskih in zimskih počitnic. Poletna šola poteka v dveh terminih – junija oziroma julija in avgusta – program pa traja pet dni. Jesenska in zimska finančna šola za najstnike potekata dva dni v času krompirjevih oziroma zimskih počitnic. Mladi poleg finančnega znanja spoznajo tudi finančne navade znanih Slovencev. Vse skupaj spremljamo v blogu na spletni strani Finančna šola.

– ODRASLI

Zrela leta prinesejo cel kup finančnih vprašanj. Kako prenesti premoženje na potomce, sestaviti oporoko, kako plačati čim manj davkov, kako z nepremičnino do dodatne pokojnine, kako varčevati za dodatno pokojnino ... Zato je nastala finančna šola za odrasle. Velik hit letošnje pomladi je bila delavnica 45 plus na temo nepremičnin. Delavnico bomo zaradi izjemnega zanimanja ponovili 6. novembra. Prijave že potekajo.

Poskrbite, da boste vi in vaši otroci kos finančnim izzivom sodobnega časa. Na Finančni šoli vam bomo pomagali.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.