(Priročnik) Kaj bo z davkom na nepremičnine in 30-odstotno obdavčitvijo kapitalskih dobičkov?

Čas branja: 2 min
07.03.2019  22:30  Dopolnjeno: 10.04.2019 14:06
V priročniku o davkih razkrivamo še kje lahko letos pričakujete poostren davčni nadzor in inšpekcije.
(Priročnik) Kaj bo z davkom na nepremičnine in 30-odstotno obdavčitvijo kapitalskih dobičkov?

V publikaciji Davki, dolgovi in terjatve, ki si jo lahko prenesete tukaj, vam skupaj s strokovnjaki za finance svetujemo, kako se pripraviti na situacijo, ko vam nenadoma zmanjka posla. Kako se odločiti, s kom sodelovati, kako narediti red v svojih financah ter prepoznati zanesljive ali tvegane kupce. Pa tudi, kako ukrepati, če vam nenadoma ne plačujejo več. Se jih – in v kakšnem primeru – splača počakati, jim ponuditi kakšen popust ali končati sodelovanje z njimi? Kdo vam lahko pomaga pri tem? Ne nazadnje, kako se boste dogovorili s svojimi dobavitelji, če vam jih ne bo več uspelo plačevati?

Kako ravnati s terjatvami v prihajajoči ohladitvi gospodarstva?

Velika težava mikro in malih podjetij je načrtovanje denarnega toka, saj pogosto nimajo niti trimesečnega načrta denarnega toka. Prav tako je treba paziti, kaj se dogaja s kupci, da ne boste ostali s pol milijona evri terjatev do nekoga, ki je šel v stečaj. Kako torej načrtovati denarni tok, se pripraviti na težke čase in nižanje stroškov?

Čas davčnih obračunov

V časih, ko gre podjetju dobro, je pravi trenutek, da se bilance stanja očistijo morebitnih spornih in neizterljivih terjatev, da se odpišejo nekurantne zaloge, izbrišejo stare obveznosti, za katere vas že leta nihče ne terja. Bodite pozorni tudi na terjatve do kupcev in ne pozabite preveriti, ali ste jih kakorkoli spreminjali oziroma popravljali. Česa ne smete pozabiti pri oddajanju obračuna finančni upravi?

Letošnje in prihajajoče davčne novosti

Kakšne davčne spremembe lahko pričakujete podjetja in podjetniki, pa tudi delojemalci? Katere so uveljavljene že letos? Pazite pri DDV, predlagane so spremembe pri kapitalskih dobičkih in dohodnini, pa tudi pri poročanju o poslih s tujino.

Pod lupo Fursa

Letos bo finančna uprava s pomočjo samodejnih zaznav tveganj pod drobnogled vzela predvsem davek na dobiček, DDV, poslovanje s povezanimi osebami in spletno prodajo. Kateri drugi inšpektorji vas še lahko obiščejo?

Pričakujete lahko torej učinkovitejši davčni nadzor in inšpekcije. Veste, kako se pripraviti na obisk, kako lahko dejavno sodelujete v postopku nadzora in kakšne pravice imate?

Kako po novem oddati davčni obračun?

Poslovil se je Silvester (Fineus za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, in Pelias za pravne osebe), program, prek katerega ste oddajali obračune. Zdaj gre vse, tudi priprava davčnega obračuna, neposredno prek eDavkov. Ali predizpolnjeni podatki pomenijo manj dela? Je pomemben izbor brskalnika ali programske opreme?

Kako preveriti poslovnega partnerja?

Preden sklenete novo poslovno partnerstvo, je seveda priporočljivo, da partnerja dobro proučite. Pogledati morate bilance, plačilno sposobnost, boniteto … Kaj vzeti pod drobnogled, ko imate bilance morebitnega partnerja?

Kdaj bo začel veljati 30-odstotni davek na kapitalske dobičke?

Dodatna obremenitev kapitalskih dobičkov, najemnin, obresti in dividend že močno buri duhove. Obdavčitev bo namreč predvidoma višja in ne glede na to, koliko let pred prodajo boste imeli v lasti delnice ali nepremičnine ali kaj drugega, davek nikoli ne bo ničen. Kakšno bo prehodno obdobje ob verjetni uveljavitvi višjega, 30-odstotnega davka na rente iz kapitala in kaj vse se še lahko spremeni?

Pa vendar, novosti prinašajo dobro novico za podjetnike. Vrhovno sodišče RS je odločilo, da se naknadni vložki družbenikov, četudi ne v osnovni (!) kapital družbe, upoštevajo pri zniževanju davčne osnove ob prodaji deleža. Torej bo davek na kapitalske dobičke po novem nižji.

Davka na nepremičnine še ne bo

Nepremičninske evidence so še vedno katastrofa, predvsem pri javni cestni in železniški infrastrukturi. Zaradi tega tudi vrednotenje nepremičnin za potrebe novega davka ne bo opravljeno pravočasno in dovolj zanesljivo.