Vaši domovi so zatohli. Ukrepajte!

Čas branja: 2 min
28.03.2019  11:22  Dopolnjeno: 09.04.2019 07:55
Zakaj je to dobro, pišemo v prilogi Gradnja in bivanje – prenesite si jo!
Vaši domovi so zatohli. Ukrepajte!

Podatki so zastrašujoči. Kljub hvalisanju, kako se rekreiramo, se zdravo prehranjujemo in nasploh skrbimo za svoje zdravje, sodobni ljudje 90 odstotkov svojega časa preživimo v zaprtih prostorih, pa naj bo to doma, v službi, nakupovalnih središčih ali pa, kar je še najbolj ironično, v fitnesih.

Večinoma sedeče življenje v zaprtih prostorih ima več negativnih vplivov. Slabo vpliva na naše razpoloženje, spanje in učinkovitost. Trpi dihalni sistem, slab zrak draži oči, nos in grlo, boli nas glava, postanemo vrtoglavi in izčrpani. V skrajnem primeru se lahko razvijejo astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen in srčne bolezni.

Kdo je kriv?

Glavni krivec za to je zatohlost prostorov, do katere pride zaradi premalo zračenja. Težave s slabim zrakom so se pojavile, ko smo začeli množično menjavati okna. Stara so slabo tesnila in se je zato zrak v prostorih kar sam izmenjeval, nova energetsko učinkovita okna pa svežemu zraku povsem zaprejo pot v prostor. Težave so se še stopnjevale, ko smo v imenu energetske učinkovitosti naše hiše neprodušno zatesnili na čisto vseh možnih koncih.

In kakšne so rešitve?

Nekatere so zelo enostavne in poceni, druge so dražje in zahtevnejše. Če na primer živite na samem oziroma v okolju s čistim zrakom, lahko hiše in stanovanja prezračite z odpiranjem oken. Dovolj je že, da jih odpremo dvakrat ali trikrat na dan za nekaj minut.

Če pa je zrak zunaj umazan, poln plinov in delcev iz sosednjih kurišč, cest ali drugih onesnaževalcev, je zelo smiselno razmišljati o prezračevalni napravi z rekuperacijo. Sodobne in kakovostne centralne in lokalne prezračevalne naprave imajo namreč vgrajene filtre, ki zrak prečistijo.

Zna se celo zgoditi, da bo prenovljeni pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbnah (PURES), s katerim bomo uveljavili zahteve evropske direktive o ničenergijski gradnji, predpisal obvezno vgradnjo prezračevalnih naprav z rekuperacijo v vse stavbe, tudi v stanovanjske hiše in večstanovanjske objekte.