Na 5. gourmet večeru v Bernardinu se bosta spopadla Vipavca

Čas branja: 6 min
11.01.2019  08:42
Spletno mesto O vinu v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravlja 5. gourmet večer v restavraciji Grand hotela Bernardin, na katerem bomo spoznali dva vipavska vinarja – Sama Premrna (Pasji rep) in Valterja Kobala (Fedora).
Na 5. gourmet večeru v Bernardinu se bosta spopadla Vipavca
Valter Kobal (Fedora) in Samo Premrn (Pasji rep)

V petek, 15. februarja, po dnevu vseh zaljubljenih, se bomo v restavraciji Pečina v Grand hotelu Bernardin srečali na 5. gourmet večeru, ki ga v Portorožu pripravljamo skupaj s Hoteli Bernardin. Tokrat bodo na svoj račun prišli ljubitelji vipavskih vin s poudarjenim lokalnim značajem. Oba vinarja, ki ju bomo gostili, sta namreč zavezana gojenju avtohtonih oziroma udomačenih lokalnih sort, ki jih Vipavska dolina tudi premore največ od vseh slovenskih vinskih okolišev.

Se vam že dozdeva, o kom govorimo? Ker prostora, kot je pri takih stvareh običajno, ni na pretek, priporočamo čimprejšnjo rezervacijo.

In kaj se bo dogajalo na tokratnem, petem v nizu gourmet večerov, ki jih pripravljamo na Obali?

Kuhal nam bo ničkolikokrat prekaljeni chef Aleš Grašič, ki je svoje znanje pokazal že na prejšnjih večerih. Tokrat se bosta pred njegovimi očmi spet spopadla dva Vipavca – Samo Premrn iz kleti Pasji rep in Valter Kobal iz kleti Fedora. Prvi je mlajši, a bolj izkušen, saj mu je bilo delo na kmetiji položeno v zibko, in je že četrta generacija Premrnovih, zapisanih vinogradništvu in vinarstvu. Kobal pa je odraščal v Novi Gorici in se po študiju ni več vrnil iz Ljubljane.

"Pred leti sva se z ženo Mojco odločila, da se iz Ljubljane preseliva tja, kjer so nekoč živeli moji predniki in kjer še vedno živi moj tata. In če se preseliva, se spodobi, da počneva nekaj, s čimer so se že predniki preživljali," je povedal Kobal, ki je lani na trg poslal prva vina in takoj navdušil tako ljubitelje kot stroko – tudi londonski Decanter ni ostal ravnodušen in mu za prvenec, pinelo 2016, podelil srebrno medaljo.

Fedora – hiša avtohtonih vin

A Kobal je imel – kljub nekoliko drugačni poti – pravo podlago. Že njegov prapranono in pranono sta se namreč v Dolancih v zgornji Vipavski dolini ukvarjala z vinogradništvom in od tega tudi živela. Bila sta samo vinarja, nista imela živine in drugega kmetijstva. "Novo klet je zgradil že tata, sam sem jo razširil in jo moderniziral. V njej je prostora za 60 tisoč steklenic. Zdaj smo na polovici zmogljivosti. Obdelujemo približno šest hektarjev vinogradov oziroma 30 tisoč trt," je pojasnil novopečeni vinar.

Kobal goji slog vina, ki sloni na tradiciji, s poudarjeno sadnostjo in eleganco. Blagovno znamko Fedora je zato podnaslovil kot Hišo avtohtonih vin. Daleč največ ima zasajene rebule, ki pa se uporablja zgolj kot glavna sestavina njegove bele zvrsti goli breg. V tej zvrsti, ki še ni prišla na trg, rebuli družbo delajo laški rizling, zelen in sauvignon. Sorte, ki jih posebej vinificira, so zelen, pinela in mednarodni chardonnay. Zelen je malce maceriran in zato neklasičen. Eno leto zori v velikih lesenih sodih, fermentacija pa se dogaja v odprtih kadeh brez kontrole temperature.

