FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Športna loterijapro

Za slovenski šport

Vrhunski šport, osebni bankroti in dvojna kariera

Čas branja: 4 min
28.06.2019  02:20
Vrhunski športniki se pogosto znajdejo v finančno izjemno zahtevnih položajih. Od velikih zaslužkov v mladih letih do potrebe po dodatnem izobraževanju in dvojne kariere v zrelih letih.
Vrhunski šport, osebni bankroti in dvojna kariera
Foto: Jure Makovec

Osebne finance vrhunskih športnikov so pogosto predmet obsežnih razprav zaradi pogosto visokih plač, pa tudi veliko osebnih stečajev in drugih finančnih težav. V članku iz leta 2009 je ameriška revija Sports Illustrated objavila sicer redko objavljene statistike, po katerih je 78 odstotkov igralcev NFL v dveh letih po upokojitvi končalo v stečaju. Podobno je približno 60 odstotkov igralcev lige NBA bankrotiralo v petih letih po koncu športne kariere. Zanimiv je tudi podatek angleške Premier lige, kjer traja povprečna kariera nogometaša osem let, igralci pa se upokojijo pri starosti 35 let. Po podatkih lige trije od petih igralcev Premier lige razglasijo osebni bankrot po koncu poklicne kariere.

Ko takšni podatki pridejo v javnost, se mnogi sprašujejo, kako je to mogoče, pa vendar pestijo vrhunske športnike podobne težave kot preostalo splošno javnost: neustrezen nadzor nad porabo denarja in neustrezno načrtovanje upokojitve oziroma življenja po umiku iz športa.

»Večina športnikov ni visoko izobražena in ne vedo, kako upravljati svoje premoženje. Precej je takih, ki služijo velike vsote denarja, ko se upokojijo, pa je prva novica o njih po dveh letih, da so pristali v bankrotu,« razlaga Raša Nesterovič, nekdanji košarkarski igralec NBA in Evrolige v nagovoru knjige Olimpijskega komiteja z naslovom Miselnost zmagovalcev.

Veliki zaslužki praviloma zgolj nekaj let

Skupna tema mnogih zgodb o športnih zvezdnikih, ki so končali v stečaju, sta finančna nepismenost in slabo upravljanje premoženja. Mnogi športniki postanejo profesionalci takoj po koncu srednje šole, ne da bi imeli ustrezne izkušnje z upravljanjem premoženja. Največja težava pri načrtovanju finančne prihodnosti vrhunskih športnikov je dejstvo, da zaslužki trajajo praviloma zgolj nekaj let, v redkih primerih morda desetletje. Kariera vrhunskega športa je torej kratka, potencialno veliki prihodki pa bi se morali ob pogosto veliki sprotni porabi preleviti v prihranke, ki bi zadostovali do konca življenja. Pogosta napaka vrhunskih športnikov je tudi ta, da jih veliko precenjuje dolžino športne kariere. Mnogi si ne priznavajo dejstva, da se ta lahko kadarkoli prekine zaradi poškodbe ali drugih dejavnikov, zato tudi ne načrtujejo temu ustrezno.

Katere so torej glavne postavke osebnih financ in upravljanja premoženja, ki bi jih morali imeti v mislih vrhunski športniki?

Športniki v svojih prvih letih ustvarjanja zaslužkov pogosto ne razvijejo ustreznega odnosa do lastnega premoženja. Ob večjih zaslužkih se pogosto temu hitro prilagodi tudi poraba. Denar tako ni več težava in postane le številka na transakcijskem računu. Odločilnega pomena je, da se takšni posamezniki z velikimi prihodki zavedajo, kako ranljivi so, čeprav imajo svoje finančne svetovalce. Prva koraka k dolgoročni finančni varnosti sta torej zavedanje navedenih nevarnosti in stalno spremljanje prihodkov, vrednosti premoženja, pa tudi tega, kaj počnejo njihovi morebitni svetovalci.

Zlata leta, ko je varčevanje težje od služenja denarja

Ohranjanje kapitala je namreč pogosto vsaj tako težko, če ne težje, kot ustvarjanje prihodkov v času kariere vrhunskega športa. Preprosta in pogosta resnica je namreč ta, da mnogi športniki ne bodo imeli več priložnosti, da bi spet zaslužili toliko denarja, predvsem pa ne v tako razmeroma kratkem času. Zato morajo, tako kot tudi drugi posamezniki z visoko vrednostjo premoženja, ne zgolj ustvarjati prihranke, ampak jih tudi pametno vlagati znotraj ustreznih razmerij tveganja in donosnosti. Izredno težko, če ne kar nemogoče, je, da bi mlad človek, ki je vse svoje življenje posvetil športu, imel dovolj znanja o osebnih financah in upravljanju premoženja. Kar prinaša realno potrebo po strokovnem nasvetu usposobljenih finančnih svetovalcev in upravljavcev premoženja. Pri tem morajo vrhunski športniki ohraniti zavedanje, da ni velikih donosov na vložena sredstva brez velikega tveganja.

