(Sodobno bančništvo) Kako bomo plačevali čez par let?

Čas branja: 2 min
08.11.2018  21:33  Dopolnjeno: 08.11.2018 23:33
PSD2 je dolgočasen naziv za zelo razburljivo spremembo v finančni industriji – prenesite si posebno prilogo Sodobno bančništvo in izvedeli boste, kaj prinaša odprto bančništvo
(Sodobno bančništvo) Kako bomo plačevali čez par let?
Foto: Shutterstock

Zanimivo je spremljati, kako se ljudje na eni strani razburjajo, ker jim zapirajo edino bančno poslovalnico v kraju, na drugi strani pa strokovnjaki in različni razlagalci prihodnosti hitijo pojasnjevati, kako bo digitalizacija korenito zarezala tudi v bančništvo in povzročila zapiranje bančnih okenc. Teh naj enostavno ne bi več potrebovali, celo gotovini naj bi bili šteti dnevi.

No, tako bančna okenca kot gotovina bodo obstajali še kar nekaj časa. Je pa res, da nam bo digitalizacija prinesla veliko novih oblik plačevanja (in tudi upravljanja denarja), o katerih se nam danes morda še ne sanja prav veliko. Spletno bančništvo večinoma že precej dobro obvladamo, veliko ljudi pa namesto klasične denarnice že veselo uporablja kar svoj mobilni telefon. Ta vsestranska naprava bo v prihodnje igrala čedalje večjo vlogo v plačilnem prometu. Z njeno pomočjo si bomo denar med seboj pošiljali prek SMS-sporočil, prek komunikacijskih in drugih namenskih aplikacij, namesto z gesli se bomo identificirali z biometrijo in še mnogo inovativnih rešitev bo.

Pot vsem inovacijam, ki nas čakajo, je odprla evropska direktiva PSD2. Kot je dejal eden izmed naših sogovornikov, gre za dolgočasen naziv za zelo razburljivo spremembo v finančni industriji. Kar težko si predstavljamo, da bomo zaradi novih produktov tako imenovanih fintech podjetij plačilni promet lahko opravljali mimo bank – kot si na primer sprva nismo znali predstavljati, kako bomo zamenjali dobavitelja električne energije, ki ne bo nič drugačna in bo v hišo prišla po isti žici.

Ali torej odprto bančništvo pomeni zaprte banke? Dobro vprašanje. Kot je dobro vprašanje, ali bo kakšna od inovativnih rešitev najprej ponujena ljudem, ki ostajajo brez edine bančne poslovalnice daleč naokoli. Da so to predvsem starejši, ne sme biti izgovor. Kot boste lahko med drugim prebrali v prilogi Sodobno bančništvo, fintech ni samo za milenijce, s pametnim pristopom se ga da prav lepo ponuditi tudi upokojencem.