FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Finančni vodnikpro

Pet razlogov, zakaj je zdaj pravi čas za vlaganje v kriptovalute

Čas branja: 3 min
26.02.2019  04:00  Dopolnjeno: 04.03.2019 00:00
Trenutne nizke cene kriptovalut ponujajo odlične priložnosti za tiste, ki se ne ravnajo po črednem nagonu in znajo razmišljati s svojo glavo.
Pet razlogov, zakaj je zdaj pravi čas za vlaganje v kriptovalute
Foto: Shutterstock

Kupuj poceni, prodajaj drago

Na finančnih trgih večina malih vlagateljev izgublja denar, ker se ravna po črednem nagonu in kupujejo takrat, ko bi morali prodajati, ter prodajajo takrat, ko bi morali kupovati. Nepoučeni vlagatelji zaradi pohlepa izgubijo razsodnost in podcenjujejo tveganje v svojem prepričanju, da bodo obogateli na hitro. Ob poku balona, kakršnega smo pred letom dni doživeli na kriptotrgih, večina takšnih vlagateljev vrže puško v koruzo in nikoli ne uresniči velikih dolgoročnih donosov, ki bi jih lahko unovčili, če bi vlagali preudarno. Baloni so se pojavljali od nekdaj in se še bodo ter ponujajo odlično priložnost za naložbe vlagateljem, ki znajo izkoristiti takšno trgovalno okolje. Veliki vzponi in upadi so namreč priložnost za vlagatelje, ki se znajo pozicionirati pravilno in v času velikih rasti ne podležejo vplivu množice ter kupujejo vsepovprek po visokih cenah, ampak sledijo svoji naložbeni strategiji dolgoročnih donosov in raje zavzamejo defenziven položaj, čeprav so lahko v obdobju vsesplošne evforije na trgih tarča posmeha, ker ne ustvarjajo toliko, kolikor jim trg takrat dejansko ponuja. Vendar je to del ustvarjanja dolgoročnih donosov in upravljanja tveganja, saj nikoli ne moremo napovedati, kdaj se bo trg zlomil oziroma balon počil. Takrat, ko se to zgodi, bo imel preudaren vlagatelj ustvarjene donose parkirane v varnih naložbah in bo ob korekciji čakal na nove vstope oziroma bo kupoval, ko bodo tečaji upadli in bodo določene naložbe spet mikavne oziroma bodo njihove cene znova odsevale njihovo notranjo vrednost ali bile celo podcenjene. To se trenutno dogaja na trgih kriptovalut, kjer je vsesplošna evforija v zadnjem letu dni popustila in se sprevrgla v pesimizem na trgih, ki ga pa določeni vlagatelji, predvsem institucionalni, znajo izkoristiti in izbrati podcenjene kriptovalute z notranjo vrednostjo, ki bodo ob normalizaciji razmer na kriptotrgih najbolj poskočile.

Veliko možnosti prihodnje rasti

Korekcija ali pok balona na kriptotrgih je odlična priložnost za vlagatelje, ki v kriptovalutah in tehnologiji veriženja blokov prepoznajo prihodnje koristi, ki jih bo uvedba te tehnologije prinesla v gospodarstvu, finančni industriji, zdravstvu, pravu in drugih panogah. Institucionalni vlagatelji zato sledijo strategiji dolgoročnih donosov in trenutno po tiho, vendar na veliko kupujejo kriptovalute. V nasprotju z malimi vlagatelji sledijo svoji strategiji dolgoročnih donosov in niso podlegli strahu na kriptotrgih, ki je v prejšnjem letu razsajal po kriptotrgih in pregnal veliko malih vlagateljev, ki so raje vrgli puško v koruzo, kot da bi prav zdaj vstopili v pozicije, ko so tečaji najbolj privlačni. Slednji se namreč ukvarjajo z lastnim preživetjem, ker so kupovali na višku v času, ko je bil kriptobalon najbolj napihnjen in tik pred pokom.

Deluj nasprotno od večine

Zgodovina se ponavlja in tako tudi pok balona na trgih kriptovalut ni nič novega ali pretresljivega. Kriptovalute ponujajo nove rešitve za gospodarstvo, ki bodo s pomočjo tehnologije veriženja blokov poenostavile marsikatere procese in omogočile ustvarjanje prihrankov podjetjem in drugim gospodarskim subjektom. To pa pomeni, da prinašajo neko dodano vrednost, ki bo ob ustrezni uvedbi v gospodarstvu tudi nagrajena. Institucionalni vlagatelji notranjo vrednost kriptovalut znajo prepoznati, zato jim trenutne razmere, ki so po mnenju marsikaterega malega vlagatelja skoraj katastrofalne zaradi nizkih cen, omogočajo kupovanje dobrih naložb pod ceno oziroma po ugodnem tečaju in lažjo realizacijo prihodnjih donosov. Ravnajo se namreč po uveljavljenih naložbenih nasvetih, ki jim je sledil tudi milijarder in borzni guru Warren Buffett, ki je dejal, da kupuj takrat, ko drugi prodajajo, in prodajaj takrat, ko drugi kupujejo.

Ne bodi požrešen

Mali vlagatelji so velikokrat preveč požrešni in v času velikih rasti tečajev podležejo vsesplošni evforiji na trgu in hlepijo le po hitrem zaslužku in bogastvu. To pa trgi hitro kaznujejo z morebitno korekcijo ali pa celo s pokom balona. Mali vlagatelji, ki jim je nihajnost trgov tuja in nepoznana, hitro zapadejo v pesimizem ali celo obup in vržejo puško v koruzo. Takšno ravnanje na finančnih trgih vidimo skoraj ob vsakem poku balona, kot je bilo kupovanje slovenskih in balkanskih delnic leta 2006 in 2007, kupovanje zlata in srebra leta 2012 in tudi kupovanje kriptovalut leta 2017. Za male vlagatelje, ki jim je delovanje finančnih trgov tuje, je zato mogoče bolje, da se prej posvetujejo s strokovnjaki ali pa jim zaupajo upravljanje premoženja. Upravljavci podjetja Incrementum z več kot 17-letnimi trgovalnimi izkušnjami na različnih borznih parketih, ob odličnem poznavanju borznih ciklov, nihanj in trendov, vedo, kdaj je bolje dati roke stran in čakati ob strani ter kdaj je večja verjetnost, da kupujejo v pravem obdobju.

Finančni trgi nagradijo potrpežljive

Upravljavci podjetja Incrementum imajo trenutno 98 odstotkov sredstev vlagateljev naloženih v stabilnih kriptokovancih, ki so vezani na ameriški dolar, in tako posledično na kriptotrgu ne nihajo in potrpežljivo čakajo na točko vstopa. Takšno upravljanje tveganj je vlagateljem v letu 2018 prineslo 37 odstotkov donosa na vloženi kapital, medtem ko je sam trg kriptovalut izgubil 78,8 odstotka. Pri Incrementumu pri izbiri naložb in sledenju naložbeni strategiji izbirajo statistične in kvantitativne analize, do sistemov z najglobljimi in učinkovitimi analizami posameznih naložb ter celotnega indeksa in makroekonomskih korelacij. Sredstva vlagateljev so varna, saj vlagajo v dovršenost tehnologije, ki je prvi korak za uresničenje ciljev njihovih vlagateljev.

Razkritje: Sponzor članka je podjetje Incrementum d.o.o., ki je s svojo ekipo s preko 17 letnimi izkušnjami, upravljavec enega prvih kriptoskladov pri nas.