Pinela je klasična, sveža, njen večji del zori v posodah iz nerjavnega jekla, manjši pa v barikih. Za letos pa Kobal napoveduje novo linijo pinele, ki že zori v 500-litrskih akacijevih sodih. Ponudba belih sort se končuje s chardonnayjem, ki dve leti počiva v barikih in velikih sodih.

Kaj pa rdeča vina? Za zdaj ima dve – goli breg je zvrst refoška in merlota s kančkom cabernet sauvignona. Preden gre na trg, vino dve leti zori deloma v velikih sodih, deloma v barikih. Posebej pa vinificira še merlot, ki še ni na trgu, a Kobal obljublja, da ga bodo lahko navzoči na večerji premierno pokusili.

Najnovejša Kobalova pridobitev pa je peneča se zvrst laškega rizlinga in refoška, pridelana po pet-nat metodi (okrajšava za francoski izraz petillant naturel), kar pomeni, da vino napolni v steklenice, še preden se prvo vrenje konča. "Sprešani so celi grozdi, brez pecljanja. Preden sladkor povre do konca, vino brez filtracije pretočim v steklenice za penine in jih zaprem s kronskimi zamaški. Ko se fermentacija v steklenici konča, je vino pripravljeno za trg," je pojasnil Kobal.

Pasji rep je začel kot hiša zelena

Zametki blagovne znamke Pasji rep, ki ima svoj domicil v Orehovici v zgornji Vipavski dolini, segajo v sredino osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je tedanji gospodar kmetije Franc Premrn začel obnavljati zapuščene stare vinograde najbolj znane avtohtone vipavske sorte – zelena.

Ko je kmetijo prevzel naslednik Samo Premrn, je blagovni znamki dodal še lasten pečat – rdeče sorte. "Večina je seveda belih sort in zaščitni znak kmetije ostaja zelen, a sam sem se že pred desetimi leti navdušil nad rdečinami iz Toskane in Piemonta ter sklenil zgodbo malce razširiti," pravi mladi gospodar, ki skupaj z družino obdeluje 6,5 hektarja vinogradov.

Od rdečih sort zdaj neguje merlot in cabernet franc, ki končata v zvrsti rdeči jebatschin, in modri pinot, ki ga polni samostojno. Obe rdeči vini zorita v večinoma rabljenih barikih. "Cabernet franca je v zvrsti vsega 15 odstotkov, je kot začimba. Zame ni sorte čez merlot, vsaj v naših krajih. Modri pinot pa je spet nov izziv, fascinacija nad Burgundijo in njenim tipom vina."

A večino pridelka še vedno, kot že omenjeno, sestavljajo bele sorte. Zelena je kar 35 odstotkov, po novem ga polni samo v eni različici: tretjino grozdja (iz najvišje ekstremne lege) pet dni macerira, vino pa zori 10 mesecev v rabljenih lesenih sodih, medtem ko preostali dve tretjini vina zorita v posodah iz nerjavnega jekla.

Čedalje bolj se navdušuje tudi nad malvazijo, v zvrsti beli jebatschin pa so poleg malvazije in rebule, ki sestavljata čvrsto jedro, še zelen, vitovska, laški rizling in glera. Zvrst zori deloma v barikih, deloma pa v velikih sodih, od 12 do 15 mesecev.

Oglejte si prejšnje večere – prvič v restavraciji Barka, ko sta chefu Grašiču z vini poskušala parirati Martin Gruzovin (vinska klet Guerila) in Matej Korenika(Korenika & Moškon), drugič v restavraciji Pečina, ko sta mu nasproti stala Matjaž Lemut (Tilia Estate) in Matjaž Četrtič (Ferdinand), tretjič, ko je v restavraciji Sunset bil bitko z glavnima enologoma Vinakopra in Kleti Brda Boštjanom Zidarjem in Darinkom Ribolico, nazadnje pa je bil v Pečini priča bratskemu dvoboju med Primožem (Burja) in Mitjo Lavrenčičem(Sutor).