»Denar zapravljamo za nepomembne stvari in vlagamo v nepreverjene naložbe. Zaupamo ljudem, ki jih ne poznamo, in posojamo denar prijateljem. Vse to nas pripelje do izgube denarja in prijateljev,« je v uvodnem nagovoru knjige Miselnost zmagovalcev Mihe Ureka zapisal Primož Kozmus, olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva.

Zaupajo napačnim ljudem in sprejemajo slabe poslovne odločitve

»Skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije smo novembra 2014 izvedli prvo raziskavo doslej o stopnji finančne pismenosti slovenskih vrhunskih športnikov. V raziskavi je sodelovalo 135 vrhunskih športnikov, starih 20 ali več let. Povprečna ocena, ki so jo dobili, je zadostno. Največ, 45,2 odstotka, jih je sicer dobilo oceno dobro, kar 23,7 odstotka pa oceno nezadostno. Nihče izmed njih ni pravilno odgovoril na vsa postavljena vprašanja. Največ znanja so vrhunski športniki pokazali pri vprašanjih, ki se dotikajo matematike in računanja, najmanj pa, pričakovano, pri vprašanjih, ki zadevajo razpršitev tveganja. Še posebej je to razvidno iz zadnjega vprašanja na temo nepremičnin, kjer se jih le tretjina zaveda, da ni pravilno vseh prihrankov namenjati za investicije v nepremičnine,« v knjigi navaja Urek, ki med glavne razloge finančnih težav in bankrotov športnikov šteje nizko stopnjo finančne pismenosti, kratko dobo profesionalne kariere in zaupanje napačnim ljudem oziroma finančnim svetovalcem. Temu pritrjuje tudi Nesterovič, ki še doda: »Priporočljivo je, da se športnik sam pozanima, kdo je med najboljšimi in kdo je zaupanja vreden strokovnjak, ki mu lahko zaupa v času kariere. Preden se odloči za nasvet strokovnjakov, naj preveri, ali so vredni zaupanja, ali imajo vse potrebne izkušnje in znanja, in povpraša ljudi, ki jim zaupa in ki so že imeli izkušnje z njimi, za drugo mnenje.«

Vrhunski športniki so v svojih najboljših letih, ko ustvarjajo velike prihodke, pogosto tarča različnih prevarantov ali strokovno slabo usposobljenih svetovalcev. Zato pogosto raje prisluhnejo nasvetom sorodnikov, ki jim sicer zaupajo, a se ne zavedajo, da ti ponavadi premalo vedo o upravljanju premoženja. Posledično, ker zaupajo napačnim ljudem, sprejemajo slabe poslovne odločitve.

Do druge kariere z »dvojno kariero«

Ker pa veliko slovenskih vrhunskih športnikov ne zasluži dovolj, da bi tudi ob ustreznem finančnem predznanju in ustrezni strokovni pomoči zaslužili dovolj za celotno življenje, je za dolgoročno finančno vzdržnost vrhunskih športnikov pomembna tako imenovana druga kariera. Težnja vrhunskega športa je namreč življenjski slog odličnosti in doseganja rezultatov ne le med športno kariero, temveč tudi pozneje v življenju. Tako obravnavata vrhunske športnike tudi Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS – ZŠZ) in Športna loterija, dolgoletni ponosni partner OKS – ZŠZ na področju programov dvojne kariere ter izobraževanja, usposabljanja in ozaveščanja športnikov.

Pri tem gre predvsem za usklajevanje športne kariere z različnimi drugimi področji, predvsem izobraževalnim. Usklajevanje športne kariere in izobraževalne poti ne vpliva le na športnikov osebni in športni razvoj, ampak pomembno vpliva tudi na njegov poklicni razvoj in zaposljivost po koncu športne kariere.

Tako je vnovična zaposljivost nekdanjih vrhunskih športnikov najboljše zagotovilo ne zgolj dolgoročne finančne stabilnosti, ampak tudi vnovične vključenosti v družbo posameznikov, ki so še nedolgo od tega vrhunskemu športu posvetili svoje življenje.